Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:

ZAKON

O AKCIJSKOM FONDU

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 38 od 29. juna 2001; 45/05)

Osnivanje

Član 1.

Osniva se Akcijski fond Republike Srbije (u daljem tekstu: Akcijski fond).
Druga pravna lica ne mogu koristiti naziv akcijski fond u pravnom prometu.

Pravni status

Član 2.

Akcijski fond ima svojstvo pravnog lica.

Sedište

Član 3.

Sedište Akcijskog fonda je u Beogradu.

Odgovornost za obaveze

Član 4.

Akcijski fond odgovara za svoje obaveze svojom imovinom.

Sredstva za osnivanje i početak rada

Član 5.

Sredstva za osnivanje i početak rada Akcijskog fonda obezbeđuju se u budžetu Republike Srbije.

Organi

Član 6.

Organi Akcijskog fonda su: upravni odbor, nadzorni odbor i direktor.
Upravni i nadzorni odbor imenuje i razrešava Vlada Republike Srbije.
Upravni odbor ima pet članova koje čine dva predstavnika Vlade Republike Srbije, jedan predstavnik organa teritorijalne autonomije i po jedan predstavnik republičkog fonda nadležnog za penzijsko i invalidsko osiguranje zaposlenih i Agencije za privatizaciju.
Nadzorni odbor ima tri člana koje čine po jedan predstavnik republičkog fonda nadležnog za penzijsko i invalidsko osiguranje zaposlenih, ministarstva nadležnog za poslove finansija i ministarstva nadležnog za poslove privatizacije.
Direktora Akcijskog fonda, na predlog ministarstva nadležnog za poslove privatizacije (u daljem tekstu: nadležno ministarstvo), imenuje i razrešava Vlada Republike Srbije.

Opšti akti

Član 7.

Akcijski fond ima statut i druge opšte akte, u skladu sa zakonom i statutom.
Statut donosi upravni odbor Akcijskog fonda, uz saglasnost Vlade Republike Srbije.
Statutom Akcijskog fonda uređuje se organizacija i način poslovanja Akcijskog fonda, nadležnost i rad upravnog odbora, nadzornog odbora i direktora Akcijskog fonda, zastupanje i predstavljanje Akcijskog fonda, prava, obaveze i odgovornosti zaposlenih u Akcijskom fondu, način organizovanja poslova i druga pitanja od značaja za poslovanje Akcijskog fonda.

Poslovanje Akcijskog fonda

Član 8.

Akcijskom fondu se prenose akcije, odnosno udeli:
1) preostali do dana stupanja na snagu zakona kojim se uređuje privatizacija u preduzećima koja su izvršila privatizaciju dela društvenog, odnosno državnog kapitala prema odredbama Zakona o svojinskoj transformaciji ("Službeni glasnik RS", br. 32/97 i 10/2001);
2) akcionara koji su odustali od otplata upisanih akcija koje se otplaćuju na osnovu Zakona o društvenom kapitalu ("Službeni list SFRJ", br. 84/89 i 46/90), Zakona o uslovima i postupku pretvaranja društvene svojine u druge oblike svojine ("Službeni glasnik RS", br, 48/91, 75/91, 48/94 i 51/94) i Zakona o svojinskoj transformaciji ("Službeni glasnik RS", br. 32/97 i 10/2001);
3) koje Fond za razvoj Republike Srbije prenese Akcijskom fondu radi prodaje;
4) preostali posle prodaje kapitala u postupku privatizacije u skladu sa zakonom kojim se uređuje privatizacija, kao i akcije posle raskida ugovora o prodaji kapitala, odnosno imovine između Agencije za privatizaciju i kupca kapitala.

Član 8a

Akcije prenete Akcijskom fondu su obične akcije.
Pravo glasa po osnovu akcija iz stava 1. ovog člana, Akcijski fond koristi prilikom donošenja odluke o:
1) smanjenju, odnosno povećanju kapitala akcionarskog društva;
2) reorganizaciji akcionarskog društva;
3) zalaganju stvari, uspostavljanju hipoteke i u drugim slučajevima opterećivanja imovine;
4) davanju ili uzimanju imovine u dugoročni zakup;
5) poravnanju sa poveriocima;
6) sticanju, odnosno raspolaganju nepokretnom imovinom i imovinom velike vrednosti.
Akcionarsko društvo je dužno da zatraži od Akcijskog fonda izjašnjenje o korišćenju prava glasa na sednici skupštine akcionara na kojoj se odnosi odluka iz stava 2. ovog člana, najkasnije 15 dana pre donošenja te odluke.
Ako se Akcijski fond ne izjasni o odluci iz stava 2. ovog člana do dana donošenja odluke, smatraće se da je prisustvovao sednici skupštine akcionara i glasao protiv donošenja te odluke.
Odluka doneta suprotno stavu 3. ovog člana ništava je.
Način izjašnjavanja Akcijskog fonda po osnovu prenetih akcija iz stava 1. ovog člana bliže propisuje ministar nadležan za poslove privatizacije.
Odredbe ovog člana shodno se primenjuju i na udele.

Član 9.

Agencija za privatizaciju (u daljem tekstu: Agencija) organizuje postupak prodaje akcija ili udela iz člana 8. ovog zakona.
Akcijski fond prodaje akcije, odnosno udele na osnovu naloga Agencije.
Akcije iz st. 1. i 2. ovog člana prodaju se na finansijskoj berzi javnom aukcijom i van berze prihvatanjem ponude za preuzimanje, u skladu sa zakonom kojim se uređuje tržište hartija od vrednosti, a udeli javnom aukcijom, osim akcija za koje ministarstvo nadležno za poslove privatizacije odluči da ih evidentira u Privatizacionom registru.
Izuzetno od stava 3. ovog člana, ako Agencija donese odluku, akcije, odnosno udeli mogu se prodavati i putem javne ponude i javnog tendera.
Istovremeno sa ponudom za prodaju akcija iz Akcijskog fonda, mogu se nuditi na prodaju i akcije pojedinačnih akcionara pravnog lica čije se akcije nude na prodaju, radi prodaje većinskog paketa akcija.
Akcijski fond u postupku prodaje poštuje principe javnosti i nediskriminacije.
Akcijski fond je dužan da akcije koje su mu prenete proda najkasnije u roku od šest godina od dana stupanja na snagu ovog zakona kojim se uređuje privatizacija.

Član 10.

Akcijski fond vrši prodaju akcija koje su, do dana stupanja na snagu zakona kojim se uređuje privatizacija, prenete republičkom fondu nadležnom za penzijsko i invalidsko osiguranje zaposlenih.

Član 11.

Akcijski fond, uz saglasnost Agencije, može ugovorom, u skladu sa statutom, poveriti na prodaju domaćim ili stranim specijalizovanim finansijskim organizacijama akcije, odnosno udele iz Akcijskog fonda.
Akcijski fond neće koristiti pravo na upravljanje po osnovu akcija koje su mu prenete, osim u slučajevima utvrđenim u članu 8a Zakona.
Akcijski fond naplaćuje dividendu po osnovu akcija koje su mu prenete.

Član 11a

Privredna društva čije su akcije prenete Akcijskom fondu dužna su da na zahtev Akcijskog fonda u roku od sedam dana od dana prijema zahteva dostave prospekt finansijskoj berzi i zaključe ugovor sa finansijskom berzom o listingu i kotaciji, odnosno obezbede uslove za trgovanje akcijama na finansijskoj berzi.
Ako privredno društvo ne postupi po zahtevu Akcijskog fonda iz stava 1. ovog člana ili po pismenoj inicijativi akcionara koji imaju najmanje jednu desetinu osnovnog kapitala izdavaoca, trgovina akcijama se odvija na finansijskoj berzi bez prospekta.

Član 12.

Akcijski fond vrši i druge poslove u skladu sa zakonom kojim se uređuje privatizacija i statutom.

Program Akcijskog fonda

Član 13.

Program Akcijskog fonda donosi upravni odbor, uz saglasnost Vlade Republike Srbije i uz prethodno pribavljeno mišljenje organa teritorijalne autonomije.
Organ teritorijalne autonomije dužan je da mišljenje iz stava 1. ovog člana dostavi Akcijskom fondu u roku od 15 dana od dana


Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas: