Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


NAPOMENA:
Odlukom Ustavnog sudaIUp broj 42/2008 ("Sl. glasnik RS", br. 28 od 26. aprila 2011), utvrđuje se da odredbe člana 84. Zakona o izboru narodnih poslanika ("Službeni glasnik RS", br. 35/2000, 69/02, 57/03, 72/03, 18/04, 85/05 i 101/05) nisu u saglasnosti sa Ustavom.
----------------------------------------

ZAKON

O IZBORU NARODNIH POSLANIKA

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 35 od 10. oktobra 2000; 57/03, 72/03, 18/04, 85/05, 101/05, 28/11, 36/11)

I. OSNOVNE ODREDBE

Član 1.

Ovim zakonom uređuju se izbor i prestanak mandata narodnih poslanika Narodne skupštine Republike Srbije (u daljem tekstu: poslanici).

Član 2.

Građani biraju poslanike na osnovu slobodnog, opšteg, jednakog i neposrednog izbornog prava, tajnim glasanjem.
Niko nema pravo da, po bilo kom osnovu, sprečava ili primorava građanina da glasa, da ga poziva na odgovornost zbog glasanja i da od njega traži da se izjasni za koga je glasao ili zašto nije glasao.

Član 3.

Narodna skupština Republike Srbije ima 250 poslanika, koji se biraju na četiri godine.

Član 4.

Poslanici se biraju u Republici Srbiji, kao jednoj izbornoj jedinici, na osnovu lista političkih stranaka, stranačkih koalicija, drugih političkih organizacija i lista koje predlože grupe građana (u daljem tekstu: izborna lista).
Poslanički mandati raspodeljuju se srazmerno broju dobijenih glasova.

Član 5.

Građani imaju pravo da preko sredstava javnog obaveštavanja budu obavešteni o izbornim programima i aktivnostima podnosilaca izbornih lista, kao i o kandidatima sa izbornih lista.
Sredstva javnog obaveštavanja dužna su da obezbede ravnopravnost u obaveštavanju o svim podnosiocima izbornih lista i kandidatima sa tih lista.
Izborna propaganda preko sredstava javnog obaveštavanja i javnih skupova i objavljivanje procene rezultata izbora zabranjeni su 48 časova pre dana održavanja izbora i na dan održavanja izbora do zatvaranja biračkih mesta.

Član 6.

Organi za sprovođenje izbora su Republička izborna komisija i birački odbori.

Član 7.

Zaštitu izbornog prava obezbeđuju Republička izborna komisija, Upravni sud i nadležni sudovi.

Član 8.

Sredstva za sprovođenje izbora za poslanike obezbeđuju se u budžetu Republike Srbije.

II. IZBORNO PRAVO

Član 9.

Izborno pravo u smislu ovog zakona obuhvata pravo građana da na način i po postupku koji je utvrđen ovim zakonom: biraju i budu birani; kandiduju i budu kandidovani, odlučuju o predloženim kandidatima i izbornim listama; da kandidatima javno postavljaju pitanja; da budu pravovremeno, istinito, potpuno i objektivno obavešteni o programima i aktivnostima podnosilaca izbornih lista i o kandidatima sa tih lista, kao i da raspolažu drugim pravima koja su predviđena ovim zakonom.

Član 10.

Pravo da bira poslanika i da bude biran za poslanika ima punoletan poslovno sposoban državljanin Republike Srbije sa prebivalištem u Republici Srbiji (u daljem tekstu: birač).

Član 11.

Poslanik ne može istovremeno biti nosilac pravosudne ili druge funkcije na koju ga bira Narodna skupština Republike Srbije, niti drugi funkcioner ili zaposleni koji u republičkom organu obavlja poslove koji se odnose na delokrug tog organa, osim u slučajevima utvrđenim Ustavom.
Danom potvrđivanja poslaničkog mandata licu izabranom od Narodne skupštine Republike Srbije prestaje ta funkcija, a licu zaposlenom u republičkom organu počinje da miruje radni odnos.

III. BIRAČKI SPISKOVI

Član 12.

U Republici Srbiji kompjuterski se vodi opšti birački spisak po opštinama, kao deo jedinstvenog, povezanog sistema (u daljem tekstu: birački spisak). Izmene u biračkom spisku na području opštine vodi opštinska uprava kao povereni posao.
Birački spisak je javna isprava i vodi se po službenoj dužnosti.
Građanin ima pravo uvida u birački spisak i pravo da zahteva njegove ispravke (upis, brisanje, izmenu i dopunu biračkog spiska).
Birački spisak je jedinstven i stalan i obavezno se ažurira svake kalendarske godine, najkasnije do 31. marta.
Ministar nadležan za poslove uprave bliže će propisati način ažuriranja (ispravljanja, dostavljanja, zaključivanja, prepisivanja, izlaganja i dr.) biračkih spiskova.

Član 13.

Birač može biti upisan samo na jednom mestu u birački spisak.
U birački spisak upisuju se, prema prebivalištu, birači, kao i lica koja će u toku važenja biračkog spiska postati punoletna, uz primedbu o datumu sticanja punoletstva odnosno biračkog prava.
Lica privremeno odseljena iz stalnog mesta boravka (interno raseljena lica), upisuju se u birački spisak u mestu u kome su prijavljeni sa tim statusom.
U birački spisak upisuju se i birači koji imaju boravište u inostranstvu, prema poslednjem prebivalištu pre odlaska u inostranstvo, odnosno poslednjem prebivalištu jednog od njihovih roditelja.
Građani koji se nalaze na odsluženju vojnog roka ili na vojnoj vežbi, upisuju se u birački spisak prema poslednjem prebivalištu.
U birački spisak ne mogu se upisati lica koja su pravosnažnom sudskom odlukom lišena poslovne sposobnosti. Ako su takva lica bila upisana u birački spisak, brisaće se iz njega, a kad im se pravosnažnom sudskom odlukom vrati poslovna sposobnost, ponovo se upisuju u birački spisak.

Član 13a

Ministarstvo nadležno za poslove uprave vodi i ažurira, odvojeno po stranim državama, evidenciju birača koji su upisani u birački spisak a imaju boravište u inostranstvu (u daljem tekstu: Posebna evidencija birača u inostranstvu).
Posebna evidencija birača u inostranstvu sadrži: redni broj, ime i prezime, lični broj, pol, godinu rođenja, mesto poslednjeg prebivališta birača pre odlaska u inostranstvo odnosno mesto poslednjeg prebivališta jednog od njegovih roditelja, podatke o mestu boravišta birača u inostranstvu i prostore za primedbe i napomene.
Organ nadležan za vođenje biračkog spiska dužan je da ministarstvo nadležno za poslove uprave odmah obavesti o svakoj promeni u biračkom spisku koja se odnosi na birače koji imaju boravište u inostranstvu, radi upisa izmene u Posebnu evidenciju birača u inostranstvu.

Član 14.

Upis u birački spisak i brisanje iz tog spiska vrši se po službenoj dužnosti, na osnovu podataka iz matičnih knjiga, drugih službenih evidencija, javnih isprava i neposrednog proveravanja.
Upis u birački spisak i brisanje iz tog spiska vrše se na zahtev birača i na osnovu drugih verodostojnih dokaza.

Član 15.

Birački spisak vodi se po sveskama. Sveske biračkog spiska vode se za svako naseljeno mesto.
Birački spisak sadrži: redni broj, lično ime, lični broj, pol, godinu rođenja, mesto prebivališta (ulica i broj kuće, selo, zaselak, naselje), mesto boravišta birača u inostranstvu, prostor za svojeručni potpis birača i prostor za primedbu.

Član 16.

Birački spisak može se voditi i u obliku kartoteke, ili u obliku datoteke na magnetnoj traci, ili na magnetnom disku.
Kad