Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:

Na osnovu člana 99. tač. 1. i 4. Ustava Savezne Republike Jugoslavije, a u vezi sa članom 289. stav 1, članom 290v, članom 290g. stav 3, članom 290 d. stav 3. i članom 291. st. 1. i 3. Zakona o osnovama sistema državne uprave i o Saveznom izvršnom veću i saveznim organima uprave ("Službeni list SFRJ", br. 23/78, 21/82, 18/85, 37/88, 18/89, 40/89, 71/89, 42/90, 74/90 i 35/91 i "Službeni list SRJ", br. 31/93 i 50/93), članom 7. i članom 28. stav 1. Zakona o finansiranju Savezne Republike Jugoslavije ("Službeni list SRJ", br. 53/92), Savezna vlada donosi

UREDBU

O ZARADAMA, NAKNADAMA I DRUGIM PRIMANjIMA ZAPOSLENIH U SAVEZNIM MINISTARSTVIMA, DRUGIM SAVEZNIM ORGANIMA, SAVEZNIM ORGANIZACIJAMA I SLUŽBAMA SAVEZNE VLADE

(Objavljena u "Sl. listu SRJ", br. 47/94, 89/94, 62/95, 4/96, 28/96, 33/01)

I. OSNOVNE ODREDBE

Član 1.

Ovom uredbom uređuje se način utvrđivanja ukupnih sredstava za isplatu mesečnih zarada zaposlenih, utvrđuju se poslovi koji čine sadržaj grupa, vrednost tih poslova, jedinstveni nazivi tih poslova i uslovi za njihovo izvršavanje, utvrđuju se pojedini poslovi u sistemu kontrole letenja i odgovarajući procenti radi utvrđivanja iznosa osnovice za obračun zarada zaposlenih koji obavljaju te poslove, uređuje se način obračuna i isplate mesečnih zarada zaposlenih i naknada i drugih primanja zaposlenih u saveznim ministarstvima, drugim saveznim organima, saveznim organizacijama i službama Savezne vlade (u daljem tekstu: savezni organi).
Zarada zaposlenog sastoji se iz:
1) osnovice za obračun zarade (u daljem tekstu: osnovica);
2) koeficijenta koji se množi osnovicom (u daljem tekstu: koeficijent);
3) naknade zarade, dodatka na zaradu;
4) obaveza koje zaposleni plaća po osnovu poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje iz zarade, u skladu sa zakonom.

Član 2.

Zaposlenim, u smislu ove uredbe, smatraju se radnici koji obavljaju poslove iz delokruga saveznih organa, odnosno koji su raspoređeni na radna mesta utvrđena opštim aktom o organizaciji i sistematizaciji radnih mesta.

II. NAČIN UTVRĐIVANjA UKUPNIH SREDSTAVA ZA ISPLATU MESEČNIH NETO-ZARADA ZAPOSLENIH

Član 3.

Sredstva za isplatu mesečnih zarada zaposlenih u saveznim organima utvrđuju se množenjem osnovice utvrđene u smislu člana 390g. Zakona o osnovama sistema državne uprave i o Saveznom izvršnom veću i saveznim organima uprave (u daljem tekstu: Zakon), i koeficijenata utvrđenih na osnovu ove uredbe i broja zaposlenih, odnosno broja pripravnika i sabiranjem dobijenih iznosa.
Osnovicom za utvrđivanje sredstava iz stava 1. ovog člana smatra se podatak o prosečnoj zaradi po zaposlenom isplaćenoj za prethodni mesec u privredi republike članice na čijoj je teritoriji sedište saveznog organa, odnosno iznos koji služi za utvrđivanje mesečne plate zaposlenih u državnim organima republike članice na čijoj je teritoriji sedište saveznog organa.
Iznos sredstava za isplatu mesečnih zarada zaposlenih iz stava 1. člana 290d. Zakona dobija se kad se prosečna mesečna zarada odgovarajućeg osoblja, bez naknade za rad u vazduhoplovu (letački dodatak), u vazduhoplovnim preduzećima na teritoriji Savezne Republike Jugoslavije, ostvarena u prethodnom mesecu, pomnoži brojem izvršilaca i tako dobijeni iznosi saberu.
Iznos sredstava za isplatu mesečnih naknada zaposlenih iz člana 290d. stav 2. Zakona dobija se kad se procenti utvrđeni u čl. 18. do 21. ove uredbe za pojedine zadatke i poslove pomnože prosečnom mesečnom zaradom odgovarajućeg osoblja, bez naknade za rad u vazduhoplovu (letački dodatak), u vazduhoplovnim preduzećima na teritoriji Savezne Republike Jugoslavije, ostvarene u prethodnom mesecu, i brojem izvršilaca i tako dobijeni iznosi saberu.
Ako je prosečna zarada odgovarajućeg osoblja iz stava 3. ovog člana niža od prosečne zarade isplaćene po radniku za prethodni mesec u privredi republike članice na čijoj je teritoriji sedište saveznog organa pomnožene koeficijentom iz stava 1. člana 14. ove uredbe, zaposlenim iz stava 1. člana 290d. Zakona obezbeđuje se osnovica za obračun mesečne zarade u visini prosečne zarade isplaćene po radniku u privredi republike članice na čijoj je teritoriji sedište saveznog organa pomnožene koeficijentom iz stava 1. člana 14. ove uredbe.
Ako je prosečna zarada odgovarajućeg osoblja iz stava 4. ovog člana niža od prosečne zarade isplaćene po radniku u privredi Savezne Republike Jugoslavije u mesecu za koji se vrši isplata, pomnožene koeficijentom iz stava 2. člana 14. ove uredbe, zaposlenim iz stava 2. člana 290d. Zakona obezbeđuje se osnovica za obračun mesečne zarade u visini prosečne zarade isplaćene po radniku za prethodni mesec u privredi republike članice na čijoj je teritoriji sedište saveznog organa pomnožene koeficijentom iz stava 2. člana 14. ove uredbe.
Zaposlenim iz stava 1. člana 290d. Zakona pripada pravo na letački dodatak u visini od 60% mesečne zarade utvrđene u skladu sa st. 1. i 5. ovog člana, osim za letačko osoblje za koje se visina letačkog dodatka utvrđuje u iznosu od 48% mesečne zarade.
Zaposlenim iz stava 2. člana 290d. Zakona pripada pravo na kontrolorski dodatak, s tim što se visina ovog dodatka za zaposlene iz člana 18. ove uredbe utvrđuje u iznosu od 60%, za zaposlene iz člana 19. ove uredbe - u iznosu od 48%, za zaposlene iz člana 20. ove uredbe - u iznosu od 45% i za zaposlene iz člana 21. ove uredbe - u iznosu od 42% mesečne zarade utvrđene u skladu sa st. 4. i 6. ovog člana.
Zaposlenim u carinskoj službi na poslovima osnovne delatnosti koji se obavljaju na otvorenom prostoru pod uticajem izduvnih gasova, upotrebom specifične opreme i na poslovima pregleda prevoznih sredstava, robe i putnika na međunarodnim, železničkim, morskim, rečnim i vazdušnim graničnim prelazima, kao i zaposlenim u operativnoj kontroli i nadzoru i suzbijanju krijumčarenja pripada pravo na carinski dodatak u iznosu od 30% mesečne zarade utvrđene u skladu sa stavom 1. ovog člana.
Zaposlenim u saveznim organima koji neposredno obavljaju poslove inspekcijskog nadzora pripada pravo na inspekcijski dodatak u iznosu od 15% mesečne zarade utvrđene u skladu sa stavom 1. ovog člana.
Zaposlenima u saveznom organu koji rade na poslovima profesionalnog vozača motornih vozila pripada pravo na poseban dodatak za rad pod otežanim uslovima u iznosu od 10%, a zaposlenima koji rade na finansijsko-računovodstvenim poslovima, poslovima administrativno-tehničkih sekretara, operatera, stenografa i daktilografa, poslovima meteoroloških stanica, terenskih merenja, štamparskim poslovima, zanatskim poslovima, poslovima održavanja tehničkih sredstava, poslovima uspostavljanja unutrašnjih i spoljašnjih telefonskih i teleprinterskih veza, poslovima neposrednog fizičkog obezbeđenja objekata i protivpožarne zaštite, manipulativnim poslovima i poslovima ložača - u iznosu od 6% od mesečne zarade utvrđene u skladu sa odredbom stava 1. ovog člana.
Ako se osnovica iz stava 2. ovog člana utvrdi u iznosu nižem od prosečne zarade po zaposlenom isplaćene za prethodni mesec u privredi republike članice na čijoj je teritoriji sedište saveznog organa, zaposlenom u saveznom organu pripada pravo na korektivni dodatak u iznosu od 15% od plate obračunate množenjem odgovarajućeg koeficijenta i utvrđene osnovice za obračun i isplatu plate, koji čini sastavni deo osnovne mesečne plate zaposlenog.
Mesečna zarada iz stava 12. ovog člana ne može preći iznos koji predstavlja proizvod utvrđenog koeficijenta i podatka o prosečnoj zaradi po zaposlenom isplaćenoj za prethodni mesec u republici članici na čijoj se teritoriji nalazi sedište saveznog organa.
Ako zaposleni u saveznom organu može ostvariti pravo na dva dodatka ili više dodataka utvrđenih ovom uredbom, pripada mu pravo na dodatak koji je za njega povoljniji.
Iznos mesečne zarade zaposlenog utvrđen u skladu sa ovom uredbom uvećava se za sredstva koja zaposlenom pripadaju po osnovu radnog staža u iznosu od 20%, a utvrđuje se tako što se iznos mesečne zarade zaposlenog uvećava za 0,50% za svaku započetu godinu radnog staža do zakonom utvrđenog najdužeg staža osiguranja za ostvarivanje prava na starosnu penziju, s tim što se zaposlenim ženama, posle navršenih 25 godina radnog staža, taj procenat uvećava za 0,25%.
Ukupna sredstva za isplatu mesečnih zarada zaposlenih u saveznom organu čine sredstva utvrđena u skladu sa odredbama st. 1. do 6. ovog člana, uvećana za iznos sredstava utvrđen u skladu sa odredbama st. 7. do 12. ovog člana.

Član 4.

Radi utvrđivanja sredstava za isplatu zarada zaposlenih, Komisija za administrativna pitanja Savezne vlade vrši razvrstavanje poslova u


Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas: