Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:

ZAKON

O POPISU POLjOPRIVREDE 2012. GODINE

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 104 od 16. decembra 2009, 24/11)

I. OSNOVNE ODREDBE

Predmet zakona

Član 1.

Ovim zakonom utvrđuje se pravni okvir kojim se obuhvataju: sadržaj, priprema, organizacija i sprovođenje Popisa poljoprivrede 2012. godine u Republici Srbiji (u daljem tekstu: popis), kao i obaveze državnih organa i drugih organa i organizacija u popisu, obaveze i dužnosti davalaca popisnih podataka i lica koja vrše poslove popisa, objavljivanje popisnih rezultata i finansiranje popisa.
Popis se sprovodi od 1. oktobra do 15. decembra 2012. godine.
Neposredno po završetku popisa vrši se kontrola kvaliteta podataka prikupljenih popisom na uzorku radi ocenjivanja obuhvata i kvaliteta prikupljenih podataka.
Popis i kontrola kvaliteta podataka prikupljenih popisom sprovode se prema stanju na dan 30. septembra 2012. godine u 24,00 sata.

Povezanost popisa poljoprivrede i popisastanovništva

Član 2.

U Popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2011. godine, pored osnovnih podataka o stanovništvu, domaćinstvima i stanovima prikupljaju se i podaci o poljoprivrednim aktivnostima koje se odvijaju u domaćinstvima.
Prikupljeni podaci iz stava 1. ovog člana koriste se za identifikaciju porodičnih poljoprivrednih gazdinstava i na osnovu njih izrađuje se lista domaćinstava koja će biti obuhvaćena popisom poljoprivrede.
Koordinacija aktivnosti između popisa stanovništva i popisa poljoprivrede treba da doprinese uštedi u finansijskim sredstvima, kao i povećanju korisnosti podataka iz ova dva popisa. Upotreba zajedničkih statističkih standarda, definicija i klasifikacija obezbeđuje konzistentnost i uporedivost podataka i njihovu lakšu interpretaciju i analizu.
Popis poljoprivrede sprovodi se posle popisa stanovništva, tako da se za njegovo sprovođenje koriste organi zaduženi za organizaciju i sprovođenje popisa stanovništva.
Skice i opisi granica popisnih krugova koje je Republički geodetski zavod izradio za potrebe Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2011. godine koriste se i za Popis poljoprivrede 2012. godine.

Značenje pojedinih izraza

Član 3.

Pojedini izrazi upotrebljeni u ovom zakonu imaju sledeće značenje:
1) poljoprivredna proizvodnja jeste proces proizvodnje biljnih i stočarskih proizvoda, uzgoj ribe, pčela, odnosno drugi oblici poljoprivredne proizvodnje (gajenje pečuraka, puževa, staklenička, plastenička proizvodnja, gajenje začinskog i lekovitog bilja, proizvodnja semena povrća i cveća, ukrasnog bilja, sadnica četinara, proizvodnja sadnog materijala, voća i vinove loze, proizvodnja rasada povrća i drugo), koja se obavlja na poljoprivrednom zemljištu, kao i na drugom zemljištu;
2) poljoprivredno gazdinstvo jeste tehnički i ekonomski samostalna proizvodna jedinica koja ima jedinstveno upravljanje i na kojoj privredno društvo, zemljoradnička zadruga, ustanova ili drugo pravno lice, preduzetnik ili porodično poljoprivredno gazdinstvo obavlja poljoprivrednu proizvodnju;
3) porodično poljoprivredno gazdinstvo jeste svaka porodična ili druga zajednica lica koja zajedno stanuju i zajednički troše svoje prihode za podmirivanje osnovnih životnih potreba (uključujući i samačko domaćinstvo), čiji se članovi (jedan ili više) bave poljoprivrednom proizvodnjom bilo kao primarnom bilo kao sekundarnom aktivnošću, koja ima jedinstveno upravljanje, zajednički koristi sredstva za proizvodnju (zemljište, mašine, objekte) i rad svojih članova, bez obzira na to da li oni proizvode samo za svoje potrebe (nekomercijalno poljoprivredno gazdinstvo) ili za svoje potrebe i prodaju (komercijalno poljoprivredno gazdinstvo).

Jedinice koje se obuhvataju popisom

Član 4.

Popisom se obuhvataju:
1) porodična poljoprivredna gazdinstva koja imaju najmanje 0,5 hektara poljoprivrednog zemljišta na kojem obavljaju poljoprivrednu proizvodnju;
2) porodična poljoprivredna gazdinstva koja imaju manje od 0,5 hektara poljoprivrednog zemljišta na kojem obavljaju ratarsku, stočarsku, voćarsku, vinogradarsku, povrtarsku proizvodnju, proizvodnju cveća (staklenici i plastenici), odnosno bave se drugim oblicima poljoprivredne proizvodnje, koja je namenjena tržištu, kao i uzgoj ribe, gajenje pečuraka, puževa, pčela i dr.;
3) privredna društva, zemljoradničke zadruge, preduzetnici i drugi oblici organizovanja sa statusom pravnog lica koji su registrovani da pretežno obavljaju delatnosti poljoprivredne proizvodnje, i
4) privredna društva, ustanove i druga pravna lica registrovana u drugoj delatnosti koja imaju organizovane ogranke ili druge organizacione delove u kojima se obavlja delatnost poljoprivredne proizvodnje.

Podaci o poljoprivrednim gazdinstvima

Član 5.

U popisu se prikupljaju podaci o strukturi poljoprivrednih gazdinstava: lokacija, zemljišni fond i kategorija korišćenja poljoprivrednog zemljišta, površine pod usevima, površine voćnjaka i broj stabala, površine vinograda i broj čokota vinove loze, navodnjavanje, upotreba organskih i mineralnih đubriva kao i sredstava za zaštitu bilja, broj stoke - po vrstama i kategorijama, broj živine, broj ostalih životinja, košnice pčela, podaci o poljoprivrednoj mehanizaciji i objektima, radnoj snazi, prodaji poljoprivrednih proizvoda, organskoj poljoprivrednoj proizvodnji, dopunskim delatnostima, kao i podaci o ribnjacima i površinama pod šumama.

Metodi sprovođenja popisa

Član 6.

Podaci o porodičnim poljoprivrednim gazdinstvima prikupljaju se metodom intervjua, od lica koje je nosilac porodičnog poljoprivrednog gazdinstva ili od punoletnog člana porodičnog poljoprivrednog gazdinstva kome su podaci najviše poznati, uz uvid u odgovarajuću dokumentaciju.
Podaci o privrednim društvima, ustanovama i drugim pravnim licima prikupljaju se izveštajnim metodom - putem pošte.

II. OBAVEZE DRŽAVNIH I DRUGIH ORGANA I ORGANIZACIJA U PRIPREMAMA, ORGANIZACIJI I SPROVOĐENjU POPISA

Uloga Republičkog zavoda za statistiku, popisnih komisija i jedinica lokalne samouprave u izvršenju popisa

Član 7.

Popis priprema, organizuje i sprovodi Republički zavod za statistiku.
Određene poslove pripreme, organizacije i sprovođenje popisa na teritoriji opština, gradova i grada Beograda Republički zavod za statistiku obavlja preko popisnih komisija, u skladu sa ovim zakonom.
Popisne komisije iz stava 2. ovog člana imenuje Republički zavod za statitiku.
Jedinice lokalne samouprave su obavezne da pruže pomoć Republičkom zavodu za statistiku i popisnim komisijama u izvršenju popisa.

Poslovi Republičkog zavoda za statistiku

Član 8.

Republički zavod za statistiku vrši sledeće poslove: izrađuje metodologiju za popis i sadržaj svih popisnih i pomoćnih obrazaca i ostalih instrumenata popisa, izrađuje i štampa upitnike, uputstva i drugo; stara se o blagovremenom i potpunom izvršenju ovog zakona; utvrđuje jedinstvenu i međunarodnu uporedivu metodologiju popisa, sa jedinstvenim definicijama jedinica i obeležja, jedinstvenim klasifikacijama i sadržajem obradnih i publikacionih tabela po jedinstvenom programu obrade podataka, sprovodi statističku kontrolu kvaliteta podataka prikupljenih na terenu; sarađuje s drugim organima državne uprave i organizacijama i jedinicama lokalne samouprave i koordinira zajedničke aktivnosti u vezi sa pripremama, organizacijom i sprovođenjem popisa, daje instrukcije, pruža stručnu pomoć, traži izveštaje, podatke i obaveštenja; obezbeđuje potpuno, tačno i blagovremeno obaveštavanje stanovništva i poljoprivrednih gazdinstava o značaju i ciljevima popisa, načinu i vremenu njegovog sprovođenja, raspoređuje i dostavlja popisne obrasce i uputstva popisnim komisijama; određuje instruktore popisa; vrši stručnu obuku članova popisnih komisija, instruktora i kontrolora; donosi uputstva za organizaciju i izvršenje popisa; izdaje popisna ovlašćenja za rad učesnicima u popisu; sastavlja predračun troškova popisa; raspoređuje finansijska sredstva popisnim komisijama; prikuplja podatke, vrši kontrolu i pripremu popisne građe za obradu; obrađuje prikupljene podatke i objavljuje rezultate popisa; stara se o smeštaju i čuvanju popisne građe po prijemu od popisnih komisija i obezbeđuje zaštitu prikupljenih podataka, u skladu sa zakonom i drugim propisima.

Poslovi popisnih komisija

Član 9.

Popisne komisije rukovode pripremama, organizacijom i sprovođenjem popisa na teritoriji opština, gradova i grada Beograda i odgovorne su za blagovoremeno preduzimanje potrebnih mera radi obezbeđenja svih priprema za popis, organizaciju i kvalitetno i pravovremeno izvršenje popisa.
Popisne komisije obavljaju sledeće poslove: organizuju i


Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas: