Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


ZAKON

O NADZIĐIVANjU ZGRADA I PRETVARANjU ZAJEDNIČKIH PROSTORIJA U STANOVE

(Objavljen u "Sl. glasniku SRS", br. 24/88 i "Sl. glasniku RS", br. 46/94)

I. OSNOVNE ODREDBE

Član 1.

Ovim zakonom utvrđuju se uslovi, način i postupak nadziđivanja stambenih i poslovno-stambenih zgrada u društvenoj svojini (u daljem tekstu: nadziđivanje zgrada) radi izgradnje stanova i pretvaranja zajedničkih prostorija u stanove.
U skladu sa odredbama ovog zakona zajedničke prostorije mogu se pretvoriti u ateljea i poslovne prostorije, kad nisu ispunjeni propisani posebni tehnički uslovi da se pretvore u stanove.

Član 2.

Smatra se da je, u smislu ovog zakona, u opštem interesu, nadziđivanje i pretvaranje zajedničkih prostorija u stanove kojim se obezbeđuje izgradnja stanova pod povoljnijim uslovima, racionalnije korišćenje prostora i gradskog građevinskog zemljišta i urbanizacija gradova, naselja gradskog karaktera i drugih naseljenih mesta.
Smatra se da je, u smislu ovog zakona, u opštem interesu i pretvaranje zajedničkih prostorija u ateljea i poslovne prostorije kojim se obezbeđuje njihova izgradnja pod povoljnijim uslovima, racionalnije korišćenje prostora i gradskog građevinskog zemljišta, zadovoljenje utvrđenih potreba za radnim prostorom umetnika, odnosno zadovoljenje potreba za poslovnim prostorom u cilju razvoja utvrđenih potreba male privrede, a kojim se znatnije ne pogoršavaju postojeći uslovi stanovanja.

Član 3.

Odredbe ovog zakona ne odnose se na porodične stambene zgrade na kojima postoji pravo svojine.

Član 4.

Investitor za nadziđivanje, odnosno pretvaranje zajedničkih prostorija u stanove (u daljem tekstu: investitor) može biti društveno-pravno lice.
Radni ljudi i građani mogu udružiti sredstva radi sticanja susvojine na stanu sa društveno-pravnim licem iz stava 1. ovog člana u smislu Zakona o susvojini na stanu.
Kod pretvaranja zajedničkih prostorija u stanove, ateljea ili poslovne prostorije i kod pripajanja zajedničkih prostorija, odnosno njihovih delova susednim stanovima građanin može da bude investitor neposredno, a kod nadziđivanja zgrada samo preko stambene zadruge.

Član 5.

Nadziđivanje zgrada i pretvaranje zajedničkih prostorija u stanove obavlja se u što kraćim rokovima i sa što manje ometanja korisnika postojeće zgrade.

Član 6.

Nadziđivanje zgrada i pretvaranje zajedničkih prostorija u stanove, obavlja se u skladu sa propisima o građevinskom zemljištu, planiranju i uređenju prostora, projektovanju, izgradnji objekata i stambenim odnosima, ako ovim zakonom nije drugačije određeno.

II. NADZIĐIVANjE ZGRADA

Član 7.

Nadziđivanjem zgrade, u smislu ovog zakona, smatra se izgradnja jednog ili više stanova na zgradi tako da sa postojećom zgradom čine građevinsku celinu.

Član 8.

Uslovi za uređenje prostora za nadziđivanje utvrđuju se detaljnim urbanističkim planom.
Ako detaljni urbanistički plan nije donet, uslovi za uređenje prostora za nadziđivanje utvrđuju se posebnom odlukom skupštine opštine, u skladu sa zakonom kojim se uređuje planiranje i uređenje prostora.

Član 9.

Nadziđivanje zgrade se može vršiti pod sledećim uslovima:
1. da zgrada nije izgrađena do visine predviđene odgovarajućim urbanističkim planom, odnosno drugim odgovarajućim aktom, a da u drugom pogledu odgovara propisanim urbanističkim i tehničkim uslovima izgradnje;
2. da se nadziđivanje do predviđene visine može izvršiti bez ugrožavanja stabilnosti zgrade;
3. da se nadziđivanjem neće pogoršati upotrebljivost pojedinih delova postojeće zgrade za svrhe kojima treba da služi, i drugi uslovi korišćenja postojeće zgrade;
4. da je nadziđivanje celishodno i ekonomično, da je u skladu sa namenom zgrade i da će zgrada po dovršenom nadziđivanju kao celina zadovoljavati savremene uslove stanovanja, odnosno korišćenja;
5. da se time znatnije ne pogoršavaju uslovi stanovanja korisnika stanova zgrade koja treba da se nadzida.

Član 10.

Ostvarivanje prava na nadziđivanje vrši se putem konkursa, pod uslovima, na način i u postupku koji propisuje skupština opštine.
Merila za određivanje prava prvenstva za nadziđivanje putem konkursa moraju biti u skladu sa utvrđenom politikom stambene izgradnje i rešavanja stambenih potreba, kao i ostvarivanja drugog opšteg interesa za izgradnju i uređenje prostora.
Izuzetno od odredbe stava 1. ovog člana, u roku koji odredi skupština opštine, pravo na nadziđivanje može da ostvari bez konkursa ono društveno-pravno lice koje je nosilac prava raspolaganja na više od polovine ukupnog broja stanova u zgradi koja se nadziđuje.

Član 11.

Opštinski organ uprave nadležan za imovinsko-pravne poslove donosi rešenje o pravu na nadziđivanje, koje je osnov za podnošenje zahteva za dobijanje akta o uslovima za uređenje prostora za nadziđivanje.

Član 12.

Rešenje o pravu na nadziđivanje sadrži:
1. naziv investitora koji je stekao pravo na podziđivanje;
2. oznaku zgrade koja se nadziđuje (ulica, broj, oznake katastarske parcele);
3. naznačenje da nosiocima prava u pogledu korišćenja zajedničkih prostorija prestaje pravo da koriste zajedničke prostorije, odnosno delove zajedničkih prostorija zbog nadziđivanja;
4. oznaku zajedničkih delova i prostorija zgrade na kojima prestaje pravo korišćenja zbog nadziđivanja;
5. rok za podnošenje zahteva za dobijanje odobrenja za izgradnju i rok završetka radova;
6. naznačenje da su stanari u stambenoj zgradi dužni da omoguće investitoru pristup prostorijama i uređajima u zgradi koji su potrebni za pripremu nadziđivanja i izvođenja radova.

Član 13.

Investitor kome je rešenjem utvrđeno pravo na nadziđivanje može u roku od godinu dana od pravosnažnosti rešenja o pravu na nadziđivanje podneti zahtev za dobijanje odobrenja za izgradnju, koje donosi opštinski organ uprave nadležan za poslove građevinarstva.
Rešenje iz stava 1. ovog člana služi, u smislu propisa o izgradnji objekta, kao dokaz o pravima u pogledu raspolaganja, odnosno korišćenja zemljišta na kome se nalazi objekat i na objektu ili delu objekta na kome se vrši nadziđivanje.
Nadziđivanje se mora završiti najkasnije u roku od godinu dana od dana pravosnažnosti rešenja o odobrenju za izgradnju.
Ako se nadziđivanje ne završi u roku iz stava 3. ovog člana, skupština opštine može poveriti završetak radova drugom izvođaču na teret investitora.

Član 14.

Investitor koji je dobio odobrenje za izgradnju ima pravo da:
1. na postojećoj zgradi izvodi sve radove potrebne za nadziđivanje;
2. instalaciju i uređaje nadzidanog dela uključi na instalaciju i uređaje postojeće zgrade;
3. koristi zajedničke delove postojeće zgrade i zemljište koji su mu neophodni za nadziđivanje (zajednički ulaz, stepenište i ostalo).

Član 15.

Investitor je dužan da:
: