Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:

ZAKON

O OBEZBEĐIVANjU SREDSTAVA ZA REGRES ZA VEŠTAČKA ĐUBRIVA, SREDSTVA ZA ZAŠTITU BILjA I KVALITETNO SORTNO SEME

(Objavljen u "Sl. listu SFRJ", broj 13/86, 43/86, 87/87, 16/89 i 41/89)

Član 1.

Radi ostvarivanja planiranog rasta poljoprivredne proizvodnje, ovim zakonom utvrđuju se uslovi i način obezbeđivanja sredstava za regres za veštačka đubriva, za sredstva za zaštitu bilja i za kvalitetno sortno seme pšenice, raži, ječma, kukuruza, suncokreta, soje, uljane repice, šećerne repe, pirinča, duvana, krompira, lucerke, crvene deteline, trave i smeša semena trava za veštačke livade i pašnjake (u daljem tekstu: sredstva za regres) i uslovi i način korišćenja tih sredstava.

Član 2.

Sredstva za regres obezbeđuju se na osnovu pariteta cena veštačkih đubriva, sredstava za zaštitu bilja i kvalitetnog sortnog semena, tako da cena veštačkih đubriva (NPK 15:15:15) za poljoprivredne proizvođače - krajnje potrošače iznosi približno 80% od tržišne cene pšenice I klase.
Visina regresa utvrđuje se svake godine u procentu od prodajnih cena veštačkih đubriva, sredstava za zaštitu bilja i kvalitetnog sortnog semena obrazovanih u skladu sa politikom cena.
Procent iz stava 2. ovog člana svake godine utvrđuje Skupština SFRJ posebnom odlukom, istovremeno sa donošenjem budžeta federacije, odnosno rebalansa budžeta federacije, kojom se obezbeđuje odnos cena iz stava 1. ovog člana.
Aktom iz stava 3. ovog člana utvrđuje se dan na koji su važile cene veštačkih đubriva, sredstava za zaštitu bilja i kvalitetnog sortnog semena, koje služe kao osnovica za obračun regresa.

Član 3.

Sredstva za regres se obezbeđuju za sve količine veštačkih đubriva, sredstva za zaštitu bilja i kvalitetnog sortnog semena prodate poljoprivrednim proizvođačima - krajnjim potrošačima za upotrebu u poljoprivredi Jugoslavije.

Član 4.

Sredstva za regres obezbeđuju se u budžetu federacije.

Član 5.

Sredstva za regres uplaćuju se na račun saveznog organa uprave nadležnog za poslove poljoprivrede.

Član 6.

Obaveze stvorene prema korisnicima sredstava regresa do 31. decembra tekuće godine izmirivaće se do kraja januara naredne godine.

Član 7.

Korisnici regresa iz člana 7. ovog zakona ostvaruju naknadu na teret sredstava za regres podnošenjem zahteva Službi društvenog knjigovodstva nadležnoj prema sedištu organizacije - podnosioca zahteva. Uz zahtev za naknadu na teret sredstava za regres, korisnik regresa dužan je da priloži:
1) fakturu ili kopiju fakture o prodaji proizvoda, na kojoj je iskazano umanjenje cene za iznos regresa;
2) dokument o isporuci proizvoda overen potpisom i pečatom ili potpisom kupca;
3) potvrdu korisnika regresa da proizvodi potiču iz domaće proizvodnje;
4) obračun sredstava za regres po jedinici mere i za ukupnu količinu proizvoda.
Korisnici regresa iz stava 1. ovog člana, pri prodaji svojih proizvoda, odobravaju kupcima umanjenje prodajne cene tih proizvoda za iznos regresa.

Član 8.

Organizacije ostvaruju naknadu na teret sredstava za regres podnošenjem zahteva službi društvenog knjigovodstva nadležnoj prema sedištu organizacije podnosioca zahteva. Uz zahtev za naknadu na teret sredstava za regres podnosilac zahteva je dužan da priloži:
1) rekapitulaciju računa o prodatim količinama proizvoda poljoprivrednim proizvođačima - krajnjim potrošačima u kojoj je iskazan obračun odobrenog regresa na teret sredstava za regres;
2) svodni obračun naknada na teret sredstava za regres u kome su naznačene količine i cene proizvoda i iznos odobrenih sredstava na teret sredstava za regres po jedinici mere i u ukupnom iznosu.
Funkcioner koji rukovodi saveznim organom uprave za poslove poljoprivrede, u sporazumu sa funkcionerom koji rukovodi saveznim organom uprave za poslove finansija, donosi bliža uputstva o potrebnoj dokumentaciji za ostvarivanje naknade sredstava na teret sredstava za regres.
Ako Služba društvenog knjigovodstva utvrdi da su na osnovu podnetih zahteva i dokumentacije za ostvarivanje naknade na teret sredstava za regres ispunjeni svi uslovi predviđeni ovim


Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas: