Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


-------------------
NAPOMENA REDAKCIJE:
Zakon je prestao da važi na osnovu Zakona o računovodstvu i reviziji ("Sl. glasnik RS", br. 71/02).
-------------------

ZAKON

O RAČUNOVODSTVU

(Objavljen u "Sl. listu SRJ", br. 46/96, 60/96, 74/99, 22/01, 71/01)

I. OSNOVNE ODREDBE

Član 1.

Preduzeća, zadruge, banke i druge finansijske organizacije, organizacije za osiguranje, berze i berzanski posrednici (u daljem tekstu: pravna lica) vode poslovne knjige, sastavljaju i podnose periodične i godišnje račune i izveštaje o poslovanju u skladu sa odredbama ovog zakona i propisima donesenim na osnovu ovog zakona i računovodstvenim standardima.
Odredbe stava 1. ovog člana odnose se i na druga pravna lica, ako posebnim propisima nije drukčije određeno.

Član 2.

Odredbe ovog zakona primenjuju se i na preduzeća i druge oblike organizovanja za obavljanje delatnosti ili usluga koje je pravno lice osnovalo u inostranstvu ako propisima države u kojoj su osnovani nije utvrđena obaveza vođenja poslovnih knjiga i podnošenja i revizije godišnjih računa.
Preduzeća i drugi oblici organizovanja iz stava 1. ovog člana za koje je stranim propisima utvrđena obaveza vođenja poslovnih knjiga i podnošenja godišnjih računa utvrđeni rezultat po godišnjem računu uključuju u rezultat poslovanja pravnog lica.
Pravno lice može odlučiti da za preduzeća i druge oblike organizovanja iz stava 1. ovog člana ne vodi posebno knjigovodstvo ako imovinu i obaveze i rezultate njihovog poslovanja iskazuje u svom knjigovodstvu i ako u Dodatnom računovodstvenom izveštaju - Aneksu obezbedi podatke iz kojih se može sagledati rezultat poslovanja tih oblika organizovanja.

Član 3.

Preduzeća se, u smislu ovog zakona, razvrstavaju u mala, srednja i velika preduzeća zavisno od broja zaposlenih, prihoda i vrednosti imovine po godišnjem računu u poslednjoj poslovnoj godini.
U mala preduzeća razvrstavaju se ona preduzeća koja u poslednjoj poslovnoj godini ispunjavaju najmanje dva od sledećih kriterijuma:
1) da je prosečan broj zaposlenih na osnovu časova rada do 50;
2) da je godišnji prihod manji od 8.000 prosečnih mesečnih bruto zarada zaposlenih u Saveznoj Republici Jugoslaviji;
3) da je prosečna vrednost imovine (na početku i na kraju poslovne godine) manja od 6.000 prosečnih bruto zarada zaposlenih u Saveznoj Republici Jugoslaviji.
U srednja preduzeća razvrstavaju se ona preduzeća koja u poslednjoj poslovnoj godini ispunjavaju najmanje dva od sledećih kriterijuma:
1) da je prosečan broj zaposlenih na osnovu časova rada od 50 do 250;
2) da je godišnji prihod od 8.000 do 40.000 prosečnih mesečnih bruto zarada zaposlenih u Saveznoj Republici Jugoslaviji;
3) da je prosečna vrednost imovine (na početku i na kraju poslovne godine) od 6.000 do 30.000 prosečnih mesečnih bruto zarada zaposlenih u Saveznoj Republici Jugoslaviji.
U velika preduzeća razvrstavaju se ona preduzeća koja nisu razvrstana prema kriterijumima iz st. 2. i 3. ovog člana.
Novoosnovana preduzeća razvrstavaju se u smislu st. 2. do 4. ovog člana na osnovu podataka iz svog tekućeg polugodišnjeg, odnosno godišnjeg računa i broja meseci poslovanja u toku obračunskog perioda.
Preduzeća se u toku tekuće poslovne godine ne mogu ponovo razvrstati.
Savezni organ nadležan za poslove statistike objavljuje do kraja marta svake godine podatke o prosečnoj mesečnoj bruto zaradi zaposlenih u Saveznoj Republici Jugoslaviji za prethodnu godinu, a Narodna banka Jugoslavije - Zavod za obračun i plaćanja, obaveštava preduzeća o razvrstavanju u roku od 60 dana od roka propisanog za predaju godišnjeg računa na osnovu kog se preduzeća razvrstavaju, ako je došlo do promene u razvrstavanju.

II. POSLOVNE KNjIGE I KNjIGOVODSTVENE ISPRAVE

1. Poslovne knjige

Član 4.

Poslovne knjige su jednoobrazne evidencije i druge evidencije o stanju i kretanju imovine, kapitala i obaveza, prihoda, rashoda i rezultata poslovanja pravnog lica.
Jednoobraznost evidencija obezbeđuje se primenom kontnih okvira.
Kontne okvire i sadržaj pojedinih računa u kontnim okvirima za:
1) preduzeća i zadruge;
2) banke i druge finansijske organizacije;
3) organizacije za osiguranje;
4) berze i berzanski posrednici;
5) druga pravna lica;
propisuje savezni organ nadležan za poslove finansija.
Kontne okvire i sadržaj pojedinih računa u kontnim okvirima za ustanove i jedinice Vojske Jugoslavije propisuje savezni organ nadležan za poslove odbrane.
Kontne okvire i sadržaj pojedinih računa u kontnim okvirima za Narodnu banku Jugoslavije kao i analitičke račune u kontnom okviru za banke i druge finansijske organizacije propisuje guverner Narodne banke Jugoslavije.

Član 5.

Poslovne knjige vode se po sistemu dvojnog knjigovodstva, a sastoje se od: dnevnika, glavne knjige i pomoćnih knjiga.
Poslovne knjige imaju karakter javnih isprava.
Poslovne knjige mogu biti u slobodnim listovima, povezane ili prenesene na neko od sredstava za automatsku ili mikrografsku obradu podataka, tako da se po potrebi mogu odštampati ili prikazati na ekranu.
Poslovne knjige se vode tako da omogućavaju kontrolu ispravnosti knjiženja, čuvanja i korišćenja podataka, kao i uvid u hronologiju izvršenih knjiženja i sagledavanje svih promena na računima glavne knjige i pomoćnih knjiga.

Član 6.

Organ pravnog lica utvrđen statutom, odnosno drugim opštim aktom pravnog lica odgovoran je za računovodstvene izveštaje, koje potpisuje.
Vođenje poslovnih knjiga i sastavljanje računovodstvenih izveštaja pravnog lica može da obavlja samo stručno lice.
Stručno lice iz stava 1. ovog člana mora da ispunjava sledeće uslove:
1) da je državljanin SRJ;
2) da ima položen stručni ispit za odgovarajuće stručno zvanje (računovođa, samostalni računovođa i ovlašćeni računovođa);
3) da nije kažnjavano za krivična dela koja ga čine nedostojnim za obavljanje poslova iz oblasti računovodstva.
Izuzetno od odredbe tačke 1. stav 2. ovog člana stručno lice može biti i strani državljanin pod uslovom uzajamnosti.
Pored uslova iz stava 2. ovog člana kandidat za polaganje stručnog ispita treba da ispunjava i sledeće uslove:
1) za računovođu - da ima najmanje srednju školsku spremu ekonomskog smera i tri godine radnog iskustva na poslovima računovodstva;
2) za samostalnog računovođu - da ima višu školsku spremu ekonomskog smera i tri godine radnog iskustva na poslovima računovodstva;
3) za ovlašćenog računovođu - da ima visoku školsku spremu ekonomskog smera i tri godine radnog iskustva na poslovima računovodstva.
Pravno lice svojim opštim aktom utvrđuje koje od stručnih zvanja treba da ima lice, odnosno lica odgovorna za vođenje poslovnih knjiga i sastavljanje računovodstvenih izveštaja.
Izuzetno, velika preduzeća, banke i druge finansijske organizacije, organizacije za osiguranje i berze, vođenje poslovnih knjiga i sastavljanje računovodstvenih izveštaja mogu poveriti samo ovlašćenom ili samostalnom računovođi.
Pravno lice može vođenje poslovnih knjiga i sastavljanje računovodstvenih izveštaja poveriti drugom pravnom licu ili preduzetniku koje je registrovano za obavljanje tih poslova, pod uslovom da lice odnosno lica odgovorna za vođenje poslovnih knjiga i sastavljanje računovodstvenih izveštaja, u tom pravnom licu, ispunjavaju uslove iz st. 2, 3. i 4. ovog člana.
Savezna vlada donosi program za polaganje ispita za sticanje stručnih zvanja i utvrđuje naknadu za polaganje ispita.

2. Knjigovodstvene isprave

Član 7.

Knjigovodstvena isprava je zapis o nastaloj poslovnoj promeni.
Knjiženje poslovnih promena na imovini, kapitalu i obavezama, rashodima i prihodima, kao i rezultatima poslovanja, vrši se samo na osnovu knjigovodstvene isprave.
Knjigovodstvenom ispravom smatra se i isprava dobijena telekomunikacionim putem, uključujući i elektronsku razmenu podataka između računara u skladu sa odgovarajućimJUS-UN/EDIFACTstandardima.
Pošiljalac je odgovoran za to da podaci na ulazu u telekomunikacioni prenos budu zasnovani na knjigovodstvenoj ispravi.
Za tačnost prenesenih poruka poJUS-UN/EDIFACTstandardima odgovoran je davalac usluga, odnosno posrednik u obavljanjuEDItransakcije.

Član 8.

: