Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


ZAKON

O IMOVINI SAVEZNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE

(Objavljen u "Sl. listu SRJ", br. 41/93, 24/94, 28/96, 30/96, 30/2000)

I. OSNOVNE ODREDBE

Član 1.

Ovim zakonom uređuje se imovina Savezne Republike Jugoslavije, kao i položaj, prava i obaveze saveznih organa, organizacija i službi u pogledu pribavljanja, korišćenja, upravljanja i raspolaganja tom imovinom.

Član 2.

Imovinu Savezne Republike Jugoslavije, u smislu ovog zakona, čine pravo svojine na stvarima (nepokretnim i pokretnim), novčana sredstva, hartije od vrednosti i druga imovinska prava u zemlji i inostranstvu, čiji je nosilac Savezna Republika Jugoslavija (u daljem tekstu: imovina SRJ).
Saveznim organima, organizacijama i službama, u smislu ovog zakona, smatraju se Savezna skupština, predsednik Republike, Savezna vlada, savezna ministarstva, Savezni sud, Savezni državni tužilac, Narodna banka Jugoslavije, Savezni ustavni sud i drugi savezni organi, organizacije i službe (u daljem tekstu: savezni organi).

Član 3.

Savezna vlada u vršenju imovinskih prava Savezne Republike Jugoslavije (u daljem tekstu: SRJ), osim za Saveznu skupštinu, koja samostalno uređuje svoja prava i obaveze u vršenju imovinskih prava Savezne Republike Jugoslavije ima prava i obaveze utvrđene ovim zakonom.
-------------------
NAPOMENA REDAKCIJE:
Odlukom Saveznog ustavnog suda IU broj 144/96 ("Sl. list SRJ", br. 30/2000) utvrđuje se da odredba ovog člana u delu "osim za Saveznu skupštinu, koji samostalno uređuje svoja prava i obaveze u vršenju imovinskih prava Savezne Republike Jugoslavije" nije u skladu sa Ustavom SRJ.
-------------------

Član 4.

Savezni organi pribavljaju, koriste i upravljaju imovinom SRJ pod uslovima i na način utvrđenim ovim zakonom, osim ako za određenu imovinu ili za pojedine savezne organe drugim saveznim zakonom nije drukčije određeno.
Način korišćenja, upravljanja i održavanja imovine SRJ propisuju Savezna vlada i savezni organi određeni ovim zakonom.

Član 5.

Imovina SRJ koristi se za ostvarivanje nadležnosti SRJ.
Imovina SRJ može se koristiti i za obavljanje privrednih i drugih delatnosti u zemlji i inostranstvu, radi sticanja dobiti, odnosno prihoda, u skladu sa saveznim zakonima kojima se uređuje obavljanje tih delatnosti.
Sticanje prihoda od imovine iz stava 2. ovog člana ostvaruje se njenim izdavanjem u zakup, prodajom, plasiranjem novčanih sredstava i hartija od vrednosti na tržištu novca i kapitala i na drugi način.
O korišćenju i raspolaganju imovinom SRJ, u smislu st. 2. i 3. ovog člana, odlučuje Savezna vlada.

Član 6.

Savezni ministar, odnosno funkcioner koji rukovodi saveznim organom, odnosno drugo ovlašćeno lice, stara se o zakonitosti i odgovoran je za zakonito pribavljanje, upravljanje, korišćenje i raspolaganje imovinom SRJ koju koristi taj organ.
Zaposleni u saveznim organima odgovorni su za savesno i namensko korišćenje imovine SRJ koju koriste u obavljanju poslova na način propisan zakonom i opštim aktima.

Član 7.

Savezno ministarstvo nadležno za poslove pravde prati i analizira stanje i kretanje imovine SRJ, kao i način i oblike njenog efikasnog i racionalnog korišćenja i, u skladu sa svojim delokrugom, vrši nadzor nad primenjivanjem odredaba ovog zakona i drugih propisa o pribavljanju, korišćenju, upravljanju i raspolaganju imovinom SRJ.
Izuzetno od odredbe stava 1. ovog člana, poslove iz tog stava obavljaju:
1) savezno ministarstvo nadležno za poslove finansija - u pogledu novčanih sredstava, hartija od vrednosti i drugih imovinskih prava;
2) savezno ministarstvo nadležno za poslove odbrane - u pogledu imovine koju koristi to ministarstvo i Vojska Jugoslavije.

Član 8.

Savezno javno pravobranilaštvo preduzima mere i pravna sredstva radi zaštite imovinskih prava i interesa SRJ u vezi sa pribavljanjem, korišćenjem, upravljanjem i raspolaganjem imovinom SRJ, a za imovinu SRJ koju koriste savezno ministarstvo nadležno za poslove odbrane i Vojska Jugoslavije - Vojno pravobranilaštvo.

II. IMOVINA SAVEZNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE

1. Stvari

Član 9.

O pribavljanju stvari odlučuje Savezna vlada na predlog saveznog organa za čije potrebe se stvar pribavlja, ako ovim zakonom nije drukčije određeno.
Stvari koje se pribavljaju uz naknadu mogu se pribavljati u okviru sredstava za tu namenu.

Član 10.

Stvari se koriste za potrebe saveznih organa.
Ako savezni organ, zbog promene delokruga, smanjenja poslova ili drugih okolnosti, prestane da koristi stvar, može tu stvar dati na korišćenje drugom saveznom organu, po pribavljenom mišljenju saveznog ministarstva nadležnog za poslove pravde.
Ako nijedan savezni organ nema potrebe da koristi stvar, savezni organ iz stava 2. ovog člana može odlučiti, uz saglasnost saveznog ministarstva nadležnog za poslove pravde, da se ta stvar da u zakup drugom pravnom ili fizičkom licu, zameni za drugu stvar ili proda.
Savezna vlada odlučuje o prodaji nepokretnih stvari i sredstava za reprezentaciju drugom pravnom ili fizičkom licu ili o njihovoj zameni ako su ispunjeni uslovi iz st. 2. i 3. ovog člana, ako ovim zakonom nije drukčije određeno.

Član 11.

Stvari se pribavljaju, prodaju ili daju u zakup javnim nadmetanjem, na osnovu prikupljenih ponuda, a izuzetno - neposrednom pogodbom.
Savezna vlada propisuje vrste stvari koje se mogu pribavljati ili otuđiti neposrednom pogodbom.

1.1. Nepokretne stvari

1.1.1. Zemljište

Član 12.

Zemljištem, u smislu ovog zakona, smatra se građevinsko, poljoprivredno i drugo zemljište, koje se pribavlja, koristi i prodaje pod uslovima i na način koji su utvrđeni ovim zakonom i propisima kojima se uređuje korišćenje i promet nepokretnosti.

1.1.2. Službene zgrade i poslovne prostorije

Član 13.

Službene zgrade i poslovne prostorije, u smislu ovog zakona, jesu zgrade, delovi zgrada i prostorije izgrađene, kupljene i na drugi način pribavljene za potrebe saveznih organa (u daljem tekstu: službene prostorije).

Član 14.

Potrebe saveznih organa za službenim prostorijama utvrđuje Savezna vlada na predlog saveznog ministra, odnosno funkcionera koji rukovodi saveznim organom, za čije potrebe se pribavljaju službene prostorije.
Ugovor na osnovu koga se pribavlja, koristi, upravlja i raspolaže službenim prostorijama zaključuje, u ime Savezne vlade, savezni ministar, odnosno funkcioner koji rukovodi saveznim organom, odnosno ovlašćeno lice u saveznom organu.

Član 15.

Savezna vlada, na predlog saveznog ministarstva nadležnog za poslove pravde, raspoređuje službene prostorije na korišćenje saveznim organima.
Savezna vlada propisuje način čuvanja, zaštite i održavanja službenih prostorija i određuje savezne organe za obavljanje tih poslova.

1.1.3. Stambene zgrade

Član 16.

Stambenim zgradama, u smislu ovog zakona, smatraju se stambene zgrade, stanovi, garaže i poslovni prostor u stambenim zgradama, koji su izgradnjom, kupovinom ili po drugom osnovu pribavljeni za potrebe saveznih organa.

Član 17.

Sredstvima od prodaje i otkupa stambenih zgrada, stanova, garaža i