Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


--------------------------------------------------
NAPOMENA REDAKCIJE:
Odredbom člana 95. Zakona o poljoprivrednom zemljištu ("Sl. glasnik RS", br. 62/2006) prestaju da važe čl. 2, 4, 5, član 6. st. 1, 4. i 5. i čl. 7, 9, 10. i 12. Zakona o pretvaranju društvene svojine na poljoprivrednom zemljištu u druge oblike svojine ("Službeni glasnik RS" , br. 49/92 i 54/96).
--------------------------------------------------

ZAKON

O PRETVARANjU DRUŠTVENE SVOJINE NA POLjOPRIVREDNOM ZEMLjIŠTU U DRUGE OBLIKE SVOJINE

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 49/92, 54/96, 62/06)

Član 1.

Poljoprivredno zemljište u društvenoj svojini koje je pravno lice steklo po osnovu Zakona o agrarnoj reformi i propisima o nacionalizaciji poljoprivrednog zemljišta u državnoj je svojini.
Poljoprivredno zemljište u društvenoj svojini koje je pravno lice steklo na osnovu pravnog posla, kao sredstvo za proizvodnju, društveni je kapital tog preduzeća.

Član 2.

Poljoprivredno zemljište u državnoj svojini koristi preduzeće, zemljoradnička zadruga ili drugo pravno lice (u daljem tekstu: preduzeće) koje je imalo pravo korišćenja i raspolaganja tim zemljištem na dan stupanja na snagu ovog zakona.
Poljoprivrednim zemljištem iz stava 1. ovog člana raspolaže i upravlja država preko ministarstva nadležnog za poslove poljoprivrede.

Član 3.

Ministarstvo nadležno za poslove poljoprivrede i preduzeća koja koriste poljoprivredno zemljište iz člana 1. ovog zakona, izvršiće popis tog zemljišta i odgovarajuće promene u zemljišnim, odnosno drugim javnim knjigama o evidenciji nepokretnosti najkasnije do 31. decembra 1997. godine.
Preduzeće je dužno da vodi evidenciju o poljoprivrednom zemljištu koje koristi.
Način i postupak utvrđivanja i evidentiranja poljoprivrednog zemljišta odrediće Ministarstvo nadležno za poslove poljoprivrede.

Član 4.

Po okončanju postupka iz člana 3. ovog zakona i postupka utvrđenog zakonom kojim su uređena pitanja vraćanja zemljišta bivšim vlasnicima, preduzeće se može organizovati kao društvo samo povećanjem kapitala na način i po postupku propisanom Zakonom o pretvaranju društvene svojine u druge oblike svojine i pod uslovima utvrđenim ovim zakonom.
U slučaju iz stava 1. ovog člana, preduzeće izdaje državi deonice u visini kapitala koji čini vrednost poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini koje koristi to preduzeće umanjeno za vrednost zemljišta koja je rezultat ulaganja preduzeća na uređenju, unapređenju i zaštiti poljoprivrednog zemljišta i sopstvenih sredstava preduzeća.

Član 5.

Poljoprivredno zemljište u društvenoj svojini koje je pravno lice steklo po osnovu pravnog posla, kao resurs i sredstvo za proizvodnju u posedu je preduzeća.
Ako se preduzeće organizuje u društvo na način i po postupku propisanom zakonom, modelom dokapitalizacije, deonice izdate za vrednost ovog poljoprivrednog zemljišta mogu da prelaze u druge oblike svojine.
U slučaju iz stava 2. ovog člana u deoničkom društvu, prometom deonica, ne može se narušavati tehnološka celina i kompleksi uređenog