Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


ZAKON

O AUTORSKOM PRAVU

Objavljen u "Sl. listu SFRJ", br. 19/78, 24/86, 21/90)

Deo prvi

PRAVA AUTORA

GlavaI

UVODNE ODREDBE

Član 1.

Autori književnih, naučnih i umetničkih dela imaju autorsko pravo u pogledu svojih tvorevina (autorskih dela) utvrđeno ovim zakonom.

Član 2.

Autorska dela državljana Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije objavljena u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji ili u inostranstvu, kao i autorska dela koja nisu objavljena, uživaju zaštitu po ovom zakonu.
Neobjavljena autorska dela stranih državljana i lica bez državljanstva koja se prvi put objavljuju u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji uživaju zaštitu po ovom zakonu kao i autorska dela državljana Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.
Autorska dela stranih državljana koja nisu prvi put objavljena u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji uživaju zaštitu po ovom zakonu u okviru obaveza koje je Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija prihvatila po međunarodnim ugovorima ili na osnovu faktičkog reciprociteta.

GlavaII

AUTORSKO DELO I AUTOR

1. Autorsko delo

Član 3.

Autorskim delom smatra se tvorevina iz oblasti književnosti, nauke, umetnosti i drugih oblasti stvaralaštva, bez obzira na vrstu, način i oblik izražavanja, ako ovim zakonom nije drukčije određeno.
Autorskim delom smatraju se naročito:
- pisana dela (knjige, brošure, članci i ostali napisi);
- govorna dela (predavanja, govori, besede i druga dela iste prirode);
- dramska i dramsko-muzička dela;
- koreografska i pantomimska dela čije je predstavljanje utvrđeno pismeno ili na neki drugi način, kao i dela koja potiču iz folklora;
- muzička dela, sa rečima ili bez reči;
- kinematografska dela i dela stvorena na način sličan kinematografskom stvaranju;
- dela iz oblasti slikarstva, vajarstva, arhitekture i grafike, bez obzira na materijal od koga su sačinjena, kao i ostala dela likovnih umetnosti;
- dela svih grana primenjenih umetnosti i industrijskog oblikovanja;
- fotografska dela i dela proizvedena postupkom sličnim fotografskom;
- kartografska dela (geografske karte, topografske karte i sl.);
- planovi, skice i plastična dela koji se odnose na geografiju, topografiju, arhitekturu ili drugu naučnu ili umetničku oblast;
- računarski programi.

Član 4.

Pod autorskim delom podrazumevaju se i zbirke autorskih dela, kao što su: enciklopedije, zbornici, antologije, muzičke zbirke, fotografske zbirke i sl, koje, s obzirom na izbor i raspored građe, predstavljaju samostalne tvorevine.
Pod autorskim delom podrazumevaju se i zbirke narodnih književnih i umetničkih tvorevina, dokumenata, sudskih odluka, ili zbirke druge slične građe, koje same po sebi ne predstavljaju zaštićena autorska dela, ako te zbirke, s obzirom na izbor, raspored i način izlaganja građe, predstavljaju samostalne tvorevine.
Odredbe st. 1. i 2. ovog člana ne diraju u prava autora pojedinih dela od kojih su zbirke iz tih odredaba sastavljene.

Član 5.

Prevodi, prilagođavanja, muzičke obrade i druge prerade autorskih dela zaštićeni su kao i izvorno delo.
Zaštitu iz stava 1. ovog člana uživaju i prevodi zvaničnih tekstova iz oblasti zakonodavstva, administracije i sudova, ako ti prevodi nisu načinjeni radi službenog objavljivanja i nisu kao takvi objavljeni.
Odredbom stava 1. ovog člana ne dira se u prava autora izvornog dela.

Član 6.

Upotreba narodnih književnih i umetničkih tvorevina radi književnog, umetničkog ili naučnog obrađivanja, slobodna je.

Član 7.

Naslov autorskog dela zaštićen je po ovom zakonu kao i samo delo.
Nije dopušteno uzimati za naslov autorskog dela naslov već upotrebljen za neko autorsko delo iste vrste, ako bi takav naslov mogao izazvati zabunu u pogledu autora dela.

2. Autor

Član 8.

Autor dela je onaj ko je delo stvorio.
Autorom se smatra lice čije je ime i prezime ili pseudonim na delu označeno, dok se protivno ne dokaže.

Član 9.

Autor zbirke autorskih dela je lice koje je takvu zbirku sačinilo.
Autor prevoda, kao i prilagođenog, muzički obrađenog ili na drugi način prerađenog autorskog dela, jeste lice koje je to delo prevelo, prilagodilo, muzički obradilo ili na drugi način preradilo.
Lice koje je stvorilo književno, umetničko ili naučno delo upotrebom narodnih književnih ili umetničkih tvorevina, autor je tako stvorenog dela.

Član 10.

Ako autorsko delo stvoreno saradnjom dva ili više lica čini nedeljivu celinu, svim saradnicima na stvaranju tog dela pripada nedeljivo autorsko pravo.
Udeo pojedinih saradnika određuje se srazmerno stvarnom doprinosu koji je svaki od saradnika dao u stvaranju autorskog dela, ako međusobni odnosi saradnika nisu ugovorom drukčije uređeni.
Ako autorsko delo stvoreno saradnjom dva ili više lica ne čini nedeljivu celinu, svaki saradnik ima autorsko pravo na svoj doprinos.

Član 11.

Autorsko pravo na anonimna dela i na dela izdata pod pseudonimom, čiji autor nije poznat, vrši izdavač dela.
Autorsko pravo na neobjavljena dela čiji je autor nepoznat vrši odgovarajuća organizacija autora.
Odredbe st. 1. i 2. ovog člana prestaju da se primenjuju kad se utvrdi identitet autora.

Član 12.

Pored autora, nosilac autorskog prava može biti i lice kome na osnovu zakona, testamenta ili ugovora pripadaju sva ili pojedina autorska pravna ovlašćenja koja se po ovom zakonu mogu prenositi.
Ovlašćenja koja ovaj zakon priznaje autoru pripadaju drugom nosiocu autorskog prava u granicama u kojima su mu zakonom data, odnosno u obimu u kome su testamentom ili ugovorom prenesena na nosioca autorskog prava.
Autor ne može ostvarivati imovinska prava koja prenese na drugog.
Nosilac autorskog prava odgovoran je za štetu koju trećim licima prouzrokuje neovlašćenim prenošenjem autorskih imovinsko-pravnih, odnosno materijalno-pravnih ovlašćenja.
Odredbe ovog zakona koje se odnose na autora primenjuju se i na druge nosioce autorskog prava, ako iz zakona ne proističe nešto drugo.

Član 13.

Federacija može, uz pravičnu naknadu, ograničiti pravo autora državljaninu Socijalistike Federativne Republike Jugoslavije na iskorišćavanje naučnog dela od posebnog interesa za narodnu odbranu.
Naučno delo iz stava 1. ovog člana može se, uz naknadu, koristiti za potrebe narodne odbrane i bez dozvole autora.
Rešenja o utvrđivanju posebnog interesa i ograničenja prava iz stava 1. ovog člana, kao i korišćenju naučnog dela za potrebe narodne odbrane, donosi savezni organ uprave nadležan za poslove narodne odbrane.
Pri utvrđivanju visine pravične naknade uzimaju se u obzir vrednost naučnog dela, koristi koje bi autor imao od iskorišćavanja da mu ovo nije ograničeno, troškovi autora u stvaranju dela i drugo što bi moglo doprineti utvrđivanju visine pravične naknade.
Ako autor i savezni organ uprave nadležan za poslove narodne odbrane ne postignu sporazum o visini naknade iz st. 1. i 2. ovog člana, visinu naknade utvrđuje nadležni sud u vanparničnom postupku.
Troškove sudskog postupka za utvrđivanje visine naknade iz st. 1. i 2. ovog člana sud određuje srazmerno uspehu stranaka u tom postupku.

3. Posebne odredbe o autorskom delu i autoru

Kinematografsko delo

Član 14.

Autorima završenog kinematografskog dela smatraju se pisac scenarija, režiser i glavni snimatelj, a autorom crtanog filma - smatra se i glavni crtač.
Ako je u kinematografskom delu muzika bitni element, autorom takvog kinematografskog dela smatra se i kompozitor muzike za to delo.
Kompozitor muzike za film, koji se ne smatra autorom kinematografskog dela u smislu stava 2. ovog člana, scenograf filma, slikar kostima i slikar maski imaju autorska prava na svoje doprinose i mogu ih prenositi na proizvođača kinematografskog dela samo ugovorom.

Član 15.

Autori kinematografskog dela imaju isključivo pravo da snimaju svoje tvorevine (pravo filmovanja), da ih reprodukuju, stavljaju u promet, prikazuju i emituju putem radio-difuzije, prevode (dubliraju) i prerađuju.

Član 16.

Odnos između proizvođača kinematografskog dela i autora kinematografskog dela, kao i međusobni odnosi autora kinematografskog dela, uređuju se ugovorom koji se zaključuje u pismenom obliku.
Ugovorom iz stava 1. ovog člana utvrđuju se, pored ostalog, prava koja se prenose na proizvođača i