Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


ZAKON

O OBJAVLjIVANjU ZAKONA I DRUGIH PROPISA I OPŠTIH AKATA I O IZDAVANjU "SLUŽBENOG GLASNIKA REPUBLIKE SRBIJE"

(Objavljen u "Sl glasniku RS", br. 72 od 28. novembra 1991, 22/93, 30/10)

I. UVODNE ODREDBE

Član 1.

Zakoni i drugi propisi i opšti akti republičkih organa objavljuju se na način određen ovim zakonom.
Opšti akti organa autonomne pokrajine, opštine i grada objavljuju se na način koji odredi autonomna pokrajina, opština i grad.
Opšti akti preduzeća, ustanova i drugih organizacija objavljuju se na način koji odrede te organizacije.

II. OBJAVLjIVANjE ZAKONA, DRUGIH PROPISA I OPŠTIH AKATA REPUBLIČKIH ORGANA

Član 2.

Zakoni, drugi propisi i opšti akti republičkih organa, kao i određeni pojedinačni akti tih organa, objavljuju se u "Službenom glasniku Republike Srbije", koji ima tri izdanja, i to: redovno izdanje i posebna izdanja, pod nazivima: "Službeni glasnik Republike Srbije - Međunarodni ugovori" i "Prosvetni glasnik".

Član 3.

U "Službenom glasniku Republike Srbije" objavljuju se:
1) Ustav Republike Srbije; ustavni amandmani i ustavni zakon za sprovođenje Ustava; zakoni, plan razvoja Republike; prostorni plan Republike; programi, odluke, deklaracije, rezolucije i preporuke Narodne skupštine; poslovnik Narodne skupštine; autentična tumačenja akata koje donosi Narodna skupština; akti o izboru, odnosno imenovanju i razrešenju funkcionera koje Narodna skupština bira, odnosno imenuje i drugi akti Narodne skupštine za koje ona odluči da se objave u "Službenom glasniku Republike Srbije";
2) ukazi o proglašenju zakona, ukazi o dodeli odlikovanja i drugi akti predsednika Republike za koje je to određeno zakonom ili za koje predsednik Republike odluči da se objave u "Službenom glasniku Republike Srbije";
3) uredbe, odluke, poslovnik o radu Vlade, drugi opšti akti i rešenja Vlade, kao i drugi akti Vlade za koje je to određeno zakonom, ili za koje Vlada odluči da se objave u "Službenom glasniku Republike Srbije";
4) propisi koje, u skladu sa zakonom, donose ministarstva i posebne organizacije (pravilnici, naredbe i uputstva);
5) odluke i drugi akti Ustavnog suda Srbije i akti pravosudnih organa za koje je to određeno zakonom;
6) opšti akti Narodne banke Srbije i drugih organizacija, kad se tim aktima, na osnovu ovlašćenja utvrđenih zakonom, uređuju prava i obaveze građana i organizacija;
6a) presude Evropskog suda za ljudska prava koje se odnose na Republiku Srbiju;
7) drugi akti za koje je to određeno zakonom.
U "Službenom glasniku Republike Srbije - Međunarodni ugovori" objavljuju se potvrđeni međunarodni ugovori i drugi međunarodni sporazumi za koje je to određeno zakonom ili drugim propisom.
U "Prosvetnom glasniku", objavljuju se republički propisi kojima se uređuju nastavni planovi i programi obrazovanja, prostor, oprema i nastavna sredstva, kao i program pripravničkog staža i program usavršavanja i osposobljavanja nastavnica i saradnika u osnovnim i srednjim školama, kao i drugi akti za koje je zakonom određeno da se objavljuju u "Prosvetnom glasniku".

Član 3a

Ukazi i drugi akti predsednika Republike, propisi i drugi akti Vlade, odnosno ministra nadležnog za odbranu, koji se odnose na Vojsku Srbije objavljuju se u "Službenom vojnom listu", o čijem se izdavanju stara ministarstvo nadležno za odbranu.

Član 4.

Propis i drugi akt objavljuje se u "Službenom glasniku Republike Srbije" u tekstu koji je utvrdio donosilac tog akta.

Član 5.

Ako se za vreme ratnog stanja "Službeni glasnik Republike Srbije" ne može izdati, propisi i opšti akti mogu se objavljivati putem sredstava javnog informisanja, neposrednim dostavljanjem ili na drugi pogodan način.

Član 6.

Propisi i drugi akti objavljuju se u "Službenom glasniku Republike Srbije", na osnovu naloga organa, organizacije, odnosno službe ovlašćene za staranje o objavljivanju tih akata.

Član 7.

O objavljivanju zakona i drugih propisa i opštih akata Narodne skupštine stara se sekretar Narodne skupštine.
O objavljivanju propisa i drugih akata Predsednika Republike stara se služba Predsednika Republike.
O objavljivanju propisa i drugih akata Vlade, ministarstva i posebnih organizacija stara se Republički sekretarijat za zakonodavstvo.
O objavljivanju presuda Evropskog suda za ljudska prava koje se odnose na Republiku Srbiju stara se ministarstvo nadležno za ljudska i manjinska prava.
O objavljivanju akata drugih organa i organizacija čija je obaveza objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije" utvrđena ovim ili drugim zakonom staraju se ti organi odnosno organizacije.

Član 8.

Kad Republički sekretarijat za zakonodavstvo smatra da propis ministarstva ili posebne organizacije nije u saglasnosti sa zakonom ili drugim propisom i opštim aktom Narodne skupštine ili propisom Vlade, ukazaće Vladi, pre objavljivanja tog propisa, na tu nesaglasnost i predložiće preduzimanje odgovarajućih mera za čije je preduzimanje Vlada ovlašćena Ustavnom Republike Srbije i zakonom.

Član 9.

Organi, organizacije, odnosno službe iz člana 7. ovog zakona dužni su da, odmah po objavljivanju propisa i drugih akata o čijem se objavljivanju staraju, utvrde da li su ti akti objavljeni u izvornom tekstu i ako utvrde da tekst objavljen u "Službenom glasniku Republike Srbije" ne odgovara izvornom tekstu, objaviće njegovu ispravku.

Član 10.

Vlada može bliže da propiše način i redosled objavljivanja propisa i drugih akata u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Član 11.

U "Službenom glasniku Republike Srbije", pored akata iz člana 3. ovog zakona mogu se, uz naknadu, objavljivati i opšti akti drugih organa i organizacija o oglasi.

III. IZDAVANjE "SLUŽBENOG GLASNIKA REPUBLIKE SRBIJE"

Član 12.

Osniva se Javno preduzeće "Službeni glasnik" sa