Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


-------------------
NAPOMENA REDAKCIJE:
Zakon je prestao da važi na osnovu Carinskog zakona ("Sl. glasnik RS", br. 73/03).
-------------------

ZAKON

O CARINSKOJ SLUŽBI

(Objavljen u "Sl. listu SFRJ", br. 56/80 i 49/87)

I. OSNOVNE ODREDBE

Član 1.

Ovim zakonom se uređuje organizacija i rad, dužnosti i odgovornosti organa carinske službe, kao i prava, obaveze i odgovornosti radnika organa carinske službe.

Član 2.

Organi carinske službe neposredno izvršavaju savezne zakone i druge propise i opšte akte u oblasti carina i vrše druge zadatke i poslove koji su im ovim ili drugim saveznim zakonom stavljeni u delokrug.

Član 3.

Zadatke i poslove organa carinske službe vrši Savezna uprava carina i carinarnice kao njeni područni organi.

Član 4.

Na organizaciju i rad, način ostvarivanja samoupravnih prava, dužnosti i odgovornosti i druge odnose u organima carinske službe primenjuju se odredbe Zakona o osnovama sistema državne uprave i o Saveznom izvršnom veću i saveznim organima uprave, ako ovim ili drugim saveznim zakonom nije drukčije određeno.

II. DELOKRUG I ORGANIZACIJA

Član 5.

U delokrug Savezne uprave carina i carinarnica spadaju poslovi: carinskog nadzora, carinjenja robe, kontrole robe čiji je uvoz, odnosno izvoz posebno regulisan, devizno-valutne kontrole u međunarodnom putničkom i pograničnom prometu sa inostranstvom, sprečavanja i otkrivanja carinskih prekršaja i vođenja prvostepenog i drugostepenog upravnog i prvostepenog prekršajnog postupka, sprečavanja i otkrivanja krivičnih dela i privrednih prestupa u carinskom postupku, sprečavanja i otkrivanja deviznih prekršaja u međunarodnom putničkom i pograničnom prometu sa inostranstvom, kao i obrade i praćenja statističkih podataka o uvozu i izvozu.

1. Savezna uprava carina

Član 6.

Savezna uprava carina, u okviru delokruga iz člana 5. ovog zakona, vrši naročito sledeće poslove:
1) organizuje rad carinske službe, prati i proučava njen razvoj i preduzima odgovarajuće mere za njeno pravilno funkcionisanje;
2) obezbeđuje jednoobraznu primenu carinskih i drugih propisa koje izvršavaju organi carinske službe i vrši nadzor nad radom carinarnica;
3) rešava po žalbama protiv rešenja carinarnice donesenih u upravnom postupku i rešava u prvom stepenu u upravnom postupku, kada je to zakonom propisano;
4) odlučuje o obrazovanju organizacionih jedinica za vršenje stručnih i tehničkih poslova za potrebe više carinarnica i Savezne uprave carina;
5) predlaže i realizuje programe dugoročnijeg kadrovskog, stručnog i tehničkog unapređenja službe, donosi i realizuje odgovarajuće godišnje planove i stara se o obezbeđenju drugih uslova za uspešno izvršavanje zadataka organa carinske službe;
6) ostvaruje saradnju sa organizacijama udruženog rada, privrednim komorama i drugim samoupravnim organizacijama i zajednicama i pruža im stručnu pomoć u primeni carinskih propisa pripremanjem stručnih publikacija koje izdaje preko ovlašćenih izdavačkih organizacija udruženog rada, u skladu sa propisima;
7) obrađuje i prati statističke podatke o uvozu i izvozu, i informiše učesnike u carinskom postupku o pitanjima iz delokruga organa carinske službe, kao sastavnog dela sistema društvenog informisanja.

Član 6a.

Opšte akte o organizaciji i radu i sistematizaciji zadataka i poslova Savezne uprave carina donosi direktor Savezne uprave carina (u daljem tekstu: direktor), po pribavljenom mišljenju radne zajednice.
Savezno izvršno veće daje saglasnost na opšti akt o organizaciji i radu Savezne uprave carina, a na opšti akt o sistematizaciji zadataka i poslova samo u odnosu na ukupan broj radnika.

Član 7.

Radi obezbeđenja jednoobrazne primene saveznih propisa i uspešnog izvršavanja zadataka i poslova organa carinske službe, direktor Savezne uprave carina izdaje uputstva za rad organa carinske službe.

2. Carinarnice

Član 8.

Carinarnice se osnivaju u privrednim i saobraćajnim centrima, kad to zahtevaju obim, struktura i tokovi robe i usluga u spoljnotrgovinskoj razmeni, putnički promet sa inostranstvom i drugi opravdani ekonomski interesi.

Član 9.

Carinarnice osniva, spaja i ukida Savezno izvršno veće, na predlog Savezne uprave carina.
Inicijativu za osnivanje, spajanje i ukidanje carinarnice daju organi društveno-političkih zajednica i privredne komore.

Član 10.

Carinarnica, u okviru delokruga iz člana 5. ovog zakona, neposredno ili preko svojih organizacionih jedinica:
1) vrši carinski nadzor nad robom, putnicima i prevoznim sredstvima;
2) vrši carinjenje robe;
3) vrši kontrolu robe čiji je uvoz, odnosno izvoz posebno regulisan;
4) vrši devizno-valutnu kontrolu u međunarodnom putničkom i pograničnom prometu sa inostranstvom;
5) sprečava i otkriva carinske prekršaje, krivična dela i privredne prestupe u carinskom postupku;
6) vodi u prvom stepenu upravni postupak i prekršajni postupak po carinskim prekršajima;
7) vrši i druge poslove koji su joj saveznim propisom stavljeni u delokrug.

Član 11.

Radom carinarnice rukovodi upravnik.
Upravnik carinarnice je radnik sa posebnim ovlašćenjima i odgovornostima.
Upravnik carinarnice za svoj rad i rad carinarnice odgovoran je direktoru Savezne uprave carina.
Upravnik carinarnice je dužan da izveštava direktora Savezne uprave carina o stanju u carinarnici i njenom radu, u periodima i na način koji odredi direktor Savezne uprave carina.
Radi ostvarivanja saradnje sa učesnicima u carinskom postupku, upravnik carinarnice informiše nadležni organ društveno-političke zajednice i odgovarajuću privrednu komoru o pitanjima iz delokruga carinarnice.

Član 12.

Upravnik carinarnice postavlja se na osnovu javnog konkursa.
Upravnika postavlja i razrešava direktor, u saglasnosti sa Saveznim izvršnim većem.
Upravnik se postavlja na period od četiri godine i, na osnovu javnog konkursa, u skladu sa opštim aktom o sistematizaciji poslova i zadataka, može biti ponovo postavljen.
Upravnik se može razrešiti i pre isteka roka iz stava 3. ovog člana ako se oceni da prava i dužnosti ne obavlja sa uspehom ili ako u okviru svojih prava i dužnosti ne obezbeđuje sprovođenje zakona, drugih propisa i opštih akata.
Upravnik koji po isteku perioda od četiri godine ne bude ponovo postavljen ili bude razrešen pre isteka tog roka, raspoređuje se na zadatke i poslove koji odgovaraju njegovoj stručnoj spremi, odnosno radnim sposobnostima, u istoj carinarnici, odnosno u drugom organu carinske službe ili se pod uslovima utvrđenim zakonom može staviti na raspolaganje.
Upravniku koji ne prihvati zadatke i poslove iz stava 5. ovog člana prestaje radni odnos.
Upravnik koji je po odredbi stava 5. ovog člana stavljen na raspolaganje, prava iz radnog odnosa ostvaruje u carinarnici, u skladu sa zakonom.

Član 13.

U carinarnici može postojati jedan ili dva pomoćnika upravnika.
Pomoćnika upravnika carinarnice postavlja i razrešava od dužnosti direktor Savezne uprave carina, po prethodno pribavljenom mišljenju radne jedinice carinarnice i upravnika carinarnice.
Pomoćnik upravnika carinarnice pomaže u radu upravniku carinarnice i vrši druge poslove utvrđene opštim aktima o organizaciji i radu i sistematizaciji zadataka i poslova.
: