Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:

ZAKON

O OSNOVNIM PRAVIMA LICA ODLIKOVANIH ORDENOM KARAĐORĐEVE ZVEZDE S MAČEVIMA, ORDENOM BELOG ORLA S MAČEVIMA I ZLATNOM MEDALjOM OBILIĆA

(Objavljen u "Sl. listu SFRJ", br. 53/82, 75/85, 44/89, 87/89 i 24/98)

-------------------
NAPOMENA REDAKCIJE:
Na osnovu Zakona o osnovnim pravima boraca, ... ("Sl. list SRJ", broj 42/98), ovaj zakon je prestao da važi, osim odredaba članova 1a, 2, 4, 11. i 11a.
Navedeni članovi se odnose na numeraciju u tekstu Zakona o osnovnim pravima lica odlikovanih ordenom Karađorđeve zvezde s mačevima, ordenom belog orla s mačevima i zlatnom medaljom obilića, važećem pre donošenja prečišćenog teksta objavljenog u "Sl. listu SFRJ", br. 53/82.
Pošto je naš tekst urađen na osnovu prečišćenog teksta ("Sl. list SFRJ", broj 53/82) i svih naknadnih izmena i dopuna, došlo je do nesaglasnosti u nuneraciji članova, što nas je onemugućilo da napravimo korektan važeći prečišćeni tekst.
Zbog toga smo važeće stanje (prema našem tumačenju) označili u tekstu na sledeći način:
* - članovi koji su važeći
** - članovi koji su ukinuti
------------------
Član 1.**
Ovim zakonom uređuju se osnovna prava lica odlikovanih ordenom Karađorđeve zvezde s mačevima, ordenom Belog orla s mačevima i Zlatnom medaljom Obilića, kao i članova porodica lica odlikovanih ordenom Karađorđeve zvezde s mačevima.
Član 2.*
Lice odlikovano ordenom Karađorđeve zvezde s mačevima, ordenom Belog orla s mačevima ili Zlatnom medaljom Obilića, koja je ustanovljena u Crnoj Gori 1851. godine (u daljem tekstu: odlikovano lice) ima sledeća osnovna prava:
1) pravo na zdravstvenu zaštitu;
2) pravo na banjsko i klimatsko lečenje;
3) pravo na besplatnu vožnju.
Lice odlikovano ordenom Karađorđeve zvezde s mačevima, pored prava iz stava 1. ovog člana, ima pravo na godišnje novčano primanje u visini prosečnog mesečnog ličnog dohotka u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji iz poslednjeg tromesečja prethodne godine, uvećanog za 25%.
Član 3.*
Članovi porodice umrlog lica odlikovanog ordenom Karađorđeve zvezde s mačevima imaju pravo na zdravstvenu zaštitu i godišnje novčano primanje u visini prosečnog mesečnog ličnog dohotka u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji iz prethodnog tromesečja, uvećanog za 25%.
Članovi porodice, u smislu ovog zakona, jesu bračni drug i deca rođena u braku ili van braka i usvojena deca, kao i pastorčad i unuci bez roditelja koje je odlikovano lice izdržavalo - do navršene 15. godine života, odnosno ako su na školovanju - do navršene 26. godine, a ako su nesposobna za privređivanje - dok nesposobnost traje, pod uslovom da je nastala pre 15. godine, odnosno pre 26. godine.
Nesposobnost dece za privređivanje utvrđuje se pod uslovima i po postupku koji su propisani za utvrđivanje nesposobnosti za privređivanje članova porodice vojnih invalida po propisima kojima se uređuju prava vojnih invalida i porodica palih boraca.
Član 4.**
Sredstva za ostvarivanje i korišćenje prava propisanih ovim zakonom obezbeđuju se u budžetu federacije, a koriste se na način i pod uslovima koji su propisani saveznim zakonom kojim se uređuje finansiranje federacije.
Član 5.*
Odlikovano lice ima pravo na zdravstvenu zaštitu u obimu koji je propisan za vojne invalide.
Članovi porodice umrlog lica odlikovanog ordenom Karađorđeve zvezde s mačevima imaju pravo na zdravstvenu zaštitu u obimu koji je propisan za korisnike porodične invalidnine po saveznom zakonu kojim se uređuju osnovna prava vojnih invalida i porodica palih boraca.
Odredbe saveznog zakona kojim se uređuju osnovna prava vojnih invalida i porodica palih boraca, koje se odnose na zdravstvenu zaštitu vojnih invalida i korisnika porodične invalidnine, primenjuju se i na korisnike zdravstvene zaštite po ovom zakonu.
Član 6.**
Odlikovanom licu koje je korisnik penzije, isplaćuje se penzija u nesmanjenom iznosu dok se nalazi u zdravstvenoj organizaciji udruženog rada u kojoj ima smeštaj i ishranu.
Član 7.**
Odlikovano lice ima pravo na banjsko i klimatsko lečenje u obimu koji je propisan za vojne invalide.
Pravo iz stava 1. ovog člana lice ostvaruje pod uslovima, na način i po postupku koji su propisani za ostvarivanje prava vojnih invalida na banjsko i klimatsko lečenje.
Član 8.**
Odlikovano lice ima pravo na dva besplatna putovanja godišnje, avionom, železnicom,


Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas: