Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


ZAKON

O LIKVIDACIJI AGRARNE REFORME VRŠENE DO 6. APRILA 1941. GODINE NA VELIKIM POSEDIMA U AUTONOMNOJ POKRAJINI VOJVODINI

(Objavljen u "Sl. glasniku NRS", br. 9/47 i 58/54, + 82/92)

Član 1.

Po propisima ovog Zakona izvršiće se likvidacija agrarne reforme na velikim posedima u Autonomnoj pokrajini Vojvodini koja do 6. aprila 194l. godine nije završena.

Član 2.

Lica koja su u svojstvu utvrđenih agrarnih subjekata dobila zemlju i uvedena u posed do 6. aprila 1941. godine smatraju se vlasnicima dobijenih zemljišta, bez obzira da li je to zemljište upisano u zemljišnim knjigama na njihova imena, ako to zemljište sami obrađuju.
-------------------
NAPOMENA REDAKCIJE:
Odlukom Ustavnog suda Srbije IU broj 238/89 ("Sl. glasnik RS", br. 82/92) utvrđeno je da član 2. ovog zakona nije u saglasnosti sa Ustavom.
-------------------

Član 3.

Lica koja su do 6. aprila 1941. godine sama obrađivala dobijeno zemljište, pa su usled rata bila prinuđena da to zemljište napuste, smatraće se vlasnicima dobijenog zemljišta ako se u roku od šest meseci po obnarodovanju ovog Zakona nasele na dobijenom zemljištu.
-------------------
NAPOMENA REDAKCIJE:
Odlukom Ustavnog suda Srbije IU broj 238/89 ("Sl. glasnik RS", br. 82/92) utvrđeno je da član 3. ovog zakona nije u saglasnosti sa Ustavom.
-------------------

Član 4.

Zemljište, koje je u zemljišnim knjigama upisano na ime Kolonizacionog fonda, smatra se vlasništvom onih agrarnih subjekata kojima je bila dodeljeno ako su na tom zemljištu naseljeni i sami ga obrađuju.
-------------------
NAPOMENA REDAKCIJE:
Odlukom Ustavnog suda Srbije IU broj 238/89 ("Sl. glasnik RS", br. 82/92) utvrđeno je da član 4. ovog zakona nije u saglasnosti sa Ustavom.
-------------------

Član 5.

Upis prava vlasništva u zemljišne knjige na lica koja ispunjavaju uslove iz čl. 2, 3. i 4. ovog Zakona odnosno na članove njihove uže porodice, izvršiće se po propisima koji važe u postupku za izvršenje agrarne reforme po Zakonu o agrarnoj reformi i unutrašnjoj kolonizaciji od 14. novembra 1945. godine.

Član 6.

Eksproprijacione odluke kao i ugovori o fakultativnom otkupu koji do 6. aprila 1941. godine nisu provedeni kroz zemljišne knjige, provešće se kroz zemljišne knjige, izuzev odredaba:
1) o visini odštete vlasnika velikih poseda plaćali državi za pokriće upravnih troškova i kolonizaciju;
2) o visini odštete i godišnjih anuiteta koje su agrarni subjekti plaćali za dobijeno zemljište i visini doprinosa od utvrđene cene koju su plaćali Kolonizacionom fondu;
3) o stavljanju hipoteke na eksproprisanim nekretninama u korist države do konačne isplate;
4) o pravu zaloga Saveza agrarnih zajednica za dugovanja agrarnih subjekata agrarnim zajednicama i njihovim savezima ukoliko su ovi dugovi učinjeni radi nabavke cigala i crepa i ostalog građevinskog materijala za podizanje kuća i drugih poljoprivrednih zgrada, radi nabavke živog i mrtvog poljoprivrednog inventara, kao i zbog neplaćenih troškova za premer zemljišta i sastavljanje tehničkih elaborata.
Odredbe od 1-4. ovog člana koje su na osnovu odluka o eksproprijaciji i ugovora o fakultativnom otkupu upisane u zemljišne knjige brišu se.

Član 7.

Otpisuju se dugovi agrarnih zajednica i njihovih saveza Kolonizacionom fondu učinjeni u korist agrarnih subjekata radi nabavke cigala, crepa i ostalog građevinskog materijala za podizanje kuća i drugih poljoprivrednih zgrada, radi nabavke živog i mrtvog poljoprivrednog inventara i isplate troškova za premer zemljišta i sastavljanje tehničkih elaborata.

Član 8.

Vlasnicima čiji su posedi eksproprisani po propisima ranije agrarne reforme na velikim posedima ne isplaćuje se nikakva naknada za eksproprisano zemljište, zgrade, postrojenja na posedu niti za živi i mrtvi poljoprivredni inventar.

Član 9.

Zakupnina koja je isplaćivana na osnovu načelnih rešenja o dodeljivanju zemlje neće se isplaćivati.

Član 10.

Nepokretnosti koje su pre 1. decembra 1918. godine dodeljene pojedinim domaćinstvima po osnovu kolonizacije, a još nisu upisane u zemljišne knjige na koloniste smatraju se njihovim vlasništvom.
Na zahtev interesenata nadležni sreski sudovi u vanparničnom postupku raspraviće ovakve slučajeve i odlučiti na koje će se držaoce ovih nepokretnosti uknjižiti pravo vlasništva.
Odredbe Zakona o agrarnoj reformi i unutrašnjoj kolonizaciji o zabrani otuđenja i ostalim ograničenjima vlasništva neće se primenjivati na nepokretnosti iz st. 1. ovog člana.

Član 11.

U svemu ostalom važe propisi Zakona o agrarnoj reformi i unutrašnjoj kolonizaciji od 14. novembra 1945. godine.

Član 12.

Ovaj zakon stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom glasniku Narodne Republike Srbije".