Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 2. stav 1. tačka 2. Zakona o Vladi Republike Srbije ("Službeni glasnik RS", br. 5/91 i 45/93),
Vlada Republike Srbije donosi

UREDBU

O ZAŠTITI IMOVINE DELOVA PREDUZEĆA ČIJE JE SEDIŠTE NA TERITORIJI BIVŠIH REPUBLIKA SFRJ

(Objavljena u "Sl. glasniku RS", br. 31 od 31. maja 2001, 61/08, 109/08, 14/09, 40/09, 79/09, 111/09, 67/10, 73/11)

Član 1.

Ovom uredbom se uređuje zaštita društvene imovine delova preduzeća u Republici Srbiji čije je sedište na teritoriji republika bivše SFRJ: Republike Bosne i Hercegovine, Republike Slovenije i Republike Hrvatske (dalje: poslovne jedinice), zaštita prava zaposlenih u tim poslovnim jedinicama i popis delova preduzeća iz Republike Srbije na teritoriji navedenih republika bivše SFRJ.

Član 2.

Odlukom koju donose zaposleni poslovne jedinice organizovaće se kao društveno preduzeće ili će se pripojiti drugom društvenom preduzeću ako to nisu učinili do dana stupanja na snagu ove uredbe.
Početna imovina za osnivanje preduzeća iz stava 1. ovog člana je imovina poslovne jedinice sa bilansnim stanjem na dan 31. decembra 1991. godine.
Odluka iz stava 1. ovog člana donosi se u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove uredbe, a zahtev za upis u sudski registar podnosi se u roku od 15 dana od dana donošenja odluke.
Preduzeće iz stava 1. ovog člana dužno je da u roku od 15 dana od dana prijema rešenja o upisu u sudski registar obavesti ministarstvo nadležno za odgovarajuću oblast (dalje: nadležno ministarstvo) o izvršenom upisu.

Član 2a

(Brisan)

Član 3.

Pre donošenja odluke o organizovanju preduzeća u društvenoj svojini, odnosno pripajanju drugom preduzeću u društvenoj svojini poslovna jedinica podnosi zahtev za kontrolu i verifikaciju procene vrednosti društvenog kapitala Ministarstvu za privredu i privatizaciju (dalje: Ministarstvo) sa sledećom dokumentacijom i podacima:
1. izvodom iz registra preduzeća u čijem sastavu je poslovna jedinica poslovala i nomenklaturu poslova koje je ta poslovna jedinica obavljala u okviru delatnosti preduzeća;
2. popisom društvenih sredstava sa bilansnim stanjem na dan 31. decembra 1991. godine;
3. brojem zaposlenih na dan podnošenja zahteva.
Upis u sudski registar organizovanja poslovne jedinice kao društvenog preduzeća, odnosno pripajanje drugom društvenom preduzeću vrši se na osnovu odluke zaposlenih o tom organizovanju, potvrde Ministarstva o kontroli i verifikaciji procene vrednosti društvenog kapitala i druge propisane dokumentacije.

Član 4.

Ministarstvo će u roku od 15 dana od dana podnošenja zahteva iz člana 3. stav 1. ove uredbe izvršiti kontrolu i verifikaciju procene vrednosti društvenog kapitala koji koristi poslovna jedinica na način i po postupku utvrđenom zakonom kojim se uređuju uslovi i postupak pretvaranja društvene svojine u druge oblike svojine.

Član 5.

Nadležno ministarstvo će odlučiti o uslovima i načinu korišćenja sredstava poslovne jedinice (na primer: davanje na privremeno korišćenje) ako zaposleni u poslovnoj jedinici u propisanom roku ne odluče o organizovanju društvenog preduzeća ili o pripajanju drugom društvenom preduzeću i ne podnesu zahtev za upis u sudski registar, odnosno ne podnesu zahtev za kontrolu i verifikaciju procene vrednosti društvenog kapitala.

Član 6.

Zaposleni u poslovnoj jedinici ne mogu da otuđuju sredstva koja koriste, opterete ova sredstva hipotekom ili raspolažu njima na drugi način (na primer: zakup, zamena), do organizovanja poslovne jedinice kao društvenog preduzeća, odnosno pripajanja drugom društvenom preduzeću.

Član 7.

Preduzeće, ili drugo pravno lice u društvenoj, mešovitoj ili privatnoj svojini, koje je nastalo organizovanjem delova preduzeća iz člana 2. ove uredbe u vreme od 10. oktobra 1990. godine do dana stupanja na snagu ove uredbe, dostaviće Ministarstvu zahtev za kontrolu i verifikaciju procene vrednosti društvenog kapitala sa izvodom iz registra preduzeća i odlukom o organizovanju preduzeća, popisom društvenih sredstava sa bilansnim stanjem na dan donošenja odluke o organizovanju preduzeća, kao i popisom društvenih sredstava sa bilansnim stanjem na dan 31. decembra 1991. godine.
Obaveza iz stava 1. ovog člana odnosi se i na preduzeće kome je pripojena poslovna jedinica od 10. oktobra 1990. godine do dana stupanja na snagu ove uredbe.
Preduzeće iz stava 2. ovog člana dužno je da pored dokumentacije i podataka iz stava 1. ovog člana dostavi popis sredstava te poslovne jedinice sa bilansnim stanjem na dan pripajanja poslovne jedinice.
Zahtev iz stava 1. ovog člana preduzeće podnosi u roku od 15 dana od dana stupanja na snagu ove uredbe.

Član 8.

Ministarstvo će u roku od 15 dana od dana prijema zahteva iz člana 7. ove uredbe izvršiti kontrolu i verifikaciju procene vrednosti društvenog kapitala i o tome obavestiti preduzeće, odnosno drugo pravno lice i nadležno ministarstvo.

Član 9.

Društveno preduzeće koje je organizovano od poslovne jedinice će, po izvršenoj kontroli i verifikaciji procene društvenog kapitala, izvršiti u skladu sa ovom procenom odgovarajuće izmene u poslovnim knjigama.
Obaveza iz stava 1. ovog člana odnosi se i na preduzeće kome su do dana stupanja na snagu ove uredbe pripojena društvena sredstva poslovne jedinice.
Nadležno ministarstvo će odlučiti o uslovima i načinu korišćenja sredstava društvenog preduzeća (na primer: davanjem na privremeno korišćenje), ako preduzeće ne postupi u skladu sa odredbama st. 1. i 2. ovog člana.

Član 10.

Akti i radnje privatnih i mešovitih preduzeća koja su nastala organizovanjem od poslovnih jedinica ništavi su.
Za akte i radnje iz stava 1. ovog člana, Ministarstvo predlaže nadležnom sudu donošenje rešenja o ništavosti upisa u sudski registar i utvrđuje vrednost društvene imovine u poslovnoj jedinici na dan donošenja odluke o organizovanju ili osnivanju privatnog, odnosno mešovitog preduzeća od poslovne jedinice.
O preduzetim radnjama iz stava 2. ovog člana Ministarstvo obaveštava nadležno ministarstvo, koje odlučuje o uslovima i načinu korišćenja društvenih sredstava poslovne jedinice, u skladu s ovom uredbom.
Odredbe st. 1, 2. i 3. ovog člana primenjuju se i na radnje organizovane od poslovnih jedinica.

Član 11.

Preduzeće ili drugo pravno lice koje je nastalo organizovanjem od poslovne jedinice ili preduzeća kojima su pripojena sredstva poslovne jedinice kao i pravni sledbenici ovih privrednih subjekata ne mogu da otuđuju sredstva u društvenoj svojini koja koriste, opterete hipotekom ili raspolažu na drugi način (na primer: poklon, zakup, zamena) bez saglasnosti Vlade Republike Srbije, osim prodaje proizvoda i usluga u obavljanju registrovane delatnosti.
Pravno lice iz stava 1. ovog člana ne može vršiti statusne ili organizacione promene, niti vršiti pretvaranje društvene svojine u druge oblike svojine bez saglasnosti Vlade Republike Srbije.
Kad preduzeće iz stava 1. ovog člana otuđi društvena sredstva koja koristi, optereti ih hipotekom ili raspolaže njima na drugi način (na primer: poklon, zakup, zamena) bez saglasnosti Vlade Republike Srbije, nadležno ministarstvo će odlučiti o uslovima i načinu korišćenja društvenih sredstava koja su bila predmet raspolaganja.

Član 12.

U slučaju kada se steknu uslovi za otvaranje stečaja, likvidacije ili prinudnog poravnanja u preduzeću kome su pripojeni delovi preduzeća u smislu čl. 2, 5. i 11. ove uredbe, ili ako se utvrdi da se pripojena imovina i sredstva neracionalno koriste, odnosno koriste suprotno njihovoj nameni ili im se nanosi šteta većeg obima, Vlada Republike Srbije može, na predlog nadležnog ministarstva, odlučiti da se sredstvima koja su pripojena osnuje novo društveno preduzeće.
Ministarstvo može dati predlog Vladi Republike Srbije da donese akt u smislu stava 1. ovog člana i na inicijativu lica koja su preuzeta