Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


ZAKON

O POVLASTICAMA ZA GRUPNA PUTOVANjA DECE I OMLADINE U UNUTRAŠNjEM PUTNIČKOM SAOBRAĆAJU

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 68/91, 53/93, 67/93 i 48/94)

Član 1.

Deca i omladina do navršene 25. godine života imaju pravo na povlasticu u unutrašnjem putničkom saobraćaju za organizovana grupna putovanja, pod uslovima i na način propisan ovim zakonom.
Izuzetno od stava 1. ovog člana pravo na povlasticu za organizovana grupna putovanja u vazdušnom saobraćaju pod uslovima i na način propisan ovim zakonom imaju samo deca predškolskog uzrasta.
Prava iz st. 1. i 2. ovog člana su prava od opšteg interesa i o njihovom obezbeđivanju stara se Republika.
Povlastice iz st. 1. i 2. ovog člana odobravaju se do iznosa sredstava utvrđenih u budžetu Republike Srbije za te namene.

Član 2.

Povlastica iz člana 1. ovog zakona može se koristiti ako je za grupno putovanje, predviđeno godišnjim programom rada organizatora putovanja (u daljem tekstu: program), prethodno pribavljeno odobrenje Ministarstva finansija, a putovanje je organizovano radi:
1. školskih i naučnih ekskurzija učenika i studenata,
2. izvršenja programa iz oblasti zdravstvene zaštite, odmora i rekreacije dece i omladine, i
3. unapređenja kvaliteta amaterskog sporta, sportske rekreacije, razvoja amaterskog sporta u školama i organizacijama za fizičku i tehničku kulturu.

Član 3.

Pod organizovanim grupnim putovanjem, iz člana 1. ovog zakona, podrazumeva se putovanje dece i omladine u grupi od najmanje petnaest učesnika koje organizuju dečiji vrtići, škole, fakulteti, Ferijalni savez Srbije, Planinarski savez Srbije i Omladinski savet Srbije, odnosno njegove organizacije i kolektivni članovi ovog Saveta (u daljem tekstu: organizatori putovanja), a za koje je od organizatora putovanja izdata potvrda za korišćenje povlastica za grupna putovanja dece i omladine u unutrašnjem putničkom saobraćaju (u daljem tekstu: potvrda).

Član 4.

Potvrdu overavaju, i to:
1. za putovanja koja organizuju dečiji vrtići, škole i fakulteti - ovlašćeno lice u tim ustanovama;
2. za putovanja koja organizuje Ferijalni savez Srbije, ovlašćeno lice tog Saveza,
3. za putovanja koja organizuje Planinarski savez Srbije, Omladinski savet Srbije, odnosno njegove organizacije i kolektivni članovi ovog Saveta - ovlašćeno lice Omladinskog saveta Republike, grada i opštine.

Član 5.

Organizator putovanja pri izdavanju potvrde proverava i utvrđuje da li su ispunjeni propisani uslovi za organizovanje grupnog putovanja za koje se obezbeđuju sredstva za povlastice, u skladu sa odredbama ovog zakona.
Ovlašćena lica iz člana 4. ovog zakona pre overavanja potvrde proveravaju:
1. da li je putovanje za koje se potvrda overava predviđeno programom, uvidom u priloženi program rada organizatora putovanja,
2. da li su u spisak učesnika putovanja, koji je sastavni deo potvrde, upisana lica mlađa od 25 godina, uvidom u priložene članske knjižice, odnosno druge odgovarajuće isprave kojima se mogu utvrditi godine starosti, i
3. da li je za to putovanje pribavljeno odobrenje Ministarstva finansija.

Član 6.

Prevoznici podnose zahtev za naknadu povlastica iz budžeta Republike Srbije Ministarstvu finansija, pod sledećim uslovima:
1. da je izvršen prevoz učesnika u grupnom putovanju u skladu sa odredbama ovog zakona, što potvrđuje potpisom ovlašćeno lice organizatora putovanja, i
2. da je uz zahtev za naknadu priložena ispravno popunjena potvrda sa spiskom učesnika u grupnom putovanju, koji su u toku vožnje posedovali odgovarajuću ispravu, kojom se utvrđuje njihov identitet i godine starosti, što potvrđuje