hor001


Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


hor002

ZAKON

O IZVRŠNOM POSTUPKU

(Objavljen u "Sl. listu SRJ", br. 28 od 30. juna 2000; 73/2000, 71/01)

Deo prvi

OSNOVNE ODREDBE

Sadržina zakona

Član 1.

Ovim zakonom određuju se pravila postupka po kojima sud postupa radi prinudnog izvršenja sudske odluke koja glasi na ispunjenje obaveze, kao i radi obezbeđenja potraživanja.
Odredbe ovog zakona primenjuju se i na prinudno izvršenje odluke donesene u upravnom ili prekršajnom postupku koja glasi na ispunjenje novčane obaveze, kao i na obezbeđenje novčanog potraživanja o kome se odlučuje u upravnom ili prekršajnom postupku, osim ako je za to izvršenje ili obezbeđenje zakonom određena nadležnost drugog organa.
Odredbe ovog zakona primenjuju se na izvršenje i obezbeđenje na brodu i vazduhoplovu samo ako je to saveznim zakonom određeno.

Pokretanje postupka

Član 2.

Postupak izvršenja i postupak obezbeđenja pokreću se na predlog poverioca.
Postupci iz stava 1. ovog člana pokreću se po službenoj dužnosti kad je to zakonom određeno.

Nadležnost

Član 3.

Izvršenje i obezbeđenje određuje i sprovodi sud.

Hitnost i redosled postupanja

Član 4.

U postupku izvršenja i obezbeđenja sud je dužan da postupa hitno.
Sud je dužan da predmete uzima u rad redom kako ih je primio, osim ako priroda potraživanja ili posebne okolnosti zahtevaju da se postupi drukčije.

Obim izvršenja i obezbeđenja

Član 5.

Izvršenje radi ostvarenja novčanog potraživanja i obezbeđenja takvog potraživanja odrediće se i sprovesti u obimu koji je potreban za namirenje, odnosno obezbeđenje tog potraživanja.

Sastav suda i odluke

Član 6.

Izvršni postupak u prvom stepenu vodi i odluke donosi sudija pojedinac, a o prigovoru odlučuje veće trojice sudija istog suda.
Odluke u postupku izvršenja i obezbeđenja sud donosi u obliku rešenja ili zaključka.
Zaključkom se izdaje nalog službenom licu za sprovođenje pojedinih radnji i odlučuje o drugim pitanjima upravljanja postupkom.

Dostavljanje

Član 7.

Po pravilima o ličnom dostavljanju iz Zakona o parničnom postupku dostavlja se samo rešenje po predlogu za izvršenje i rešenje po prigovoru na rešenje o izvršenju.
Sva ostala dostavljanja vrše se preko oglasne table suda.
Dostavljanja iz stava 1. ovog člana na području suda vrše se preko lica zaposlenog u sudu.

Pravni lekovi

Član 8.

Protiv rešenja donesenog u prvom stepenu može se izjaviti prigovor, osim ako u ovom zakonu nije određeno da prigovor nije dozvoljen.
Prigovor se može izjaviti u roku od tri dana od dana dostavljanja rešenja.
Prigovor ne odlaže izvršenje, ako ovim zakonom nije drukčije određeno.
Odluka donesena po prigovoru pravnosnažna je.
Protiv zaključka nema mesta pravnom leku.

Nedopustivost revizije i ponavljanja postupka

Član 9.

Protiv pravnosnažnog rešenja donesenog u postupku izvršenja i obezbeđenja nije dozvoljena revizija, niti ponavljanje postupka.

Rokovi za postupanje

Član 10.

O predlogu za izvršenje sud je dužan da odluči u roku od tri dana od dana podnošenja predloga.
O prigovoru sud je dužan da odluči u roku od 15 dana od dana podnošenja prigovora.

Redosled namirenja više poverilaca

Član 11.

Više poverilaca koji ostvaruju svoja novčana potraživanja prema istom dužniku i na istom predmetu izvršenja namiruju se onim redom kojim su stekli pravo da se iz tog predmeta namire, osim u slučajevima u kojima je ovim zakonom drukčije određeno.

Izvršenje odluke stranog suda

Član 12.

Izvršenje odluke stranog suda može se odrediti i sprovesti u Saveznoj Republici Jugoslaviji ako odluka ispunjava zakonom propisane uslove za priznanje.

Izvršenje na imovini strane države

Član 13.

Na imovini strane države u Saveznoj Republici Jugoslaviji ne može se odrediti izvršenje ili obezbeđenje bez prethodne saglasnosti saveznog organa nadležnog za poslove pravde, osim ako je strana država izričito pristala na izvršenje, odnosno obezbeđenje.

Primena odredaba Zakona o parničnom postupku

Član 14.

U postupku izvršenja i obezbeđenja shodno se primenjuju odredbe Zakona o parničnom postupku, ako ovim ili drugim saveznim zakonom nije drukčije određeno.

Značenje pojedinih izraza

Član 15.

Pojedini izrazi upotrebljeni u ovom zakonu imaju sledeća značenja:
1) izraz "potraživanje" označava pravo na naplatu novčanog iznosa ili na neko davanje, činjenje, nečinjenje ili trpljenje;
2) izraz "poverilac" označava lice čije se potraživanje ostvaruje ili obezbeđuje;
3) izraz "dužnik" označava lice prema kome se ostvaruje ili obezbeđuje potraživanje;
4) izraz "stranka" označava poverioca, odnosno dužnika;
5) izraz "učesnik" označava lice koje u postupku izvršenja ili obezbeđenja ostvaruje neko svoje pravo ili pravni interes, a nije stranka u postupku;
6) izraz "rešenje o izvršenju" označava rešenje kojim je u celini ili delimično usvojen predlog za izvršenje;
7) izraz "službeno lice" označava zaposlenog u sudu koji neposredno preduzima pojedine radnje izvršenja ili obezbeđenja;
8) izraz "zemljoradnik" označava lice kome je poljoprivredna proizvodnja pretežni izvor prihoda;
9) izraz "javna knjiga" označava katastar nepokretnosti i druge javne knjige određene zakonom u koje se upisuju prava na nepokretnostima.

Deo drugi

POSTUPAK IZVRŠENjA

Poddeo prvi

ZAJEDNIČKE ODREDBE

Glava prva

UVODNE ODREDBE

Izvršna isprava

Član 16.

Sud određuje izvršenje na osnovu izvršne isprave.
Izvršne isprave su:
1) izvršna sudska odluka i sudsko poravnanje;
2) izvršna odluka donesena u upravnom postupku, poravnanje u upravnom postupku i izvršna odluka donesena u prekršajnom postupku, ako glasi na ispunjenje novčane obaveze;
3) drugo poravnanje ili odluka koja je kao izvršna isprava predviđena zakonom.

Odluka i poravnanje

Član 17.

Sudskom odlukom u smislu ovog zakona smatra se presuda, odnosno odluka, rešenje, platni i drugi nalog suda, izbranog suda i arbitraže, a sudskim poravnanjem smatra se poravnanje zaključeno pred tim sudovima.
Odlukom u upravnom postupku u smislu ovog zakona smatra se rešenje i zaključak organa uprave i drugog državnog organa, kao i preduzeća ili druge organizacije, donesenih u vršenju poverenih javnih ovlašćenja, a poravnanjem u upravnom postupku smatra se poravnanje zaključeno u smislu Zakona o opštem upravnom postupku.
Odlukom u prekršajnom postupku, u smislu ovog zakona, smatra se rešenje koje je doneo sudija za prekršaje ili drugi nadležni organ.

Izvršnost odluke

Član 18.

Sudska odluka ili odluka donesena u prekršajnom postupku izvršna je ako je postala pravnosnažna i ako je protekao rok za dobrovoljno ispunjenje dužnikove obaveze.
Odluka donesena u upravnom postupku izvršna je ako je postala konačna i ako je protekao rok za dobrovoljno ispunjenje obaveze.
Rok za dobrovoljno ispunjenje obaveze teče od dana dostavljanja odluke dužniku.
Na osnovu odluke koja je u jednom delu postala izvršna, izvršenje se može odrediti samo u tom delu.
Izvršenje će se odrediti i na osnovu sudske odluke koja nije postala pravosnažna i odluke donesene u upravnom postupku koja nije postala konačna ako je zakonom propisano da žalba ne zadržava izvršenje odluke.

Izvršnost poravnanja

Član 19.

Sudsko poravnanje, odnosno poravnanje zaključeno u upravnom postupku, izvršno je ako je potraživanje po poravnanju dospelo.
Dospelost potraživanja dokazuje se zapisnikom o poravnanju, ili javnom ispravom, ili po zakonu overenom ispravom.
Dospelost koja se ne može dokazati na način iz stava 2. ovog člana dokazuje se pravnosnažnom odlukom donesenom u parničnom postupku kojom se utvrđuje dospelost.

Podobnost izvršne isprave za izvršenje

Član 20.

Izvršna isprava je podobna za izvršenje ako su u njoj naznačeni poverilac i dužnik, kao i predmet, vrsta, obim i vreme ispunjenja obaveza.
Ako u izvršnoj ispravi nije određen rok za dobrovoljno ispunjenje obaveze, taj rok se određuje rešenjem o izvršenju.

Naplata zatezne kamate

Član 21.

Ako je posle nastanka izvršne isprave došlo do promene u visini zatezne kamate, sud će, na predlog poverioca ili dužnika, rešenjem o izvršenju, odrediti naplatu zatezne kamate po izmenjenoj stopi.
Ako su u izvršnoj ispravi određeni i troškovi postupka, sud će, na predlog poverioca, rešenjem odrediti naplatu zatezne kamate, na iznos određenih troškova po propisanoj stopi, od dana

hor002