Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:

ZAKON

O PROIZVODNjI I PROMETU NAORUŽANjA I VOJNE OPREME

(Objavljen u "Sl. listu SRJ", br. 41/96, "Sl. glasniku RS" br. 85/05)

I. OSNOVNE ODREDBE

Član 1.

Ovim zakonom se uređuju proizvodnja, promet i prevoz naoružanja i vojne opreme kao delatnosti od opšteg interesa, planiranje mera bezbednosti, planiranje proizvodnje i prometa naoružanja i vojne opreme, kontrola kvaliteta proizvodnje naoružanja i vojne opreme, kao i druga pitanja od značaja za proizvodnju, promet i prevoz naoružanja i vojne opreme.

Član 2.

Naoružanjem i vojnom opremom, u smislu ovog zakona, smatraju se: ubojna sredstva i njihovi elementi (barut, eksploziv, municija, rakete, bombe, torpeda, mine i minsko-eksplozivna sredstva), naoružanje i njegovi sastavni delovi (hladno oružje, pištolji i revolveri, puške, automati, mitraljezi, ručni bacači, topovi, haubice, uređaji za lansiranje i sredstva za upravljanje vatrom), borbena sredstva (sve vrste borbenih letilica, borbeni plovni objekti i borbena vozila) i druga sredstva za potrebe odbrane i bezbednosti (sredstva veze, kriptozaštite, protivelektronskog obezbeđenja i komandovanja, sredstva za identifikaciju i navigaciju, sredstva za miniranje i razminiranje, specijalni alati i ambalaža, tehnička dokumentacija i imovinska prava za proizvodnju naoružanja i vojne opreme).
Odredbe ovog zakona ne odnose se na lovačko i sportsko oružje i municiju, privredni eksploziv, protivgradne rakete i sredstva za vatromet.

Član 3.

Proizvodnjom naoružanja i vojne opreme, u smislu ovog zakona, smatra se: istraživanje i razvoj naoružanja i vojne opreme i tehnologije za proizvodnju naoružanja i vojne opreme, opreme, opremanje kapaciteta za proizvodnju naoružanja i vojne opreme, izrada naoružanja i vojne opreme, modernizacija i remont naoružanja i vojne opreme u miru, kao i priprema za izradu i remont naoružanja i vojne opreme u uslovima neposredne opasnosti, ratnog stanja ili vanrednog stanja.

Član 4.

Prometom naoružanja i vojne opreme, u smislu ovog zakona, smatra se: promet naoružanja i vojne opreme u zemlji i spoljnotrgovinski promet naoružanja i vojne opreme.
Prometom naoružanja i vojne opreme u zemlji, u smislu ovog zakona, smatra se kupovina i prodaja naoružanja i vojne opreme, i poslovi u vezi sa kupovinom i prodajom naoružanja i vojne opreme.
Spoljnotrgovinskim prometom naoružanja i vojne opreme, u smislu ovog zakona, smatra se:
1) izvoz i uvoz naoružanja i vojne opreme, odnosno opreme za proizvodnju naoružanja i vojne opreme, poluproizvoda, sklopova, delova, sirovina i reprodukcionog materijala koji se koriste za proizvodnju naoružanja i vojne opreme;
2) poslovno-tehnička saradnja, proizvodna kooperacija, pribavljanje i ustupanje imovinskih prava po osnovu tehnologije u oblasti proizvodnje naoružanja i vojne opreme;
3) projektovanje, izgradnja i opremanje kapaciteta za proizvodnju naoružanja i vojne opreme i drugih vojnih objekata u inostranstvu;
4) zastupanje stranih firmi, posredovanje, remont i druge usluge u spoljnotrgovinskom prometu naoružanja i vojne opreme.

Član 5.

Prevozom naoružanja i vojne opreme, u smislu ovog zakona, smatraju se svi vidovi transporta naoružanja i vojne opreme na teritoriji Savezne Republike Jugoslavije, i tranzit naoružanja i vojne opreme preko teritorije Savezne Republike Jugoslavije.

Član 6.

Preduzeće ili drugo pravno lice (u daljem tekstu: preduzeće) koje proizvodi naoružanje i vojnu opremu ili učestvuje u proizvodnji, prometu ili prevozu naoružanja i vojne opreme, ili nabavlja i drži naoružanje i vojnu opremu, dužno je da isto čuva i održava tako da se spreči nestanak ili oštećenje naoružanja i vojne opreme.
U slučaju nestanka ili oštećenja naoružanja i vojne opreme, preduzeće iz stava 1. ovog člana je dužno da o tome bez odlaganja, a najdocnije u roku od 24 sata od nestanka ili oštećenja, obavesti savezni organ nadležan za poslove odbrane.

Član 7.

Preduzeće koje proizvodi, vrši promet i transport naoružanja i vojne opreme utvrđuje i donosi plan organizovanja i sprovođenja mera bezbednosti i zaštite tajnih podataka koji se odnose na kapacitete za proizvodnju, planove proizvodnje, dokumentaciju za proizvodnju, objekte za proizvodnju, čuvanje, promet i transport naoružanja i vojne opreme.
Plan iz stava 1. ovog člana sadrži:
1) procenu ugroženosti sredstava i objekata;
2) mere bezbednosti i zaštite (zadatke i poslove na organizovanju mera bezbednosti i zaštite) i način njihovog sprovođenja;
3) mere i postupke koji se preduzimaju u slučaju vanrednog događaja nastalog u procesu proizvodnje, prometa i transporta naoružanja i vojne opreme.
Niko ko učestvuje u procesu proizvodnje, prometa i prevoza naoružanja i vojne opreme ne može neovlašćeno koristiti saznanja i informacije do kojih je došao u postupku obavljanja poslova na proizvodnji, prometu i prevozu naoružanja i vojne opreme.

II. PROIZVODNjA NAORUŽANjA I VOJNE OPREME

Član 8.

Proizvodnjom naoružanja i vojne opreme mogu se baviti preduzeća, koja za to prethodno pribave dozvolu.

Član 9.

Dozvolu za proizvodnju naoružanja i vojne opreme izdaje savezni organ nadležan za poslove odbrane. Uz zahtev za izdavanje dozvole za proizvodnju naoružanja i vojne opreme preduzeće prilaže:
1) osnivački akt preduzeća;
2) statut preduzeća;
3) izvod iz sudskog registra;
4) elaborat o tehničkoj i tehnološkoj opremljenosti, korišćenju raspoloživih kapaciteta, obezbeđenju sirovina i reprodukcionog materijala;
5) podatke o kadrovskoj popunjenosti;
6) dokaz o obezbeđenju kontrole kvaliteta;
7) plan iz člana 7. ovog zakona;
8) podatke o ostvarenim poslovnim rezultatima u prethodne tri godine, odnosno podatke o projektovanim poslovnim rezultatima za preduzeća u osnivanju i preduzeća koja su osnovana u periodu kraćem od tri godine pre podnošenja zahteva.

Član 10.

Savezni organ nadležan za poslove odbrane dužan je da u roku od 60 dana od dana podnošenja zahteva, donese rešenje o izdavanju dozvole za proizvodnju naoružanja i vojne opreme, odnosno rešenje o odbijanju zahteva.
Pri donošenju rešenja iz stava 1. ovog člana vodi se računa o potrebama odbrane i bezbednosti zemlje, tehničko-ekonomskoj opravdanosti proizvodnje naoružanja i vojne opreme, prostornom razmeštaju proizvodnih kapaciteta, ekološkim i bezbednosnim uslovima za proizvodnju naoružanja i vojne opreme.
Rešenje iz stava 1. ovog člana je konačno.
Uz prijavu za upis u sudski registar, odnosno uz prijavu za proširenje delatnosti preduzeće podnosi i dozvolu za proizvodnju naoružanja i vojne opreme.

Član 11.

Proizvodnjom naoružanja i vojne opreme u slučaju neposredne ratne opasnosti, ratnog stanja i vanrednog stanja, pored preduzeća iz člana 8. bavi se i preduzeće koje odredi savezni organ nadležan za poslove odbrane.

Član 12.

O preduzećima kojima je izdata dozvola za proizvodnju naoružanja i vojne opreme i preduzećima koja su određena za tu proizvodnju (u daljem tekstu: preduzeća koja proizvode naoružanje i vojnu opremu) vodi se evidencija.

Član 13.

Planiranje proizvodnje i izgradnje kapaciteta za proizvodnju naoružanja i vojne opreme vrši se na osnovu srednjoročnog programa razvoja sistema odbrane Savezne Republike Jugoslavije, plana proizvodnje u uslovima neposredne ratne opasnosti, ratnog stanja ili vanrednog stanja i programa spoljnotrgovinskog prometa naoružanja i vojne opreme.
Izvodi iz srednjoročnog programa razvoja sistema odbrane, godišnjih planova opremanja Vojske Jugoslavije i plana proizvodnje u uslovima ratnog stanja, neposredne ratne opasnosti i vanrednog stanja koji se odnose na pojedina preduzeća za proizvodnju naoružanja i vojne opreme, dostavljaju se tim preduzećima u roku od 30 dana od dana utvrđivanja tih planova.
Preduzeća koja proizvode naoružanje i vojnu opremu planiraju proizvodnju i izgrađuju kapacitete na osnovu programa iz stava 2. ovog člana.

Član 14.

Preduzeća koja proizvode naoružanje i vojnu opremu su dužna da kapacitete za proizvodnju naoružanja i vojne opreme održavaju u trajnoj proizvodnoj sposobnosti.
Preduzeća iz stava 1. ovog člana koja nisu u mogućnosti da održavaju kapacitete u trajnoj proizvodnoj sposobnosti dužna su da bez odlaganja o tome obaveste savezni organ nadležan za poslove odbrane.
U slučajevima iz stava 2. ovog člana savezni organ nadležan za poslove odbrane ugovara finansiranje nužnih troškova održavanja ili odobrava preorijentaciju kapaciteta na druge vojne ili civilne programe proizvodnje ili donosi rešenje o prestanku proizvodnje na tim kapacitetima.

Član 15.

Preduzeće koje proizvodi naoružanje i vojnu opremu može izvršiti promenu delatnosti ili prestati da obavlja delatnost, izvršiti promenu kapaciteta, statusne promene, odnosno promenu oblika organizovanja