Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


ZAKON

O OSNOVAMA SISTEMA DRŽAVNE UPRAVE I O SAVEZNOM IZVRŠNOM VEĆU I SAVEZNIM ORGANIMA UPRAVE

(Objavljen u "Sl. listu SFRJ", br. 23/78, 58/79, 21/82, 18/85, 37/88, 18/89, 40/89, 72/89, 42/90, 44/90, 74/90, 35/91 i "Službeni list SRJ", br. 1/92, 31/93 i 50/93)

Član 1. do 10.

(Prestali da važe)

Član 11.

Radnici u organima uprave imaju pravo i dužnost da budu obaveštavani o radu i izvršavanju zadataka i poslova iz delokruga organa, programu rada i njegovom izvršavanju, kao i o drugim značajnijim pitanjima iz delokruga organa uprave.

Član 12. do 15.

(Prestali da važe)

Član 16.

Prava, obaveze i odgovornosti radnika u radnim zajednicama organa uprave, način sticanja dohotka i radni odnosi radnika u tim zajednicama, kao i njihova samoupravna prava, dužnosti i odgovornosti i njihovo samoupravno organizovanje, uređuju se zakonom.
Radnici u radnoj zajednici organa uprave ostvaruju svoja samoupravna prava, dužnosti i odgovornosti, saglasno samoupravnom opštem aktu radne zajednice, shodno odredbama Zakona o udruženom radu, ako zakonom nije drukčije određeno.
Zakonom se utvrđuju slučajevi u kojima priroda delatnosti organa uprave dozvoljava da se pitanja iz stava 1. ovog člana uređuju i samoupravnim sporazumom, odnosno ugovorom radne zajednice i izvršnog organa i samoupravnim opštim aktima radne zajednice.

Član 17.

Radnici u radnoj zajednici koja obavlja poslove za organe uprave stiču dohodak radne zajednice shodno načelima slobodne razmene rada, u skladu sa zakonom, odnosno odlukom opštinske skupštine donetom na osnovu zakona, a kad to priroda delatnosti tih organa dozvoljava - i samoupravnim sporazumom, odnosno ugovorom zaključenim između radne zajednice i tih organa.
Radnici u radnoj zajednici iz stava 1. ovog člana stiču, u okviru dohotka radne zajednice, sredstva za lične dohotke i za zajedničku potrošnju, a kad je samoupravnim sporazumom, odnosno ugovorom predviđeno, u skladu sa zakonom - i sredstva za proširenje materijalne osnove rada radne zajednice.
Radnici u radnoj zajednici stiču dohodak radne zajednice iz sredstava za rad kojima raspolažu organi uprave za koje ona obavlja te poslove.
Radnici iz stava 1. ovog člana imaju i druga samoupravna prava u skladu sa prirodom poslova koje obavljaju i društvenom i političkom odgovornošću organa za koje obavljaju poslove - za ostvarivanje njihovih funkcija i zadataka.
Međusobna prava, obaveze i odgovornosti radnika u radnim zajednicama koje obavljaju poslove za organe uprave i organa za koje obavljaju te poslove uređuju se samoupravnim sporazumom, odnosno ugovorom u skladu sa zakonom.
Radnici u radnim zajednicama koje vrše poslove za organe uprave raspodeljuju sredstva za lične dohotke shodno odredbama Zakona o udruženom radu kojima se uređuje raspodela sredstava za lične dohotke radnika, ako zakonom nije drukčije određeno.
Na radne zajednice iz stava 1. ovog člana ne mogu se prenositi prava, ovlašćenja i odgovornosti organa uprave za koje one vrše poslove.

Član 18. do 86.

(Prestali su da važe)

VOSNOVI ORGANIZACIJE ORGANA UPRAVE

2. Unapređivanje rada i uslovi za rad organa uprave

Član 87.

Izvršni organ i organi uprave dužni su da preduzimaju mere za unapređivanje rada organa uprave i njihovu tehnološku modernizaciju, za unapređivanje i racionalizaciju unutrašnje organizacije organa uprave i za stručno i drugo potrebno obrazovanje i usavršavanje i ideološko-političko obrazovanje radnika u tim organima.

Član 88.

U organu uprave može raditi radnik koji ima potrebnu stručnu spremu i koji je stručno osposobljen za vršenje određenih poslova u organu uprave, a koji ispunjava i posebne uslove potrebne za obavljanje određenih poslova u organu uprave, što se utvrđuje opštim aktom o sistematizaciji zadataka i poslova.

Član 89.

Radnici u organima uprave imaju pravo i dužnost da se u toku rada, stalnim upotpunjavanjem svojih stručnih znanja i sistematskim razvijanjem svojih stručnih sposobnosti, usavršavaju radi uspešnog vršenja poverenih im zadataka i poslova.
Organ uprave je dužan da utvrdi program stručnog usavršavanja radnika u skladu sa svojim zadacima i poslovima i način ostvarivanja tog programa, kao i da obezbedi uslove za njegovo ostvarivanje.

Član 90.

Prilikom izbora radnika za rad u organima uprave vodi se posebno računa o:
1) potrebi obezbeđenja kadrova sa odgovarajućim stručnim i drugim kvalitetima od značaja za rad u organu uprave;
2) doslednoj primeni instituta konkursa kao demokratskog oblika prijema radnika na rad u organe uprave;
3) stalnom podizanju nivoa stručne osposobljenosti radnika u organu uprave, u skladu sa društvenim potrebama i zahtevima koji proizilaze iz društvenog razvoja i savremenih naučnih i stručnih dostignuća;
4) podmlađivanju sastava stručnih radnika primanjem pripravnika i mladih radnika i stvaranjem uslova za njihov stručni razvoj;
5) stvaranju uslova za stalnu i organizovanu razmenu stručnih radnika između organa uprave društveno-političkih zajednica, organizacija udruženog rada, kao i naučnih i stručnih organizacija.

Član 91.

U organu uprave ne može raditi lice koje je osuđeno za krivično delo protiv osnova socijalističkog samoupravnog društvenog uređenja i bezbednosti SFRJ, protiv samoupravljanja, službene dužnosti i društvene svojine, na kaznu zatvora u trajanju od najmanje jedne godine, kao i lice osuđeno za drugo krivično delo izvršeno sa umišljajem ako mu je izrečena kazna zatvora u trajanju od najmanje tri godine.
Zabrana vršenja poslova iz stava 1. ovog člana u slučaju osude na kaznu zatvora do pet godina traje pet godina, a u slučaju osude na kaznu zatvora preko pet godina - deset godina, od dana izdržane, oproštene ili zastarele kazne.

3. Opšti akti o organizaciji i radu i o sistematizaciji zadataka i poslova

Član 92.

Unutrašnja organizacija i sistematizacija zadataka i poslova u organima uprave utvrđuje se tako da se obezbedi, naročito:
1) efikasno ostvarivanje zadataka, racionalna organizacija rada i uspešno rukovođenje organom i ostvarivanje odgovornosti;
2) ostvarivanje pune saradnje organa uprave sa drugim organima;
3) grupisanje zadataka i poslova u skladu sa prirodom zadataka i poslova organa uprave i načinom njihovog vršenja;
4) što potpunije objedinjavanje zajedničkih i opštih poslova radi njihovog racionalnog vršenja i korišćenja usluga zajedničkih službi za potrebe svih ili pojedinih organa uprave.

Član 93.

Opšti akt o organizaciji i radu organa uprave i opšti akt o sistematizaciji zadataka i poslova u organima uprave moraju biti u saglasnosti sa nadležnostima i delokrugom organa, kao i sa opštim načelima o unutrašnjoj organizaciji organa uprave, koja propisuje organ utvrđen zakonom, odnosno odlukom opštinske skupštine u skladu sa ustavom, odnosno statutom.
Opšte akte o organizaciji i radu organa uprave i opšte akte o sistematizaciji zadataka i poslova u organu uprave donosi funkcioner koji rukovodi organom uprave, u saglasnosti sa izvršnim organom.

Član 94.

Opštim aktom o organizaciji i radu organa uprave utvrđuju se naročito: organizacione jedinice i njihov delokrug, način rukovođenja, programiranja i izvršavanja zadataka i poslova, kao i ovlašćenja i odgovornosti radnika u vršenju zadataka i poslova.
Opštim aktom o sistematizaciji zadataka i poslova u organu uprave utvrđuju se naročito:
1) ukupan broj radnika potrebnih za vršenje zadataka i poslova;
2) naziv i raspored zadataka i poslova po organizacionim jedinicama, koje su utvrđene opštim aktom o organizaciji i radu, sa opisom poslova za svakog radnika ili grupu radnika i potrebnim uslovima za rad na odnosnim zadacima i poslovima;
3) broj pripravnika koji se primaju u radni odnos i uslovi za prijem pripravnika.
Zadaci i poslovi u opštem aktu o sistematizaciji grupišu se prema njihovoj vrsti, obimu i stepenu složenosti, odgovornosti i drugim uslovima za njihovo vršenje.

Član 95.

Zadaci i poslovi utvrđeni opštim aktom o sistematizaciji osnov su za imenovanje, odnosno postavljenje rukovodećih radnika u organu uprave i