Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:

ZAKON

O GROBLjIMA I GROBOVIMA BORACA U INOSTRANSTVU

(Objavljen u "Sl. listu SFRJ", br. 29/73 i 29/76)

Član 1.

U cilju očuvanja uspomene na žrtve koje su narodi i narodnosti Jugoslavije dali u borbama za oslobođenje i odavanja dužne pošte palim borcima, groblja i grobovi boraca u inostranstvu se uređuju i održavaju prema odredbama ovog zakona.

Član 2.

Kao groblje i grobovi boraca u inostranstvu, u smislu ovog zakona, smatraju se grobovi, groblja, spomen-kosturnice, spomen-prostori, nadgrobni spomenici i druga nadgrobna spomen-obeležja u inostranstvu boraca narodnooslobodilačkog rata, boraca iz ranijih ratova i Jugoslovena ratnih zarobljenika, interniranih lica i drugih žrtava neprijateljskog terora iz drugog svetskog rata i ranijih ratova.

Član 3.

Groblja i grobovi boraca u inostranstvu uređuju se i održavaju u skladu sa mesnim običajima i, po pravilu, na način na koji su uređena i održavana groblja i grobovi boraca drugih država, ako međunarodnim sporazumom između odnosne države i Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije nije drukčije određeno.
O uređivanju i održavanju groblja i grobova boraca u inostranstvu, staraju se Savezni komitet za pitanja boraca i vojnih invalida i Savezni sekretarijat za inostrane poslove.

Član 4.

O grobljima i grobovima boraca u inostranstvu vodi se evidencija.
Evidenciju o grobljima i grobovima boraca u inostranstvu vodi Savezni komitet za pitanja boraca i vojnih invalida.
Evidenciju o grobljima i grobovima boraca u pojedinim zemljama vodi i diplomatsko, odnosno konzularno predstavništvo Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije u odnosnoj zemlji.

Član 5.

Savezni komitet za pitanja boraca i vojnih invalida, u sporazumu sa saveznim sekretarom za inostrane poslove, propisaće način uređivanja i održavanja groblja i grobova boraca u inostranstvu, način prikupljanja podataka i vođenja evidencije, kao i međusobne odnose Saveznog komiteta za pitanja boraca i vojnih invalida i Saveznog sekretarijata za inostrane poslove u vezi sa staranjem oko održavanja groblja i grobova, i način finansiranja ovih poslova.

Član 6.

Danom stupanja na snagu ovog zakona prestaje da važi Zakon o grobljima boraca ("Službeni list FNRJ", br. 52/61 i "Službeni list SFRJ", br. 9/65) i u odnosu na groblja i grobove boraca koji se nalaze u inostranstvu.

Član 7.

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SFRJ".


Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas: