Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


ZAKON

O PUTNIM ISPRAVAMA

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 90 od 1. oktobra 2007, 116/08, 104/09, 76/10)

I. OSNOVNE ODREDBE

Predmet zakona

Član 1.

Ovim zakonom uređuju se putne isprave za putovanje državljana Republike Srbije u inostranstvo, određuju vrste putnih isprava i način njihovog izdavanja.

Pojam putne isprave i njena svrha

Član 2.

Putna isprava je javna isprava koja državljaninu Republike Srbije služi za prelazak državne granice, radi putovanja i boravka u inostranstvu i za povratak u zemlju.
Za vreme boravka u inostranstvu, putna isprava služi njenom imaocu za dokazivanje identiteta i kao dokaz o državljanstvu Republike Srbije.

Pravo na putnu ispravu

Član 3.

Državljanin Republike Srbije ima pravo na putnu ispravu pod uslovima koji su propisani ovim zakonom.
Državljanin Republike Srbije može imati samo jednu putnu ispravu iste vrste.
Putnu ispravu sme da koristi samo lice na čije ime je izdata.

Pravo državljanina da uđe u zemlju iako nema putnu ispravu

Član 4.

Organ nadležan za kontrolu prelaženja državne granice dužan je da licu za koje se proverom utvrdi da je državljanin Republike Srbije dozvoli ulazak u zemlju iako nema putnu ispravu.

Zamena za putnu ispravu

Član 5.

Kad je međunarodnim ugovorom određeno da za putovanje u pojedine države putna isprava nije potrebna, Vlada će odrediti ispravu koja će služiti kao zamena za putnu ispravu.

Shodna primena propisa

Član 6.

Na postupak izdavanja isprava predviđenih ovim zakonom primenjuje se zakon kojim se uređuje opšti upravni postupak, ako ovim ili posebnim zakonom nije drukčije određeno.

II. VRSTE PUTNIH ISPRAVA I VIZE

Šta se smatra putnom ispravom

Član 7.

Putne isprave u smislu ovog zakona su: pasoš, diplomatski pasoš, službeni pasoš, putni list, kao i putne isprave koje se izdaju na osnovu međunarodnog ugovora.
Putnom ispravom, u smislu ovog zakona, smatra se i brodarska knjižica člana posade plovila unutrašnje plovidbe, kao i pomorska knjižica člana posade pomorskog broda, ako je u nju uneta viza.

Pasoš

Član 8.

Pasoš je putna isprava koja se državljaninu Republike Srbije izdaje za putovanje i boravak u inostranstvu, kao i za povratak u zemlju.
Pasoš se izdaje za neograničen broj putovanja.

Diplomatski i službeni pasoš

Član 9.

Diplomatski pasoš i službeni pasoš su putne isprave koje se izdaju radi efikasnog obavljanja državnih poslova u inostranstvu, predviđenih međunarodnim pravom.
Putne isprave iz stava 1. ovog člana važe za neograničen broj putovanja.
Diplomatski pasoš i službeni pasoš može se izdati i članu uže porodice lica kome je izdat takav pasoš, koji s njim živi u zajedničkom domaćinstvu i s njim putuje u inostranstvo ili boravi u inostranstvu.
Članom uže porodice u smislu ovog zakona smatra se bračni drug i dete, odnosno lice koje je zakonom izjednačeno sa detetom.
Izdavanje diplomatskog pasoša i službenog pasoša bliže se uređuje propisom Vlade.

Diplomatski pasoš

Član 10.

Diplomatski pasoš se izdaje državljanima Republike Srbije koji u skladu s međunarodnim pravom u inostranstvu imaju status diplomatskog agenta, konzularnog funkcionera, funkcionera međunarodnih organizacija, diplomatskim kuririma, kao i najvišim državnim funkcionerima, u skladu sa propisom iz člana 9. stav 5. ovog zakona.

Službeni pasoš

Član 11.

Službeni pasoš se izdaje službenicima diplomatskih ili konzularnih predstavništava Republike Srbije, koji nisu obuhvaćeni članom 10. ovog zakona, kao i državnim službenicima, državnim službenicima na položajima i rukovodećim radnicima sa posebnim ovlašćenjima u drugim državnim organima, kada putuju u inostranstvo službenim poslom koji zahteva posedovanje službenog pasoša, u skladu sa propisom iz člana 9. stav 5. ovog zakona.

Putni list

Član 12.

Putni list je putna isprava koja se izdaje državljaninu Republike Srbije koji je u inostranstvu bez putne isprave, radi povratka u Republiku Srbiju.

Brodarska knjižica i pomorska knjižica

Član 13.

Brodarska knjižica ili pomorska knjižica, ako je u nju uneta viza, služi ukrcanom članu posade broda kao putna isprava za putovanje u inostranstvo ili za putovanje u inostranstvo radi ukrcavanja na brod ili za povratak u Republiku Srbiju po iskrcavanju sa broda.

Viza

Član 14.

Viza je odobrenje za putovanje u inostranstvo koje se u slučajevima utvrđenim ovim zakonom unosi u putnu ispravu.
Viza se izdaje za jedno ili više putovanja u države koje su u vizi označene.
Odredbe ovog zakona o nadležnosti za izdavanje putnih isprava, rokovima važenja, postupku izdavanja, odbijanju zahteva ili oduzimanju putne isprave, primenjuju se na odgovarajući način i na vize, ako ovim zakonom ili međunarodnim ugovorom nije drukčije uređeno.

III. NADLEŽNOST ZA IZDAVANJE PUTNIH ISPRAVA

Nadležni organ za izdavanje pasoša

Član 15.

Pasoš izdaje, na propisan način, policijska uprava ili policijska stanica Ministarstva unutrašnjih poslova na čijem području je prebivalište, odnosno boravište lica koje podnosi zahtev za izdavanje pasoša (u daljem tekstu: organ nadležan za izdavanje pasoša).
Licima koja zahtev za izdavanje pasoša podnesu preko diplomatskog ili konzularnog predstavništva Republike Srbije, pasoš izdaje Policijska uprava za grad Beograd Ministarstva unutrašnjih poslova.
Propis iz stava 1. ovog člana donosi ministar nadležan za unutrašnje poslove.

Nadležni organ za izdavanje diplomatskog i službenog pasoša

Član 16.

Diplomatski pasoš i službeni pasoš, na propisan način, izdaje Ministarstvo spoljnih poslova.
Propis iz stava 1. ovog člana donosi ministar nadležan za spoljne poslove.

Nadležni organ za izdavanje putnog lista

Član 17.

Putni list izdaje diplomatsko ili konzularno predstavništvo Republike Srbije na čijem se području zatekao državljanin Republike Srbije koji je u inostranstvu bez putne isprave.
Diplomatsko ili konzularno predstavništvo Republike Srbije iz stava 1. ovog člana dužno je da proveri državljanski status lica kome treba da izda putni list.

Nadležni organ za izdavanje vize na brodarsku knjižicu i pomorsku knjižicu i putnu ispravu osoblja u međunarodnom saobraćaju

Član 18.

Vizu na brodarsku knjižicu i pomorsku knjižicu i vizu na putnu ispravu službenog osoblja u međunarodnom saobraćaju koja se izdaje na osnovu međunarodnog ugovora, izdaje policijska uprava, odnosno policijska stanica Ministarstva unutrašnjih poslova na čijem se području nalazi sedište privrednog društva ili prebivalište lica koje traži izdavanje vize ili organ nadležan za kontrolu prelaženja državne granice, na način koji propiše ministar nadležan za unutrašnje poslove.

IV. ROKOVI VAŽENJA PUTNIH ISPRAVA

Rok važenja pasoša

Član 19.

Pasoš se izdaje sa rokom važenja od deset godina.
Izuzetno od stava 1. ovog člana, licima mlađim od tri godine života pasoš se izdaje sa rokom važenja od tri godine, a licima od tri do 14 godina života sa rokom važenja od pet godina.

Rok važenja diplomatskog i službenog pasoša

Član 20.

Diplomatski pasoš i službeni pasoš izdaju se sa rokom važenja od pet godina.
Prestankom uslova iz čl. 9. do 11. ovog zakona prestaje pravo na diplomatski i službeni pasoš i pre isteka roka iz stava 1. ovog člana.

Rok važenja putnog lista

Član 21.

Putni list se izdaje sa rokom važenja koji je potreban za povratak u Republiku Srbiju, a najduže do 60 dana.

Rok važenja vize

Član 22.

Viza na brodarsku knjižicu i pomorsku knjižicu izdaje se sa rokom važenja od dve godine.
Viza na putnu ispravu službenog osoblja u međunarodnom saobraćaju izdata na osnovu međunarodnog ugovora izdaje se sa rokom važenja te isprave, ali ne dužim od pet godina.
Viza se ne može izdati sa rokom važenja dužim od roka važenja putne isprave.

Slučajevi izdavanja pasoša sa kraćim rokom važenja

Član 23.

Pasoš se može izdati i sa kraćim rokom važenja od rokova utvrđenih u članu 19. ovog zakona, ako nadležni sud, odnosno javni tužilac to dozvoli u slučajevima utvrđenim ovim zakonom.
U slučajevima iz stava 1. ovog člana, pasoš se može izdati za jedno ili više putovanja u jednu ili više država.

V. OBRAZAC PUTNE ISPRAVE

Propisivanje obrasca. Sadržina obrasca

Član 24.

Putne isprave izdaju se na propisanim obrascima.
Obrazac pasoša, diplomatskog pasoša, službenog pasoša, putnog lista i vize propisuje ministar nadležan za unutrašnje poslove.
Obrazac putne isprave iz stava 2. ovog člana sadrži prostor za upis sledećih podataka imaoca te isprave:
1) prezime i ime;
2) dan, mesec i godina rođenja;
3) mesto i država rođenja;
4) pol;
5) državljanstvo;
6) jedinstveni matični broj građana;
7) strana država u kojoj živi, za lica bez prebivališta na teritoriji Republike Srbije.
Obrazac pasoša, diplomatskog pasoša, službenog pasoša i putnog lista ima i prostor za fotografiju i potpis imaoca isprave.
U diplomatski pasoš i službeni pasoš unosi se i podatak o funkciji imaoca tog pasoša.
U obrazac putne isprave unosi se i datum izdavanja putne isprave sa rokom njenog važenja.

Automatsko očitavanje podataka. Zaštitni elementi.

Član 25.

Obrazac pasoša, diplomatskog pasoša i