Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


-------------------
NAPOMENA REDAKCIJE:
Zakon je prestao da važi na osnovu Zakona o računovodstvu i reviziji ("Sl. glasnik RS", br. 71/02).
-------------------

ZAKON

O REVIZIJI RAČUNOVODSTVENIH IZVEŠTAJA

(Objavljen u "Sl. listu SRJ", br. 30/96, 74/99, 1/2000, 71/2001)

1. OSNOVNE ODREDBE

Član 1.

Revizija računovodstvenih izveštaja je ispitivanje računovodstvenih izveštaja radi davanja mišljenja o tome da li oni objektivno i istinito prikazuju stanje imovine, kapitala i obaveza, kao i rezultate poslovanja pravnog lica u skladu sa saveznim zakonom kojim se uređuje računovodstvo i računovodstvenim standardima.

Član 2.

Revizija računovodstvenih izveštaja obavezna je za velika i srednja preduzeća razvrstana u skladu sa saveznim zakonom kojim se uređuje računovodstvo, banke i druge finansijske organizacije, organizacije za osiguranje, berze i berzanske posrednike, kao i za sve emitente koji svoje hartije od vrednosti prodaju putem javne ponude (u daljem tekstu: pravno lice).
Revizija se obavlja za svaku godinu, s tim da se ugovor o obavljanju revizije računovodstvenih izveštaja zaključi najdocnije do kraja trećeg tromesečja tekuće godine.

Član 3.

Osim revizije računovodstvenih izveštaja, po zahtevu pravnog lica, mogu se obavljati i drugi oblici revizije, i to: poslovanja, boniteta, solventnosti i specijalnih bilansa.
Pod specijalnim bilansima, u smislu ovog zakona, podrazumevaju se: osnivački, konsolidovani, likvidacioni i stečajni bilans i bilans koji se izrađuje pri statusnim promenama i promeni oblika organizovanja pravnog lica.

Član 4.

Reviziju računovodstvenih izveštaja (u daljem tekstu: revizija) i druge oblike revizije u smislu ovog zakona obavlja preduzeće za reviziju.
Pored revizije po ovom zakonu, na zahtev pravnog lica, reviziju mogu obavljati i strana revizorska preduzeća.

Član 5.

Preduzeće za reviziju može pružati i usluge iz oblasti računovodstva, procene vrednosti imovine, kapitala i primene propisa za obračun i plaćanje poreza.
Preduzeće za reviziju ne može obavljati reviziju kod pravnog lica kome pruža usluge vođenja poslovnih knjiga, sastavljanja polugodišnjeg i godišnjeg računa, kao i sastavljanja poreskog bilansa.

Član 6.

Preduzeće za reviziju ne može obavljati ni jednu drugu delatnost osim revizije iz čl. 1. i 3. i usluga iz člana 5. ovog zakona.

Član 7.

(Brisan)

Član 8.

Revizija se obavlja po odredbama ovog zakona, propisa o načinu obavljanja revizije, Međunarodnim standardima revizije i Kodeksu etike za profesionalne računovodstvene eksperte.
Propis o načinu obavljanja revizije donosi nadležni savezni organ.

2. PREDUZEĆE ZA REVIZIJU

Član 9.

Preduzeće za reviziju osniva se u skladu sa saveznim zakonom kojim se uređuje pravni položaj preduzeća, ako ovim zakonom nije drukčije određeno.

Član 10.

Preduzeće za reviziju može osnovati domaće pravno i fizičko lice, odnosno strano pravno lice koje se bavi revizijom, pod uslovom uzajamnosti, samostalno ili zajedno.
Osnivač preduzeća za reviziju može osnovati samo jedno preduzeće za reviziju.

Član 11.

Preduzeće za reviziju može obavljati reviziju samo ako u radnom odnosu na neodređeno vreme ima najmanje tri revizora, od kojih jedan mora biti ovlašćeni revizor.
Osim lica iz stava 1. ovog člana, preduzeće za reviziju može, radi obavljanja revizije, sa ovlašćenim revizorom, odnosno revizorom, zaključiti ugovor o obavljanju privremenih i povremenih poslova.
Ovlašćeni revizori odnosno revizori mogu zaključiti ugovor o obavljanju privremenih i povremenih poslova samo u jednom preduzeću za reviziju.

Član 12.

Osnivač preduzeća za reviziju podnosi saveznom organu nadležnom za poslove finansija zahtev za izdavanje dozvole za rad.
Uz zahtev iz stava 1. ovog člana osnivač podnosi:
1) ugovor o osnivanju, odnosno drugi osnivački akt;
2) predlog statuta;
3) podatke o licima koja će obavljati reviziju, sa zvanjem ovlašćenog revizora i revizora.
Ako je osnivač preduzeća za reviziju strano pravno lice koje se bavi revizijom, uz zahtev za izdavanje dozvole za rad, pored isprava iz stava 2. ovog člana, podnosi i akt da je registrovan za obavljanje revizije i dokaz o postojanju uzajamnosti.

Član 13.

Savezni organ nadležan za poslove finansija dužan je da odluči o zahtevu iz člana 12. ovog zakona u roku od 30 dana od dana njegovog podnošenja.
Rešenje o odbijanju zahteva za izdavanje dozvole za rad savezni organ nadležan za poslove finansija doneće kad iz priložene dokumentacije utvrdi da nisu ispunjeni uslovi za obavljanje revizije, propisani ovim zakonom.
Rešenje saveznog organa nadležnog za poslove finansija je konačno.

Član 14.

Osnivač preduzeća za reviziju dužan je da u roku od 30 dana od dana dobijanja dozvole za rad podnese zahtev za upis u sudski registar.
Preduzeće za reviziju u roku od 30 dana od dana dobijanja rešenja o upisu u sudski registar podnosi zahtev za upis u registar preduzeća za reviziju, koji vodi savezni organ nadležan za poslove finansija i dostavlja dokaze o zaposlenosti na neodređeno vreme ovlašćenih revizora i revizora (overene fotokopije ugovora o radu, radne knjižice i prijave penzionom, socijalnom i zdravstvenom osiguranju).
Preduzeće za reviziju dužno je da, u roku od 30 dana od dana zaključenja ugovora o obavljanju privremenih i povremenih poslova sa ovlašćenim revizorom, odnosno revizorom, dostavi primerak ugovora (ili overenu fotokopiju) saveznom organu nadležnom za poslove finansija.

Član 15.

Savezni organ nadležan za poslove finansija doneće rešenje o oduzimanju dozvole za rad preduzeću za reviziju:
1) ako obavlja oblik revizije koji nije naveden u odredbama čl. 1. i 3. ovog zakona ili pruža usluge koje nisu navedene u odredbi člana 5. ovog zakona;
2) ako ne obavlja reviziju po odredbama ovog zakona, propisa o načinu obavljanja revizije, standarda revizije i pravila profesionalnog ponašanja revizora;
3) ako je dozvola za rad izdata na osnovu neistinitih podataka osnivača;
4) ako u propisanom roku ne podnese prijavu za upis u sudski registar, kao i ako ne podnese zahtev za upis u registar preduzeća za reviziju i dokaze o zaposlenosti na neodređeno vreme ovlašćenih revizora i revizora;
5) ako se broj ovlašćenih revizora i revizora smanji ispod propisanog broja, a preduzeće za reviziju, u roku od tri meseca od nastale promene, ne obavesti savezni organ nadležan za poslove finansija da se broj ovlašćenih revizora i revizora povećao do broja propisanog ovim zakonom;
6) ako se ne osigura od odgovornosti za štetu koju može da prouzrokuje izraženim mišljenjem.
Rešenje iz stava 1. ovog člana je konačno.

Član 16.

Kad rešenje o oduzimanju dozvole za rad iz člana 15. ovog zakona postane izvršno, savezni organ nadležan za poslove finansija podnosi predlog za pokretanje postupka likvidacije, u skladu sa saveznim zakonom kojim su uređeni