Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 37. stav 6. Zakona o spoljnotrgovinskom poslovanju ("Službeni list SRJ", br. 46/92), Savezna vlada donosi

UREDBU

O ZASTUPANjU STRANIH LICA U JUGOSLAVIJI

(Objavljena u "Sl. listu SRJ", br. 51/92, 26/94, 61/94, 62/01)

I. OSNOVNE ODREDBE

Član 1.

Preduzeće i drugo pravno lice koji su upisani u sudski registar za obavljanje poslova spoljnotrgovinskog prometa (u daljem tekstu: preduzeće) mogu zaključivati ugovore o zastupanju stranih lica u Jugoslaviji, ugovore o prodaji strane robe sa konsignacionih skladišta i ugovore o pružanju usluga održavanja uvezene opreme i trajnih dobara za ličnu potrošnju.
Zastupanjem stranih lica u Jugoslaviji, u smislu ove uredbe, smatra se obavljanje poslova, u ime i za račun stranog lica, koji prethode zaključivanju ugovora o kupovini i prodaji robe ili ugovora o pružanju usluga, zaključivanje tih ugovora, kao i obavljanje poslova koji se odnose na izvršavanje tih ugovora.

II. UGOVORI O ZASTUPANjU

Član 2.

Ugovor o zastupanju stranog lica, po pravilu, sadrži:
1) naziv i sedište stranog lica;
2) naziv i sedište preduzeća koje zaključuje ugovor sa stranim licem;
3) predmet ugovora, sa naznačenjem robe i usluga;
4) prava i obaveze ugovornih strana;
5) visinu provizije i osnovicu za izračunavanje provizije (paritet);
6) obavezu stranog lica da slanjem kopije fakture redovno obaveštava zastupnika o direktno zaključenim poslovima, odnosno o poslovima zaključenim bez posredovanja zastupnika;
7) način rešavanja sporova (arbitražna klauzula i sl.);
8) mesto i datum zaključenja ugovora i rok na koji se ugovor zaključuje.
Ugovor o zastupanju stranog lica može da sadrži i druge elemente o kojima se sporazumeju ugovorne strane.

Član 3.

Ugovori o zastupanju stranog lica u oblasti prometa robe su ugovori o generalnom zastupanju za ceo proizvodni program stranog lica.

Član 4.

Izuzetno od odredbe člana 3. ove uredbe, preduzeće može zaključiti ugovor o zastupanju stranog lica kojim nije preuzeto zastupanje celog proizvodnog programa stranog lica:
1) sa stranim licem, koje ima više proizvodnih programa, od kojih svaki predstavlja zaokruženu tehnološku celinu;
2) sa stranim licem koje su različiti proizvođači ovlastili za prodaju njihovih proizvoda.
Preduzeće je dužno da u ugovoru iz stava 1. ovog člana navede da li je preuzelo zastupanje celog proizvodnog programa ili samo jednog dela tog programa.

Član 5.

Ugovor o zastupanju stranog lica zaključuje se na rok koji ne može biti kraći od godine dana od dana njegovog upisa u registar u Saveznom ministarstvu za ekonomske odnose sa inostranstvom (u daljem tekstu: Savezno ministarstvo).

Član 6.

Preduzeće - generalni zastupnik i konsignater dužni su da obezbede servis, potrošni materijal, pribor i rezervne delove za održavanje uvezene opreme i trajnih dobara za ličnu potrošnju u skladu s propisima o stavljanju u promet robe na domaćem tržištu, a najmanje tri godine.

Član 7.

Preduzeće može zaključiti sa stranim licem ugovor o probnom zastupanju na rok koji ne može biti kraći od šest meseci niti duži od godine dana od dana njegovog upisa u registar u Saveznom ministarstvu.
Ugovor o probnom zastupanju sadrži sve elemente iz člana 2. ove uredbe, zaključuje se u pismenom obliku i dostavlja Saveznom ministarstvu radi upisa u registar, u roku od 30 dana od dana potpisivanja.

III. UGOVORI O PRODAJI STRANE ROBE SA KONSIGNACIONOG SKLADIŠTA

Član 8.

Stranu robu sa konsignacionog skladišta može prodavati preduzeće koje o tome zaključi ugovor sa stranim licem.
Ugovor o prodaji strane robe sa konsignacionog skladišta, pored elemenata iz člana 2. ove uredbe, sadrži i:
1) vrednost robe na konsignacionom skladištu, iskazanu u stranoj valuti, i specifikaciju te robe;
2) troškove transporta i osiguranja, kao i osiguranja robe na konsignacionom skladištu i podatke o tome ko snosi te troškove;
3) troškove uskladištenja i održavanja konsignacije.
Ugovorom o prodaji strane robe sa konsignacionog skladišta preduzeće ne može preuzeti obavezu da posle određenog perioda otkupi neprodatu koja se nalazi na konsignacionom skladištu.

Član 9.

Robu koja se prodaje sa konsignacionog skladišta mora isporučiti strano lice s kojim je preduzeće zaključilo ugovor o prodaji ili, po njegovom nalogu, drugo strano lice - proizvođač te robe.

Član 10.

Prodaja strane robe sa konsignacionog skladišta se obračunava i plaća stranom licu u stranoj valuti, ako zakonom nije drukčije određeno.
Ugovor o prodaji strane robe sa konsignacionog skladišta zaključuje se na rok koji ne može biti kraći od godine dana od dana njegovog upisa u registar u Saveznom ministarstvu.

IV. UGOVORI O PRUŽANjU USLUGA ZA ODRŽAVANjE UVEZENE OPREME I TRAJNIH DOBARA ZA LIČNU POTROŠNjU

Član 11.

Ugovor o pružanju usluga za održavanje uvezene opreme i trajnih dobara za ličnu potrošnju (u daljem tekstu: ugovor o pružanju servisnih usluga), pored elemenata iz člana 2.