Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


ZAKON

O POSEBNIM PRAVIMA I DUŽNOSTIMA PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 49 od 11. novembra 1999; 11/01, 34/01)

Član 1.

Ovim zakonom uređuju se određena prava i dužnosti predsednika Republike.

Član 2.

Predsednik Republike ostvaruje prava za vreme obavljanja funkcije, kao i određena prava po prestanku obavljanja funkcije, u skladu sa ovim zakonom.

Član 3.

Predsednik Republike dužan je da savesno i odgovorno obavlja svoju funkciju i da se pridržava Ustava i zakona.

Član 4.

Predsednik Republike dužan je da čuva državnu tajnu i po prestanku obavljanja funkcije.

Član 5.

Predsednik Republike ima pravo na neprekidno lično obezbeđenje.

Član 6.

Predsednik Republike za vreme obavljanja funkcije koristi rezidenciju predsednika Republike.
Rezidenciju predsednika Republike određuje Vlada.
Uslovi za obavljanje poslova održavanja i pružanja usluga u rezidenciji predsednika Republike obezbeđuju se u skladu sa ovim zakonom.

Član 7.

Predsednik Republike ima pravo na korišćenje voznog parka koji obezbeđuje obavljanje funkcije predsednika Republike.

Član 8.

Predsednik Republike ima pravo na besplatan prevoz u svim vrstama saobraćaja.

Član 9.

Predsednik Republike ima pravo na platu uvećanu za 20% od najviše plate za nosioce državnih funkcija u Republici Srbiji, kao i druga prava po osnovu rada, u skladu sa ovim zakonom.
Predsednik Republike koji je pre izbora na funkciju ostvario pravo na penziju, ima pravo na platu u punom iznosu.
-------------------
NAPOMENA REDAKCIJE:
Na osnovu Zakona o platama u državnim organima i javnim službama ("Sl. glasnik RS", br. 34/01) prestao je da važi član 9. stav 1. ovog zakona.
-------------------

Član 10.

Za vreme dok predsednik Republike obavlja tu funkciju, njegov supružnik koji je u radnom odnosu ima pravo na mirovanje radnog odnosa.
Vreme mirovanja radnog odnosa iz stava 1. ovog člana upisuje se u radnu knjižicu kao vreme provedeno na radu i računa se u staž osiguranja s efektivnim trajanjem radi ostvarivanja prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja.
Doprinos za penzijsko i invalidsko osiguranje za vreme iz stava 1. ovog člana uplaćuje se odgovarajućoj organizaciji za ovo osiguranje iz sredstava obezbeđenih u budžetu Republike Srbije.
Osnovicu, na koju se plaća doprinos iz stava 3. ovog člana, čini zarada koju bi supružnik ostvarivao na radnom mestu na kome je bio pre korišćenja prava na mirovanje radnog odnosa, u skladu sa propisima o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Član 11.

Predsednik Republike ima, po prestanku obavljanja funkcije, pravo na doživotno lično obezbeđenje i obezbeđenje objekata od strane jednog zaposlenog, neprekidno.
Predsednik republike ima, po prestanku obavljanja funkcije, pravo na jednog zaposlenog za obavljanje administrativnih poslova, u trajanju od osam časova dnevno u toku radne nedelje, kao i na korišćenje službenog automobila iz servisa službe nadležne za obavljanje zajedničkih poslova republičkih organa, po potrebi.

Član 12. i 13.

(Brisani)

Član 14.

Kad predsednik Republike prestane da obavlja ovu funkciju ima pravo na penziju u iznosu od 85% od plate predsednika Republike.
U slučaju smrti predsednika Republike, odnosno u slučaju smrti predsednika Republike po prestanku obavljanja te funkcije, njegov supružnik ima pravo na penziju u iznosu od 75% od primanja iz stava 1. ovog člana.

Član 15.

Ostvarivanje posebnih prava utvrđenih ovim zakonom obezbeđuje se i licu koje je neposredno birano i izabrano za predsednika Republike Srbije, a funkciju je prestalo da obavlja pre stupanja na snagu ovog zakona.

Član 16.

Ostvarivanje posebnih prava predsednika Republike, utvrđenih ovim zakonom, obezbeđuje se u okviru službi predsednika Republike, a po prestanku obavljanja funkcije, u okviru službe nadležne za obavljanje zajedničkih poslova republičkih organa, ako ovim zakonom nije drukčije određeno.

Član 17.

Sredstva za ostvarivanje prava utvrđenih ovim zakonom obezbeđuju se u budžetu Republike Srbije.

Član 18.

Danom stupanja na snagu ovog zakona prestaju da važe odredbe Zakona o radnim odnosima u državnim organima ("Službeni glasnik RS", br. 48/91 i 66/91), u delu koji se odnosi na prava i obaveze predsednika Republike.

Član 19.

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

-------------------
NAPOMENA REDAKCIJE:
Zakon o izmenama i dopunama Zakona o ... ("Sl. glasnik RS", br. 11/2001) donosi i sledeće odredbe koje nisu ušle u prečišćeni tekst:
Član 6.
Licu iz člana 5. ovog zakona koje je osuđeno za krivično delo na bezuslovnu kaznu zatvora dužu od šest meseci, ne obezbeđuje se ostvarivanje posebnih prava utvrđenih ovim zakonom.
Član 7.
Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".