Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


ZAKON

O LIČNOJ KARTI

(Objavljeno u "Sl. glasnik RS", br. 62 od 19 jula 2006, 36/11)

I. OPŠTE ODREDBE

Pojam lične karte i njena svrha

Član 1.

Lična karta je javna isprava kojom građani Republike Srbije dokazuju identitet.
U skladu sa zakonom, lična karta služi i kao dokaz o drugim činjenicama koje su u njoj sadržane.
Ako je to određeno međunarodnim ugovorom, lična karta može da služi i kao putna isprava.

Pravo na ličnu kartu

Član 2.

Pravo na ličnu kartu ima svaki državljanin Republike Srbije (u daljem tekstu: državljanin), stariji od 16 godina života.
Pravo na ličnu kartu ima i državljanin stariji od deset godina života (u daljem tekstu: dete).

Dužnost da se ima lična karta

Član 3.

Državljanin stariji od 16 godina života koji ima prebivalište na teritoriji Republike Srbije dužan je da ima ličnu kartu.

Stranci i lična karta

Član 4.

Stranim državljanima i licima bez državljanstva koji borave na teritoriji Republike Srbije lična karta se izdaje u skladu sa posebnim zakonom.

II. VAŽENjE LIČNE KARTE

Član 5.

Lična karta izdaje se sa rokom važenja od 10 godina, a deci sa rokom važenja od pet godina.
Državljaninu starijem od 65 godina života, na njegov zahtev, može se izdati lična karta bez ograničenog roka važenja, na obrascu koji ne sadrži mikrokontroler (čip).
Državljaninu koji ima pravo na ličnu kartu, a nema prijavljeno prebivalište na teritoriji Republike Srbije, izdaće se lična karta na osnovu utvrđenog boravišta sa rokom važenja od dve godine.

III. NADLEŽNOST ZA IZDAVANjE LIČNE KARTE

Član 6.

Ličnu kartu izdaje na propisan način ministarstvo nadležno za unutrašnje poslove (u daljem tekstu: nadležni organ).
Propis iz stava 1. ovog člana donosi ministar nadležan za unutrašnje poslove (u daljem tekstu: ministar).

IV. OBRAZAC LIČNE KARTE

Sadržina obrasca

Član 7.

Lična karta izdaje se na obrascu koji propiše ministar.
U obrazac lične karte unose se sledeći podaci o imaocu te isprave:
1) prezime;
2) ime;
3) pol;
4) dan, mesec i godina rođenja;
5) mesto, opština i država rođenja;
6) jedinstveni matični broj građana.
U obrazac lične karte unose se i slike biometrijskih podataka imaoca te isprave (fotografija, otisak prsta i potpis).
U obrazac lične karte unosi se i datum izdavanja lične karte sa rokom njenog važenja.
Automatsko očitavanje podataka.

Zaštitni elementi

Član 8.

Obrazac lične karte sadrži prostor za mikrokontroler (čip) i prostor za mašinski čitljivu zonu za potrebe automatskog očitavanja podataka.
Ako obrazac sadrži mikrokontroler (čip), u njega se unose svi vidljivi podaci na ličnoj karti, kao i podaci o državljanstvu, prebivalištu, odnosno boravištu i adresi stana njenog imaoca i ime jednog od roditelja, a može se uneti i jedinstveni matični broj roditelja imaoca lične karte.
Na zahtev imaoca lične karte, u skladu sa posebnim propisima, u čip se upisuju kvalifikovani elektronski sertifikat imaoca i odgovarajući podaci za formiranje kvalifikovanog elektronskog potpisa tako da ta lična karta postaje sredstvo za formiranje kvalifikovanog elektronskog potpisa, u skladu sa zakonom.
Obrazac lične karte sadrži i zaštitne elemente koje propisuje ministar.

Štampanje obrasca. Upisivanje podataka

Član 9.

Obrazac lične karte štampa se na srpskom jeziku, ćiriličkim pismom, i na engleskom jeziku.
Obrazac lične karte štampa se i na jeziku i pismu nacionalnih manjina, u skladu sa zakonom.
U obrazac lične karte podaci o prezimenu i imenu upisuju se u izvornom obliku onako kako su upisani u izvodu iz matične knjige rođenih. Podaci o prezimenu i imenu pripadnika nacionalnih manjina paralelno se upisuju i po srpskom pravopisu i pismu.
Ostali podaci upisuju se na srpskom jeziku, ćiriličkim pismom, i na jeziku i pismu nacionalnih manjina, u skladu sa zakonom.

Član 9a

Podaci o prezimenu i imenu podnosioca zahteva za ličnu kartu, u obrascu lične karte, mogu se, na njegov zahtev, pored ćiriličkim pismom, upisati i latiničkim pismom, ako za to postoji tehnička mogućnost.
Tehničke mogućnosti, odnosno ograničenja koja se odnose na broj oznaka kojima se, na način iz stava 1. ovog člana, unose odgovarajući podaci utvrđuju se propisom iz člana 6. stav 2. ovog zakona.

V. POSTUPAK IZDAVANjA LIČNE KARTE

Zahtev. Podnošenje zahteva

Član 10.

Lična karta izdaje se na lični zahtev.
Zahtev za izdavanje lične karte podnosi se nadležnom organu preko njegovih organizacionih jedinica u opštinama, gradovima i gradu Beogradu, a može se podneti i preko nadležnog diplomatskog ili konzularnog predstavništva Republike Srbije koji će ga, bez odlaganja, proslediti nadležnom organu.
Zahtev za izdavanje lične karte podnosi se lično.
Za maloletna ili poslovno nesposobna lica, zahtev podnosi jedan od roditelja uz pismenu saglasnost drugog roditelja, odnosno drugi zakonski zastupnik ili staratelj.
Maloletnom licu starijem od 16 godina lična karta će se izdati bez saglasnosti drugog roditelja ukoliko taj roditelj ne vrši roditeljsko pravo.
Detetu će se izdati lična karta i bez saglasnosti drugog roditelja ukoliko taj roditelj ne vrši roditeljsko pravo, uz potvrdu nadležnog organa starateljstva da je izdavanje lične karte u interesu deteta.
Radi utvrđivanja identiteta i drugih činjenica značajnih za rešavanje o zahtevu za izdavanje lične karte i uzimanja biometrijskih podataka (fotografija, otisak prsta, potpis), prilikom podnošenja zahteva potrebno je prisustvo lica kome se izdaje lična karta.
Lice iz stava 7. ovog člana, koje prema nacionalnoj pripadnosti, veroispovesti ili narodnim običajima nosi kapu ili maramu kao sastavni deo nošnje, odnosno odeće, može biti fotografisano sa kapom ili maramom, u skladu sa propisom o načinu uzimanja biometrijskih podataka.
Biometrijski podaci iz stava 7. ovog člana uzimaju se na način koji propiše ministar.

Rok za podnošenje zahteva

Član 11.

Lica koja su po odredbama ovog zakona dužna da imaju ličnu kartu zahtev za izdavanje lične karte podnose najkasnije u roku od 15 dana po navršenoj 16. godini života, odnosno u roku od 15 dana po ispunjavanju uslova iz člana 3. ovog zakona.

Istinitost podataka

Član 12.

U zahtevu za izdavanje lične karte podnosilac zahteva mora da navede istinite podatke.

Sadržina zahteva

Član 13.

Podnosilac zahteva dužan je da u zahtevu za izdavanje lične karte da sledeće podatke:
1) jedinstveni matični broj građana;
2) prezime i ime;
3) pol;
4) datum rođenja;
5) mesto, opština i država rođenja;
6) državljanstvo;
7) jedinstveni matični broj za roditelje;
8) prebivalište na teritoriji Republike Srbije (mesto, opština i adresa stana) u vreme podnošenja zahteva;
9) strana država u kojoj živi, za lica bez prebivališta na teritoriji Republike Srbije;
10) datum podnošenja zahteva.

Prilozi uz zahtev

Član 14.

Službeno lice će, prilikom prijema zahteva i utvrđivanja identiteta podnosioca, naložiti podnosiocu zahteva da mu stavi na uvid odgovarajuću javnu ispravu izdatu na osnovu propisanih službenih evidencija, ako nadležni organ ne može da, po službenoj dužnosti - pristupanjem podacima u centralnom sistemu za elektronsku obradu i skladištenje podataka, odnosno uvidom u evidencije o državljanstvu, matičnu knjigu rođenih, matičnu knjigu venčanih, matičnu knjigu umrlih i druge evidencije koje, u skladu sa zakonom, on ili drugo ministarstvo vodi utvrdi činjenice o ispunjenosti uslova za izdavanje lične karte.
Lice kome se prvi put izdaje lična karta uz zahtev za izdavanje lične karte može priložiti fotografiju propisane veličine, koja verno prikazuje njegov lik.

Potvrda o podnetom zahtevu

Član 15.

Prilikom podnošenja zahteva za izdavanje lične karte podnosiocu se izdaje potvrda na obrascu koji propiše ministar, koja služi kao dokaz o podnetom zahtevu.

Određivanje jedinstvenog matičnog broja građana u slučaju kad taj broj nije određen

Član 16.

Ako se u postupku izdavanja lične karte utvrdi da državljaninu koji nije rođen na teritoriji Republike Srbije i na toj teritoriji nema prijavljeno prebivalište nije određen jedinstveni matični broj građana, nadležni organ je dužan da prilikom izdavanja lične karte državljaninu odredi taj broj, u skladu sa zakonom.
Za određivanje jedinstvenog matičnog broja građana u slučaju iz stava 1. ovog člana, za broj registra (IVgrupa) određuje se broj 70.

Rok za izdavanje lične karte

Član 17.

Nadležni organ je dužan da izda ličnu kartu najkasnije u roku od 15 dana od dana podnošenja zahteva.
U hitnim slučajevima (lečenje, bolest ili smrt člana porodice, neodložan službeni put) ili iz drugih opravdanih razloga, ako su za to ispunjeni uslovi koje propiše ministar, nadležni organ je dužan da ličnu kartu izda i u kraćem roku.

Poništavanje ranije izdate lične karte

: