Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


ZAKON

O ARHIVSKOJ GRAĐI SAVEZNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE

(Objavljen u "Sl. listu SRJ", br. 12 od 6. marta 1998; 13/98)

I. OSNOVNE ODREDBE

Član 1.

Arhivska građa Savezne Republike Jugoslavije, u smislu ovog zakona, je izvorni i reprodukovani pisani, crtani, štampani, fotografisani, filmovani, fonografisani, čitljivo mašinom ili na drugi način zabeležen dokumentarni materijal od trajne vrednosti i značaja za nauku, kulturu i druge društvene potrebe.
Arhivskom građom Savezne Republike Jugoslavije (u daljem tekstu: arhivska građa), smatra se arhivska građa koja je nastala u radu:
1) Savezne skupštine, predsednika Republike, Savezne vlade, saveznih ministarstava, drugih saveznih organa i saveznih organizacija, Saveznog suda, Saveznog državnog tužioca, Saveznog ustavnog suda, Narodne banke Jugoslavije, Vojske Jugoslavije, vojnih sudova, vojnih tužilaštava, Vojnog pravobranilaštva, Vrhovnog saveza odbrane; preduzeća ili drugih organizacija kojima je saveznim zakonom povereno vršenje javnih ovlašćenja; javnih preduzeća, javnih ustanova i drugih organizacija osnovanih saveznim zakonom i međunarodnih skupova čiji su organizatori organi Savezne Republike Jugoslavije (u daljem tekstu: savezni organi i organizacije);
2) centralnih državnih organa i ustanova, centralnih organa političkih partija i drugih organizacija i stručnih i drugih udruženja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, odnosno Kraljevine Jugoslavije;
3) centralnih političkih organa narodnooslobodilačkog pokreta, organa vlasti i uprave i političkih i drugih organizacija Jugoslavije iz vremena narodnooslobodilačkog rata;
4) centralnih državnih organa i ustanova, društveno-političkih organizacija u federaciji, ustanova koje su vršile poslove od interesa za ostvarivanje funkcija federacije, zajednica osnovanih saveznim zakonom, društvenih organizacija i udruženja građana i njihovih saveza na nivou federacije i samoupravnih organizacija i zajednica kojima je saveznim zakonom povereno vršenje javnih ovlašćenja, kao i međurepubličkih i međunarodnih skupova čiji su organizatori ti organi, odnosno organizacije Jugoslavije od Drugog svetskog rata do stvaranja Savezne Republike Jugoslavije;
5) vojske Srbije i vojske Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, odnosno Kraljevine Jugoslavije;
6) jedinica narodnooslobodilačke vojske i partizanskih odreda Jugoslavije, odnosno Jugoslovenske narodne armije i arhivska građa vojne prirode koja potiče od okupatora i njihovih saradnika iz Drugog svetskog rata;
7) nadležnih saveznih organa za narodnu odbranu i oružanih snaga Jugoslavije od Drugog svetskog rata do stvaranja Savezne Republike Jugoslavije;
8) organizacija političkog, sindikalnog i drugog udruživanja za delovanje na teritoriji Savezne Republike Jugoslavije, kao i političkih, kulturnih, naučnih, javnih i drugih ličnosti čije su aktivnosti od interesa za Saveznu Republiku Jugoslaviju, ako se ta arhivska građa poveri nadležnom saveznom organu, odnosno organizaciji u skladu sa ovim zakonom.

Član 2.

Registraturski materijal Savezne Republike Jugoslavije, u smislu ovog zakona, jeste sav izvorni i reprodukovani pisani, crtani, štampani, fotografisani, filmovani, fonografisani, čitljivo mašinom ili na drugi način zabeležen dokumentarni materijal i knjige, kartoteke i druge evidencije o tom materijalu, iz koga nije odabrana arhivska građa (u daljem tekstu: registraturski materijal).

Član 3.

Arhivska građa i registraturski materijal nastali radom saveznog organa i organizacije i drugih subjekata iz člana 1. ovog zakona čuvaju se kao celina (arhivski fond) i iz njega se ne mogu izdvajati pojedini delovi.

Član 4.

Arhivsku građu evidentira, prikuplja, preuzima, sređuje, obrađuje, objavljuje, izučava, zaštićuje i obezbeđuje uslove za njeno korišćenje nadležni savezni organ, odnosno organizacija.

Član 5.

Arhivska građa i registraturski materijal su u svojini Savezne Republike Jugoslavije.
Arhivska građa je kulturno dobro od opšteg interesa.

Član 6.

Registraturski materijal čuva se od oštećenja, uništenja i ne može se otuđiti dok se iz njega ne odabere arhivska građa.

Član 7.

Arhivska građa i registraturski materijal su van prometa, osim u slučajevima utvrđenim ovim zakonom.

Član 8.

Arhivska građa i registraturski materijal mogu se iznositi u inostranstvo pod uslovima utvrđenim ovim zakonom i drugim saveznim propisima.

Član 9.

Zaposleni u nadležnom saveznom organu, odnosno organizaciji koji rade sa arhivskom građom ne mogu za sebe niti za druga lica kupovati, sticati poklonom, ili na drugi način pribavljati arhivsku građu.

II. PRAVA I DUŽNOSTI SAVEZNIH ORGANA I ORGANIZACIJA U ČIJEM RADU NASTAJU ARHIVSKA GRAĐA I REGISTRATURSKI MATERIJAL

Član 10.

Savezni organi i organizacije u čijem radu nastaju arhivska građa i registraturski materijal dužni su da na propisan način:
1) obeležavaju i datiraju registraturski materijal i da o njemu vode evidenciju;
2) klasifikuju registraturski materijal i da vrše tekuće arhiviranje tog materijala;
3) čuvaju registraturski materijal u sređenom i bezbednom stanju;
4) odabiraju arhivsku građu iz registraturskog materijala i izdvajaju bezvredni registraturski materijal;
5) popisuju arhivsku građu od oštećenja, nestajanja i uništenja do predaje nadležnom saveznom organu, odnosno organizaciji;
7) daju podatke i informacije nadležnom saveznom organu, odnosno organizaciji radi informisanja o arhivskoj građi;
8) predaju arhivsku građu nadležnom saveznom organu, odnosno organizaciji pod uslovima i u rokovima utvrđenim ovim zakonom.
Saezni organi i organizacije dužni su da obaveštavaju nadležni savezni organ, odnosno organizaciju o svim promenama stanja arhivske građe i registraturskog materijala kojima raspolažu.
Odredbe stava 1. tač. 1) do 7) ovog člana odnose se i na organizacije političkog, sindikalnog i drugog udruživanja za delovanje na teritoriji Savezne Republike Jugoslavije.

Član 11.

Savezni organi i organizacije odabiraju arhivsku građu iz registraturskog materijala koji je nastao u njihovom radu, ili koji se kod njih nalazi.
Odabiranje arhivske građe iz stava 1. ovog člana vrši se na osnovu liste kategorija registraturskog materijala, sa rokovima čuvanja koju su oni dužni da utvrde na propisan način.

Član 12.

Odabiranje arhivske građe iz registraturskog materijala vrše savezni organi i organizacije kod kojih se ta građa nalazi, po isteku rokova do kojih se pojedine kategorije registraturskog materijala moraju čuvati, saglasno listi kategorija registraturskog materijala, sa rokovima čuvanja iz člana 11. ovog zakona.
Savezni organi i organizacije dužni su da izdvoje bezvredan registraturski materijal, radi uništavanja, u roku od jedne godine od dana isteka roka čuvanja utvrđenog listom kategorija registraturskog materijala, sa rokovima čuvanja.

Član 13.

Savezni organi i organizacije odabiraju arhivsku građu na taj način što iz registraturskog materijala izdvajaju delove koji nisu od značaja za tekući rad, nauku, kulturu i druge društvene potrebe.
O izdvojenim delovima registraturskog materijala savezni organi i organizacije sastavljaju zapisnik.
Izdvojeni delovi registraturskog materijala ne mogu se otuđiti ni uništiti dok nadležni savezni organ, odnosno organizacija proverom ne utvrdi da li se u tom materijalu nalazi i arhivska građa.

Član 14.

Savezni organi i organizacije sređenu i popisanu arhivsku građu koja je nastala u njihovom radu, ili koja se kod njih nalazi, na propisan način i prema propisanoj dinamici, predaju nadležnom saveznom organu, odnosno organizaciji kad postane dostupna za korišćenje, u skladu sa ovim zakonom, a najdocnije u roku od 30, odnosno 50 godina od njenog nastanka.
Arhiska građa, kao