Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


ZAKON

O PRIMANjIMA NARODNIH POSLANIKA U NARODNOJ SKUPŠTINI REPUBLIKE SRBIJE

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 7/91, 22/91, 28/91, 48/91, 68/91, 34/01)

Član 1.

Ovim zakonom uređuje se pravo na nagradu, naknade, troškove za vršenje poslaničke dužnosti i ostala primanja narodnih poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srbije (u daljem tekstu: Skupština).

Član 2.

Narodni poslanici imaju pravo na:
- nagradu za rad u Skupštini (u daljem tekstu: nagrada),
- troškove za vršenje poslaničke dužnosti (poslanički dodatak),
- besplatan prevoz, dnevnice i naknadu troškova prenoćišta, i
- druge naknade i ostala primanja predviđena ovim zakonom.

Član 3.

Narodni poslanik, za koga, na predlog Odbora za administrativna i mandatno-imunitetna pitanja, Narodna skupština odluči da bude na stalnom radu u Narodnoj skupštini i zbog toga prestaje da ostvaruje lični dohodak u preduzeću, ustanovi ili drugoj organizaciji ili od samostalne delatnosti, ima pravo na platu u stalnom mesečnom iznosu.
Narodni poslanik ostvaruje pravo na platu u Narodnoj skupštini do isteka mandata, ukoliko ne zatraži da mu u toku trajanja mandata to pravo prestane.
Bliže kriterijume o obimu i vrsti radnog angažovanja na osnovu kojih se utvrđuje koji narodni poslanici ispunjavaju uslove da budu na stalnom radu u Narodnoj skupštini donosi Odbor za administrativna i mandatno-imunitetna pitanja.

Član 4.

Narodni poslanik, za koga, na predlog Odbora za administrativna i mandatno-imunitetna pitanja, Skupština odluči da bude na stalnom radu u Skupštini i zbog toga prestane da ostvaruje lični dohodak u preduzeću, ustanovi ili drugoj organizaciji ili od samostalne delatnosti, ima pravo na nagradu u stalnom mesečnom iznosu.
Narodni poslanik ostvaruje pravo na nagradu u Skupštini do isteka mandata, ukoliko ne zatraži da mu u toku trajanja mandata to pravo prestane.

Član 4a.

Narodnom poslaniku za koga Narodna skupština odluči da bude na stalnom radu u Narodnoj skupštini, miruje radni odnos, odnosno penzija, do kraja mandata, ukoliko narodni poslanik drugačije ne odluči.

Član 5.

Narodni poslanik koji nije na stalnom radu u Narodnoj skupštini ima pravo na nagradu u visini razlike između punog iznosa plate narodnog poslanika koji je na stalnom radu u Narodnoj skupštini i zarade koju ostvaruje u radnom odnosu ili penzije.
Obim radnog angažovanja narodnih poslanika koji nisu na stalnom radu u Narodnoj skupštini regulisaće se odgovarajućim zakonom ili odlukom.
Narodni poslanik koji ostvaruje zaradu od samostalne delatnosti i zemljoradnik ima pravo na nagradu u iznosu koji odredi Odbor za administrativna i mandatno-imunitetna pitanja, a najviše do iznosa plate narodnog poslanika koji je na stalnom radu u Skupštini.

Član 6.

Visina plata, odnosno nagrada narodnih poslanika određuje se na osnovu prosečne zarade po zaposlenom isplaćene za prethodni mesec u Republici, a prema objavljenim podacima republičke organizacije za poslove statistike, primenom utvrđenih koeficijenata.
Odbor za administrativna i mandatno-imunitetna pitanja, kada se ukaže potreba (ograničenje visine ličnih dohodaka, raspoloživa sredstva za lične dohotke, potreba ujednačavanja osnovice za obračun ličnih dohodaka kod svih republičkih organa i sl.), može utvrditi niži osnov za obračun visine plata, odnosno nagrada narodnih poslanika od osnova utvrđenog u stavu 1. ovog člana.
-------------------
NAPOMENA REDAKCIJE:
Na osnovu Zakona o platama u državnim organima i javnim službama ("Sl. glasnik RS", br. 34/01) prestao je da važi član 6. ovog zakona.
-------------------

Član 7.

Nagrada narodnom poslaniku umanjuje se kada, u toku meseca neopravdano izostane sa jedne četvrtine sednica Skupštine ili odbora - za 25%, odnosno sa polovine sednica - za 50%.
Narodni poslanik koji neopravdano izostane sa više od polovine sednica u toku meseca nema pravo na nagradu.

Član 8.

Koeficijent za obračun plata narodnih poslanika na stalnom radu u Narodnoj skupštini utvrđeni su zakonom.
Za predsednike poslaničkih grupa i predsednike stalnih komisija Narodne skupštine utvrđuju se koeficijent za obračun njihove plate u visini 4,80.
Narodnom poslaniku na stalnom radu u Narodnoj skupštini i narodnom poslaniku iz prethodnog stava ovog člana isplaćuje se deo plate, odnosno nagrada za radni staž do 0,5% od visine pripadajuće plate, odnosno nagrade - za svaku započetu godinu radnog staža, a najviše 20%.
-------------------
NAPOMENA REDAKCIJE:
Na osnovu člana 78. Zakona o radnim odnosima u državnim organima ("Službeni glasnik RS", br. 48/91) prestale su da važe odredbe o koeficijentima:
- predsednika i potpredsednika Narodne skupštine,
- predsednika i zamenika predsednika stalnog radnog tela Narodne skupštine,
- narodnih poslanika na stalnom radu u Narodnoj skupštini.
-------------------
-------------------
NAPOMENA REDAKCIJE:
Na osnovu Zakona o platama u državnim organima i javnim službama ("Sl. glasnik RS", br. 34/01) prestao je da važi član 8. ovog zakona.
-------------------

Član 8a.

U skladu sa zakonom, Odbor za administrativna i mandatno-imunitetna pitanja može utvrditi za narodne poslanike sa najnižim utvrđenim koeficijentom za obračun plate odnosno nagrade, da se koeficijent određen zakonom uveća do 10%.
-------------------
NAPOMENA REDAKCIJE:
Na osnovu Zakona o platama u državnim organima i javnim službama ("Sl. glasnik RS", br. 34/01) prestao je da važi član 8a. ovog zakona.
-------------------

Član 9.

Narodni poslanik ima pravo na poslanički dodatak u mesečnom paušalnom iznosu, za vršenje poslaničke dužnosti