Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


ZAKON

O SAVEZNOJ TRŽIŠNOJ INSPEKCIJI

(Objavljen u "Sl. listu SFRJ", br. 24/74, 22/78, 23/80, 22/87, 71/88, 35/91 i "Sl. listu SRJ", br. 24/94, 28/96, 59/98, 44/99, 74/99, 73/2000, 70/01, 8/03)

I. Opšte odredbe

Član 1.

Savezna tržišna inspekcija vrši, u okviru prava i dužnosti utvrđenih ovim zakonom, nadzor nad primenjivanjem saveznih zakona i drugih saveznih propisa i opštih akata iz oblasti prometa, cena i kvaliteta robe i usluga od strane preduzeća i preduzetnika i drugih pravnih i fizičkih lica (u daljem tekstu: pravna i fizička lica).

Član 2.

Poslove Savezne tržišne inspekcije vrši Savezni tržišni inspektorat.
Savezni tržišni inspektorat vrši poslove iz svog delokruga samostalno i u okviru ovlašćenja utvrđenih saveznim zakonom.
Savezni tržišni inspektorat može osnivati područne organizacione jedinice za vršenje poslova iz svoje nadležnosti.

Član 3.

Savezni tržišni inspektorat vrši neposredan nadzor nad primenjivanjem saveznih zakona i drugih saveznih propisa i opštih akata:
1) kojima se uređuju pravni položaj pravnih i fizičkih lica;
2) kojima se obezbeđuje slobodna razmena robe i usluga na jedinstvenom jugoslovenskom tržištu, suzbija nelojlana konkurencija i špekulacija i sprečava narušavanje jedinstva jugoslovenskog tržišta;
3) kojima se uređuje: vršenje prometa robe i usluga sa inostranstvom (pravo, uslovi i način vršenja izvoza i uvoza robe i usluga u spoljnotrgovinskom prometu, kooperacija i poslovno-tehnička saradnja, režim uvoza i izvoza robe, ustupanje i pribavljanje industrijske svojine u inostranstvu, poslovanje stranih predstavništava u Saveznoj Republici Jugoslaviji, poslovanje u vezi sa zastupanjem stranih firmi u Saveznoj Republici Jugoslaviji i dr.); ulaganje sredstava stranih lica u Jugoslaviji i sredstava domaćih pravnih lica u inostranstvu i poslovanje preduzeća u inostranstvu osnovanih od strane domaćih pravnih i fizičkih lica, ako nadzor nad primenjivanjem tih propisa nije u nadležnosti drugog saveznog organa uprave ili savezne organizacije;
4) koji se odnose na kvalitet proizvoda i usluga namenjenih izvozu i proizvoda i usluga koji se uvoze;
5) koji se odnose na cene proizvoda i usluga od interesa za celu zemlju;
6) koji se odnose na jugoslovenske standarde, tehničke propise, kontrolu mera, zaštitu robnih i uslužnih žigova, znak kvaliteta i oznaku porekla proizvoda.
Savezni tržišni inspektorat vrši i druge poslove određene saveznim zakonom.

Član 4.

(Briše se)

Član 5.

Savezno ministarstvo za odbranu vrši nadzor nad primenjivanjem saveznih zakona i drugih saveznih propisa iz oblasti prometa robe i usluga koji vrše:
1) jedinice i ustanove Saveznog ministarstva za odbranu i Vojske Jugoslavije;
2) pravna i fizička lica koja promet robe i usluga obavljaju u objektima i prostorijama jedinica i ustanova Saveznog ministarstva za odbranu i Vojske Jugoslavije;
3) pravna i fizička lica koja proizvode i vrše promet predmeta naoružanja i vojne opreme za potrebe Saveznog ministarstva za odbranu i Vojske Jugoslavije, a koja Savezna vlada odredi na osnovu ovlašćenja iz saveznog zakona;
4) javno preduzeće - "Jugoinport - SDPR".
Nadzor nad primenjivanjem saveznih zakona i drugih saveznih propisa iz oblasti prometa robe i usluga koji vrše pravna i fizička lica koja nisu obuhvaćena odredbom tačke 3. stav 1. ovog člana, a proizvode i vrše promet predmeta naoružanja i vojne opreme, vrše savezni tržišni inspektori koje odredi funkcioner koji rukovodi saveznim organom nadležnim za poslove tržišne inspekcije.
Poslove nadzora iz stava 1. ovog člana vrše tržišni inspektori Saveznog ministarstva za odbranu, koji imaju ovlašćenja saveznih tržišnih inspektora.
Ako tržišni inspektori Saveznog ministarstva za odbranu prilikom vršenja nadzora iz stava 1. ovog člana utvrde da pravna i fizička lica nisu primenila ili nisu pravilno primenila savezni zakon ili drugi savezni propis, a za koji nisu nadležni, obavestiće o tome savezni organ nadležan za poslove tržišne inspekcije.

II. Međusobni odnosi Saveznog tržišnog inspektorata i organa tržišne inspekcije u republikama i autonomnim pokrajinama

Član 6. do 9.

(Brisani)

III. Ovlašćenja i dužnosti Saveznog tržišnog inspektorata i saveznih tržišnih inspektora

Član 10.

Poslove saveznog tržišnog inspektorata vrše savezni tržišni inspektori (u daljem tekstu: inspektori).
Inspektori vrše inspekcijske poslove samostalno, vode postupak, donose rešenja i preduzimaju mere u okviru prava i dužnosti određenih saveznim zakonom.

Član 11.

Radi utvrđivanja činjeničnog stanja, inspektor ima pravo da pregleda robu, poslovne prostorije i uređaje, poslovne knjige, ugovore i druge isprave koji mu omogućuju uvid u poslovanje pravnih i fizičkih lica u pogledu primenjivanja propisa iz oblasti nadzora koji vrši.
Prilikom vršenja inspekcijskih poslova, inspektor može utvrđivati identitet fizičkog lica, saslušavati u upravnom postupku odgovorna lica i svedoke, uzimati uzorke, a, po potrebi, može se koristiti i uslugama stručnih organizacija i stručnjaka.
O službenim radnjama izvršenim prilikom vršenja inspekcijskih poslova inspektor je dužan da sačini zapisnik.

Član 12.

Ako inspektor prilikom vršenja nadzora utvrdi da savezni propis nije primenjen, ili da nije pravilno primenjen, doneće rešenje kojim će narediti otklanjanje utvrđene nepravilnosti.
Rešenjem iz stava 1. ovog člana odrediće se i rok u kome ima da se otkloni utvrđena nepravilnost.
Ako je ovim zakonom ili drugim saveznim propisom predviđeno da se za utvrđenu nepravilnost primenjuje određena upravna mera, inspektor će u rešenju iz stava 1. ovog člana izreći tu meru.

Član 13.

Ako inspektor utvrdi da postoji osnov za preduzimanje upravne mere za čije je preduzimanje nadležan drugi organ, dužan je da o tome bez odlaganja obavesti taj organ.

Član 14.

Ako inspektor utvrdi da je povredom propisa učinjen prekršaj, privredni prestup ili krivično delo, dužan je da bez odlaganja podnese prijavu, odnosno zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, odnosno prijavu za pokretanje postupka zbog privrednog prestupa, odnosno krivičnog dela.
Ako inspektor utvrdi da je povredom propisa o cenama ostvarena razlika u ceni, dužan je da u prijavi za pokretanje postupka zbog krivičnog dela, odnosno privrednog prestupa, odnosno u zahtevu za pokretanje prekršajnog postupka utvrdi visinu te razlike u ceni i da zahteva da se od učinioca privrednog prestupa, odnosno prekršaja ona oduzme kao