Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:

ZAKON

O IZVRŠENjU POPISA STANOVNIŠTVA, DOMAĆINSTAVA I STANOVA U 2002. GODINI U REPUBLICI SRBIJI

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 12 od 14. aprila 2000; 61/01)

Član 1.

Ovim zakonom uređuju se pripreme, organizacija i sprovođenje Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u 2002. godini, koji će se, u skladu sa saveznim zakonom, sprovesti od 1. do 15. aprila 2002. godine, prema stanju na dan 31. marta 2002. godine u 24,00 sata (u daljem tekstu: popis).

Član 2.

Popis priprema, organizuje i sprovodi Republički zavod za informatiku i statistiku.
Određene poslove pripreme, organizacije i sprovođenja popisa na teritoriji opština, gradova i grada Beograda Republički zavod za informatiku i statistiku obavlja preko popisnih komisija, u skladu sa ovim zakonom.
Popisne komisije iz stava 2. ovog člana imenuje Republički zavod za informatiku i statistiku.
Jedinice lokalne samouprave su obavezne da pruže pomoć Republičkom zavodu za informatiku i statistiku i popisnim komisijama u izvršenju popisa.

Član 3.

Republički zavod za informatiku i statistiku vrši sledeće poslove: sarađuje sa saveznom organizacijom nadležnom za poslove statistike u pogledu blagovremenog i potpunog izvršavanja saveznog zakona o popisu i na utvrđivanju metodologije popisa, sa jedinstvenim definicijama jedinica i obeležja, jedinstvenim klasifikacijama i sadržajem obradnih i publikacionih tabela po jedinstvenom programu obrade podataka i jedinstvenim kriterijumima i programima logičke kontrole za otkrivanje i automatsko ispravljanje grešaka u popisnoj građi; sarađuje s drugim republičkim organima uprave i organizacijama i koordinira svoje i zajedničke aktivnosti na pripremama, organizaciji i sprovođenju popisa i, u skladu sa zakonom, daje instrukcije, pruža stručnu pomoć, traži izveštaje i obaveštenja; ostvaruje saradnju sa jedinicama lokalne samouprave, usklađuje s njima svoje i zajedničke aktivnosti, daje obavezne instrukcije i kontroliše njihovo izvršenje, traži izveštaje, podatke i obaveštenja; obezbeđuje potpuno, tačno i pravovremeno obaveštavanje stanovništva o značaju i ciljevima popisa, načinu i vremenu njegovog sprovođenja; štampa popisne obrasce i uputstva; raspoređuje i dostavlja popisne obrasce i uputstva popisnim komisijama; određuje instruktore popisa; vrši stručnu obuku članova popisnih komisija, instruktora i kontrolora; donosi uputstva za organizaciju i izvršenje popisa; izdaje propisana ovlašćenja za rad učesnicima u popisu koje određuje; sastavlja predračun troškova popisa; raspoređuje finansijska sredstva na popisne komisije; prikuplja podatke, vrši kontrolu i pripremu popisne građe za obradu; obrađuje prikupljene podatke i objavljuje rezultate popisa od interesa za Republiku; stara se o smeštaju i čuvanju popisne građe po prijemu od popisnih komisija, u skladu sa zakonom i drugim propisima.

Član 4.

Popisne komisije rukovode pripremama, organizacijom i sprovođenjem popisa na teritoriji opština, gradova i grada Beograda i odgovorne su za blagovremeno preduzimanje potrebnih mera radi obezbeđenja svih priprema za popis, organizaciju i kvalitetno i pravovremeno izvršenje popisa.
Popisne komisije vrše sledeće poslove: organizuju i sprovode popis na teritoriji opština, gradova i grada Beograda, obaveštavaju stanovništvo o značaju popisa, načinu i vremenu njegovog sprovođenja, o pravima i dužnostima građana i načinu izvršavanja obaveza u popisu; određuju i imenuju potreban broj opštinskih, odnosno gradskih instruktora, popisivača i kontrolora i organizuju obuku učesnika u popisu; vrše raspored popisivača, instruktora i kontrolora; organizuju popunjavanje pomoćnog lista za zaposlene koji su zasnovali radni odnos u preduzećima ili kod drugih pravnih, odnosno fizičkih lica; preduzimaju mere radi obezbeđenja potpunog obuhvata jedinica popisa, preuzimaju popisni materijal i raspoređuju ga popisivačima; izdaju učesnicima u popisu propisana ovlašćenja za rad; kontrolišu rad popisivača, instruktora i kontrolora i pružaju im pomoć; posebno se staraju o pravilnoj primeni metodoloških i organizacionih uputstava; preuzimaju od opštinskih instruktora popisnu građu i kontrolišu njenu potpunost i kvalitet, izrađuju prve rezultate popisa za naselja i opštinu i dostavljaju ih Republičkom zavodu za informatiku i statistiku u roku od 10 dana po završenom popisivanju; dostavljaju popisnu građu Republičkom zavodu za informatiku i statistiku u propisanom roku; utvrđuju naknade za rad učesnicima popisa i staraju se o pravilnom rasporedu i racionalnoj upotrebi sredstava određenih za popis; izrađuju obračun utrošenih sredstava i vrše druge poslove u vezi s pripremama i sprovođenjem popisa, u skladu sa uputstvima Republičkog zavoda za informatiku i statistiku.
Popisne komisije se sastoje od najmanje pet članova.

Član 5.

U okviru svog delokruga iz zadataka utvrđenih zakonom, u izvršenju pojedinih poslova popisa učestvuju:
1) Ministarstvo pravde i lokalne samouprave;
2) Ministarstvo za rad i zapošljavanje;
3) Republički zavod za tržište rada;
4) Opštinske uprave, gradske uprave i gradska uprava grada Beograda;
5) Republički geodetski zavod.

Član 6.

Ministarstvo pravde i lokalne samouprave organizuje i sprovodi popisivanje lica prema kojima se izvršava zavodska sankcija.
Popunjavanje popisnih


Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas: