Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


ZAKON

O POSEBNIM USLOVIMA PROMETA NEPOKRETNOSTI

(Objavljen u "Sl. glasniku SRS", br. 30/89, 42/89 i "Sl. glasniku RS", br. 22/91, 53/93, 67/93, 48/94)

Član 1.

Promet nepokretnosti između fizičkih lica i između fizičkih i pravnih lica na području koje obuhvata deo teritorije Republike Srbije osim Autonomne Pokrajine Vojvodine, obavljaće se pod posebnim uslovima utvrđenim ovim zakonom, u trajanju od 10 godina od dana stupanja na snagu ovog zakona.
Pravnim licima u smislu stava 1. ovog člana smatraju se, pored građanskih pravnih lica i zadruge, preduzeća u privatnoj svojini i preduzeća u društvenoj svojini koja se bave proizvodnjom stambenog i poslovnog prostora za tržište (u daljem tekstu: preduzeće).

Član 2.

Prometom nepokretnosti, u smislu ovog zakona, smatra se prenos prava svojine i drugih stvarnih prava na nepokretnosti, zakup i drugi način sticanja državine.
Izuzetno od stava 1. ovog člana, prometom nepokretnosti neće se smatrati poklon između srodnika u prvom naslednom redu.

Član 3.

Ministarstvo finansija - Uprava za imovinsko-pravne poslove odobriće promet nepokretnosti iz člana 1. ovog zakona, kad oceni da se tim prometom ne utiče na promenu nacionalne strukture stanovništva ili na iseljavanje pripadnika određenog naroda, odnosno narodnosti i kad taj promet ne izaziva nespokojstvo, odnosno nesigurnost ili neravnopravnost kod građana drugog naroda, odnosno narodnosti.
Ako Ministarstvo finansija - Uprava za imovinsko-pravne poslove ne odobri promet nepokretnosti, po prigovoru zainteresovanog lica, koji se podnosi u roku od 30 dana od dana prijema rešenja, odlučuje Komisija koju obrazuje Narodna skupština.
Protiv odluke Komisije iz stava 2. ovog člana, ne može se voditi upravni spor.

Član 4.

Nadležni organ u opštini dužan je da odmah, po saznanju za stupanje u posed nepokretnosti bez ugovora zaključenog na osnovu odobrenja u smislu člana 3. stav 1. ovog zakona, preduzme mere kojim će onemogućiti dalje takvo posedovanje.

Član 5.

Ugovor kojim se vrši promet nepokretnosti, zaključen protivno odredbama člana 1. i člana 3. stav 1. ovog zakona, ništav je.

Član 6.

Građanin koji stupi u posed nepokretnosti bez ugovora zaključenog na osnovu odobrenja iz člana 3. stav 1. ovog zakona, kazniće se za prekršaj kaznom zatvora do 60 dana ili novčanom kaznom od 100 do 1.000 novih dinara.
Novčanom kaznom od 1.000 do 10.000 novih dinara kazniće se za prekršaj zadruga, odnosno preduzeće koje zaključi ugovor bez odobrenja izdatog u smislu člana 3. ovog zakona.
Za prekršaj iz stava 2. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u zadruzi, odnosno preduzeću novčanom kaznom od 100 do 1.000 novih dinara.

Član 6a.

Svi podnesci i odluke u vezi sa ostvarivanjem prava iz ovog zakona ne podležu plaćanju takse.

Član 7.

Stupanjem na snagu ovog zakona prestaje da važi odredba člana 3. st. 4. i 5. Zakona o prometu nepokretnosti ("Službeni glasnik SRS", br. 43/81, 24/85, 28/87 i 6/89).

Član 8.

Ovaj zakon stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom glasniku Socijalističke Republike Srbije".