Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


ZAKON

O POSEBNIM USLOVIMA I NAČINU IZMIRIVANjA DOSPELIH OBAVEZA PO OSNOVU JAVNIH PRIHODA

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 48 od 10. novembra 1999; 17/03)

Član 1.

Neizmirene obaveze po osnovu poreza i drugih javnih prihoda na lična primanja, prihoda od samostalnih delatnosti, doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, poreza na dobit preduzeća, poreza na imovinu (osim poreza na prenos apsolutnih prava i poreza na nasleđe i poklon), akciza, poreza na promet i ostalih obaveza koje se obračunavaju i plaćaju kod prometa proizvoda i usluga, naknade za korišćenje građevinskog zemljišta, komunalne takse na istaknutu firmu i posebnih naknada propisanih zakonom, dospele do 31. decembra 1998. godine mogu, pod uslovima i na način koji su propisani ovim zakonom, izmiriti obveznici - pravna lica i preduzetnici (u daljem tekstu: obveznici):
1) koji su razvrstani u privrednu delatnost (oblast 01 - 10 prema Odluci o jedinstvenoj klasifikaciji delatnosti "Službeni list SFRJ", br. 34/76, 62/77, 72/80, 77/82, 71/83, 68/84, 76/85, 28/86, 72/86, 78/87, 63/88, 6/89, 29/90, i 47/90) i
2) koji su u 1999. godini izmirili tekuće obaveze za 1999. godinu.
Obaveze izmirene pod uslovima i na način utvrđen ovim zakonom smatraju se izvršenim odgovarajućim obavezama u celini.
-------------------
NAPOMENA REDAKCIJE:
Na osnovu odluke Ustavnog suda IU broj 200/99 ("Sl. list SCG", br. 17/03) utvrđuje se da odredba ovog člana, u delu "doprinose za obavezno socijalno osiguranje", u vreme važenja nije bila saglasna sa Ustavom.
-------------------

Član 2.

Obveznici iz člana 1. ovog zakona koji do 31. decembra 1999. godine na propisane račune javnih prihoda uplate 50 % osnovnog duga (bez obračunate a neplaćene kamate), dospelog do 31. decembra 1998. godine, oslobađaju se plaćanja preostalog osnovnog duga i obračunate kamate.

Član 3.

Obveznicima iz člana 2. ovog zakona koji na propisane račune javnih prihoda uplate manje od 50% osnovnog duga, umanjiće se preostali deo osnovnog duga, uz oslobođenje od obračunate a neplaćene kamate i produženje roka plaćanja preostalog duga do kraja juna 2000. godine, tako što će obveznicima koji uplate:
1) 40% osnovnog duga čije odlaganje plaćanja traže, ostatak duga umanjiti za 40%,
2) 30% osnovnog duga čije odlaganje plaćanja traže, ostatak duga umanjiti za 30%,
3) 20% osnovnog duga čije odlaganje plaćanja traže, ostatak duga umanjiti za 20%,
4) 10% osnovnog duga čije odlaganje plaćanja traže, ostatak duga umanjiti za 10%.

Član 4.

Javna i druga preduzeća čija se sanacija, odnosno konsolidacija sprovodi po posebnom programu Vlade Republike Srbije obaveze iz člana 1. ovog zakona izvršiće pod uslovima i na način koji utvrdi Vlada Republike Srbije.

Član 5.

Obveznici iz člana 3. ovog zakona podnose zahtev za produženje roka plaćanja, sa dokazima da su ispunjeni uslovi za izmirenje obaveza po ovom zakonu, Republičkoj upravi javnih prihoda - Odeljenju za utvrđivanje i naplatu javnih prihoda nadležnom prema sedištu obveznika, odnosno odeljenju kod koga se zadužuje obavezama čije odlaganje plaćanja traže.
Zahtev sa dokazima o ispunjavanju uslova za izmirivanje obaveza po ovom zakonu podnosi se do 31. decembra 1999. godine, a nadležno odeljenje Republičke uprave javnih prihoda donosi rešenje o produženju roka plaćanja u roku od 30 dana od podnošenja zahteva.

Član 6.

Na obaveze čiji je rok plaćanja produžen na tri mesečne rate koje obveznik izmiri u rokovima određenim rešenjem nadležnog poreskog organa, ne plaća se kamata.
Na obaveze čiji je rok plaćanja produžen rešenjem nadležnog poreskog organa na više od tri mesečne rate obračunava se i plaća kamata.
Obvezniku kome je u skladu sa ovim zakonom produžen rok plaćanja naplata preostalog duga, bez umanjenja sa kamatom, izvršiće se jednokratno prinudnim putem ako u utvrđenim rokovima ne plati dve mesečne rate duga, odnosno ako redovno ne izmiruje obaveze po osnovu javnih prihoda.

Član 7.

Ovaj zakon stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".