Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


ZAKON

O PRAVU NA BESPLATNE AKCIJE I NOVČANU NAKNADU KOJU GRAĐANI OSTVARUJU U POSTUPKU PRIVATIZACIJE

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 123 od 26. decembra 2007, 30/10)

I. OSNOVNE ODREDBE

Predmet Zakona

Član 1.

Ovim zakonom uređuje se ostvarivanje prava građana na novčanu naknadu po osnovu prodaje akcija ili udela (u daljem tekstu: novčana naknada) evidentiranih u Privatizacionom registru koji se vodi u skladu sa Zakonom o privatizaciji ("Službeni glasnik RS", br. 38/01, 18/03 i 45/05) i prenos bez naknade akcija preduzeća i privrednih društava koja su određena ovim zakonom (u daljem tekstu: prenos akcija).
Ovim zakonom uređuje se i ostvarivanje prava zaposlenih i bivših zaposlenih u preduzećima i privrednim društvima iz stava 1. ovog člana na prenos bez naknade akcija tih preduzeća i privrednih društava.
Ovim zakonom osniva se Akcionarski fond i uređuje prenos građanima akcija bez naknade Akcionarskog fonda.

Nosioci prava

Član 2.

Prava u skladu sa ovim zakonom ostvaruju lica koja ispunjavaju sledeće uslove:
1) da su navršila 18 godina života zaključno sa 31. decembrom 2007. godine i da su na dan sticanja statusa nosioca prava bila upisana u birački spisak nadležnih opštinskih organa;
2) da su na dan stupanja na snagu ovog zakona državljani Republike Srbije;
3) da su na dan 30. juna 2007. godine imala prebivalište na teritoriji Republike Srbije, odnosno status privremeno raseljenog lica sa Kosova i Metohije;
4) da pravo na akcije bez naknade nisu na bilo koji način ostvarili, u celosti ili delimično, u skladu sa Zakonom o svojinskoj transformaciji ("Službeni glasnik RS", br. 32/97 i 10/01) ili Zakonom o privatizaciji i
5) da su upisani u evidenciju nosilaca prava koju vodi Agencija za privatizaciju (u daljem tekstu: Agencija), u skladu sa ovim zakonom.
Lica iz stava 1. ovog člana stiču status nosioca prava danom upisa u evidenciju nosilaca prava, u skladu sa ovim zakonom.
Danom sticanja statusa nosioca prava lica iz stava 1. ovog člana gube pravo na sticanje kapitala bez naknade koje imaju zaposleni u subjektu privatizacije u skladu sa Zakonom o privatizaciji.

Jednakost u ostvarivanju prava

Član 3.

Lica iz člana 2. ovog zakona (u daljem tekstu: nosioci prava) stiču pravo na jednaki iznos novčane naknade i na jednaki broj akcija svakog od preduzeća, odnosno privrednih društava, određenih ovim zakonom.

Neprenosivosti prava

Član 4.

Pravo na sticanje statusa nosioca prava nije prenosivo i ne može biti predmet nasleđivanja.
Pravo na novčanu naknadu i pravo na prenos akcija od dana upisa u evidenciju nosilaca prava do dana prijema novčane naknade, odnosno upisa nosioca prava kao zakonitog imaoca akcija koje su predmet prenosa bez naknade u Centralni registar, depo i kliring hartija od vrednosti (u daljem tekstu: Centralni registar) nije prenosivo, niti može biti predmet bilo kakvog raspolaganja, uključujući i zalaganje radi obezbeđenja potraživanja i druge pravne poslove sa istim ili sličnim dejstvom.
U slučaju smrti lica koje je podnelo prijavu za upis u evidenciju nosilaca prava u skladu sa ovim zakonom, odnosno u slučaju smrti lica koje je steklo status nosioca prava, naslednici tog lica stiču odnosno ostvaruju pravo na novčanu naknadu i pravo na prenos akcija pod uslovima i na način na koji bi ta prava steklo odnosno ostvarilo lice čiji su oni naslednici.
Svako raspolaganje suprotno odredbama st. 1-3. ovog člana smatraće se ništavim.

II. POSTUPAK EVIDENTIRANjA NOSILACA PRAVA

Evidencija nosilaca prava

Član 5.

Evidenciju nosilaca prava vodi Agencija kao javnu i elektronsku bazu podataka (u daljem tekstu: evidencija nosilaca prava).

Prijava za upis u evidenciju nosilaca prava

Član 6.

Prijava za upis u evidenciju nosilaca prava podnosi se u skladu sa javnim pozivom koji objavljuje Agencija (u daljem tekstu: javni poziv).
Rok za podnošenje prijave iz stava 1. ovog člana odrediće se javnim pozivom, s tim da ne može biti kraći od 6 meseci od dana objave javnog poziva.
Lica iz člana 2. ovog zakona koja ne podnesu prijavu iz stava 1. ovog člana do isteka roka iz javnog poziva ne stiču status nosilaca prava i ne ostvaruju pravo na novčanu naknadu odnosno na prenos akcija.

Upis u evidenciju nosilaca prava

Član 7.

U evidenciju nosilaca prava Agencija upisuje lice koje je podnelo prijavu u roku iz javnog poziva i koje ispunjava uslove iz člana 2. stav 1. tač. 1)-4) ovog zakona.

Odbacivanje prijave

Član 8.

Agencija će zaključkom odbaciti prijavu ako je neblagovremena ili ako je podneta od strane lica koje ne ispunjava uslove iz člana 2. stav 1. tač. 1)-4) ovog zakona.
Agencija će zaključkom odbaciti i prijavu koja nije podneta u skladu sa javnim pozivom, ukoliko je pre toga pozvala podnosioca prijave da prijavu uredi a podnosilac propusti to da učini u ostavljenom roku.
Zaključak iz st. 1. i 2. ovog člana ne dostavlja se podnosiocu prijave lično, već se objavljuje na internet strani Agencije, a spisak svih podnosilaca prijave kojima je zaključkom odbačena prijava objavljuje se u "Službenom glasniku Republike Srbije" i u jednom dnevnom listu koji se distribuira na celoj teritoriji Republike Srbije, pri čemu će se dan objavljivanja takvog spiska u "Službenom glasniku Republike Srbije" smatrati kao dan dostavljanja zaključka.

Pravo na žalbu i vođenje upravnog spora

Član 9.

Lice čija je prijava odbačena ima pravo žalbe ministru nadležnom za poslove privatizacije (u daljem tekstu: ministar) u roku od 30 dana od dana koji se smatra danom dostavljanja zaključka iz člana 8. stav 3. ovog zakona.
Ministar odlučuje o podnetoj žalbi u roku od 60 dana.
Prilikom odlučivanja o žalbi iz stava 1. ovog člana ministar može:
1) zaključkom odbaciti neblagovremenu žalbu ili žalbu koja je podneta od neovlašćenog lica;
2) rešenjem odbiti žalbu kao neosnovanu;
3) rešenjem naložiti upis podnosioca prijave u evidenciju.
Protiv zaključka i rešenja iz stava 3. ovog člana može se pokrenuti upravni spor, u roku od 30 dana od dana dostavljanja zaključka odnosno rešenja.

Bliže uređivanje postupka i načina evidencije nosilaca prava

Član 10.

Vlada bliže uređuje postupak i način evidencije nosilaca prava.

IIa OSNIVANjE FONDA, SREDSTVA ZA OSNIVANjE I RAD, IMOVINA, OBAVLjANjE POSLOVA I ORGAN FONDA

Osnivanje, pravni status, sedište i forma

Član 10a

Osniva se Akcionarski fond (u daljem tekstu: Fond).
Fond ima prava i obaveze utvrđene ovim zakonom.
Fond ima svojstvo pravnog lica.
Sedište Fonda je u Beogradu.
Fond se osniva kao zatvoreno akcionarsko društvo i na poslovanje Fonda shodno se primenjuju propisi kojima se uređuje položaj privrednih društava.
Delatnost Fonda je:
65232 - Finansijsko posredovanje.

Sredstva za osnivanje Fonda

Član 10b

Republika Srbija, kao osnivač Fonda, unosi novčani ulog od 50.000 evra, u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan uplate.
Sredstva za osnivanje Fonda obezbeđuju se u budžetu Republike Srbije.
Nenovčani ulog Fonda čine akcije i udeli:
1) evidentirani u Privatizacionom registru;
2) koje Akcijski fond prenosi Fondu, u skladu sa zakonom.
Novčani ulog Republike Srbije ne prenosi se nosiocima