Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu Zakona o Vojsci Jugoslavije ("Službeni list SRJ", br. 43/94 i 28/96), Savezna vlada donosi

UREDBU

O VRŠENjU VOJNE OBAVEZE

(Objavljena u "Sl. listu SRJ", br. 36/94, 7/98, "Sl. list SCG", br. 37/03, 4/05, "Sl. glasnik RS", br. 6/07, 86/07)

I. OSNOVNE ODREDBE

Član 1.

Ovom uredbom uređuje se pozivanje vojnih obveznika radi vršenja vojne obaveze, vreme i način upućivanja regruta na služenje vojnog roka, mesto i način služenja vojnog roka bez oružja i u civilnoj službi, uslovi i postupak za izbor regruta za slušaoce škola za rezervne oficire, odlaganje i prekid služenja vojnog roka i otpuštanje vojnika iz Vojske Srbije i Crne Gore (u daljem tekstu: Vojska), pozivanje lica u rezervnom sastavu na vojnu vežbu i odlaganje vojne vežbe, organizovanje stručne obuke u rezervnom sastavu; način određivanja ratnog rasporeda vojnim obveznicima, izdavanje vojnim obveznicima lične vojne opreme i čuvanje, održavanje i vraćanje te opreme.

Član 2.

Poslove vojne obaveze iz člana 2. ove uredbe izvršavaju vojnoteritorijalni organi - vojni odseci i vojni okruzi obrazovani aktom načelnika Generalštaba Vojske Srbije i Crne Gore (u daljem tekstu: Generalštab).
Vojnoteritorijalni organi izvršavaju poslove vojne obaveze u skladu s planovima regrutovanja i popune Vojske, brojnim rasporedom, odnosno razrezom regruta u Vojsci, kriterijumima za raspoređivanje građana za potrebe popune Vojske i utvrđenim prioritetima za tu popunu, kao i sa planovima popune organizacija i ustanova u kojima se vojna obaveza vrši u civilnoj službi.

Član 3.

Vojnoteritorijalni organi i područni organi Ministarstva odbrane, u saradnji s državnim organima i organizacijama i organima lokalne samouprave u državama članicama, usklađuju izvršavanje vojne obaveze građana s drugim pravima i dužnostima u odbrani zemlje.

II. POZIVANjE VOJNIH OBVEZNIKA RADI VRŠENjA VOJNE OBAVEZE

Član 4.

Vojne obveznike radi izvršenja vojne obaveze poziva vojni odsek u čijoj se evidenciji to lice vodi (u daljem tekstu: nadležni vojni odsek).

Član 5.

Vojni obveznici se radi vršenja vojne obaveze pozivaju pojedinačnim ili opštim pozivom.
Pojedinačni poziv se vojnom obvezniku dostavlja pismeno, a sadrži podatke propisane saveznim zakonom kojim se uređuje opšti upravni postupak.
Opšti poziv vojnim obveznicima sadrži podatke iz stava 2. ovog člana, a objavljuje se putem radija, televizije, plakata ili drugih sredstava obaveštavanja građana.
Poziv za upućivanje na služenje vojnog roka sadrži pouku o pravu na izjavljivanje prigovora savesti.

Član 6.

Ako je vojni obveznik koji je pozvan pojedinačnim pozivom, zbog bolesti ili drugog opravdanog razloga, sprečen da dođe na mesto i u vreme koji su naznačeni u pozivu, dužan je da odmah po prijemu poziva izvesti o tome nadležni vojni odsek koji ga je pozvao, a ako razlog sprečenosti nastane docnije - odmah po saznanju tog razloga.

Član 7.

Vojnog obveznika koji se ne odazove pozivu ovlašćeni organ, pod uslovima propisanim u članu 326. stav 3. Zakona, prinudno privodi u vojnu jedinicu, odnosno vojnu ustanovu označenu u pozivu. Ako vojna jedinica, odnosno vojna ustanova označena u pozivu nije na teritoriji republike članice u kojoj je sedište organa koji privodi vojnog obveznika, on se privodi u najbližu komandu garnizona, koja je određena naredbom načelnika Generalštaba.
Izuzetno od odredbe stava 1. ovog člana, ako je vojna jedinica, odnosno vojna ustanova označena u pozivu bliža sedištu organa koji privodi vojnog obveznika od komande garnizona određene aktom načelnika Generalštaba, vojni obveznik se može privesti u tu vojnu jedinicu, odnosno vojnu ustanovu iako ona nije na teritoriji republike članice u kojoj je sedište organa koji ga privodi.
Komanda garnizona iz stava 1. ovog člana određuje vojnu jedinicu za prijem privedenih obveznika. Ta jedinica zadužuje privedenog vojnog obveznika vojnom odećom i opremom, obezbeđuje troškove prevoza i upućuje ga u vojnu jedinicu, odnosno vojnu ustanovu određenu u pozivu radi vršenja vojne obaveze. Vojnoj jedinici kojoj se upućuje privedeni vojni obveznik dostavlja se obaveštenje o upućivanju i list ličnog zaduženja vojnog obveznika vojnom opremom.

Član 8.

Lice koje je podnelo zahtev za otpust iz državljanstva Srbije i Crne Gore (u daljem tekstu: SCG) ne poziva se radi vršenja vojne obaveze dok se ne donese rešenje po tom zahtevu, osim ako se na služenje vojnog roka upućuje regrut koji u toj kalendarskoj godini navršava 27 godina života.
Lice kome je odobren privremeni boravak u inostranstvu ne poziva se radi vršenja vojne obaveze do isteka odobrenog boravka.

III. REGRUTNA OBAVEZA

1. Lekarski i drugi pregledi i psihološka ispitivanja regruta

Član 9.

Radi utvrđivanja sposobnosti za vojnu službu, vojni obveznici se pre regrutovanja upućuju na lekarske i druge preglede i psihološka ispitivanja, koji se obavljaju prema merilima za ocenjivanje zdravstvene sposobnosti vojnih obveznika za vojnu službu.
Izuzetno od odredbe stava 1. ovog člana, na lekarske i druge preglede i psihološka ispitivanja upućuju se i regruti koji su pregledani ako su oboleli ili traže da budu ponovo pregledani radi ocenjivanja sposobnosti za vojnu službu.

Član 10.

Nadležni vojni odsek poziva i upućuje vojne obveznike na lekarske i druge preglede i psihološka ispitivanja i regrutovanje u skladu sa planom regrutovanja.
Nadležni vojni odsek dužan je da uz poziv za regrutovanje dostavi vojnom obvezniku i obaveštenje o pravu građana na prigovor savesti i zakonskim rešenjima za njegovo ostvarivanje.
Vojni obveznik koji se vrati sa privremenog boravka u inostranstvu i prijavi nadležnom vojnoteritorijalnom organu radi regrutovanja upućuje se na regrutovanje u roku od 15 dana od dana prijavljivanja.
Vojni obveznik koji pohađa vojnu školu za profesionalnog podoficira, odnosno oficira, student Policijske akademije i učenik Škole unutrašnjih poslova ne poziva se na lekarske i druge preglede i psihološka ispitivanja i regrutovanje, osim ako je po prestanku tog svojstva obavezan da služi vojni rok.
Na lekarske i druge preglede i psihološka ispitivanja ne pozivaju se lica koja boluju od neizlečive bolesti ili imaju telesne mane i nedostatke koji se ne mogu poboljšati lečenjem (slepilo na oba oka, oduzetost polovine tela ili pojedinih ekstremiteta, nedostatak jednog ekstremiteta i slični nedostaci koji ih čine očigledno nesposobnim za vojnu službu).
Revizioni pregled iz člana 286. stav 1. Zakona može se obavljati ako državljanin SCG koji je ocenjen nesposobnim za vojnu službu nije navršio 50 godina života.
Lice koje na revizionom pregledu bude ocenjeno sposobnim ili ograničeno sposobnim za vojnu službu postaje vojni obveznik i podleže obavezi služenja vojnog roka do kraja kalendarske godine u kojoj navršava 27 godina života, a ako je stariji - obavezi služenja u rezervnom sastavu.

Član 11.

Odluka o revizionom pregledu pojedinih lica dostavlja se nadležnom vojnom odseku.
Ocenu sposobnosti lica za vojnu službu posle revizionog pregleda daje regrutna komisija nadležnog vojnog odseka.

2. Regrutna komisija

Član 12.

Regrutnu komisiju obrazuje komanda vojnog okruga u skladu s odredbama člana 292. Zakona.
Na zahtev nadležnog vojnog odseka, nadležni vojni organ određuje potreban broj profesionalnih oficira, po pravilu, čina kapetanaIklase ili višeg čina, koji su upoznati s poslovima popune Vojske i predlaže jedno od tih lica za predsednika regrutne komisije.
Broj članova regrutne komisije je promenljiv, zavisno od potreba popune određenim specijalnostima.
Za člana regrutne komisije određuje se profesionalni oficir - lekar koga, na zahtev nadležnog vojnog odseka, odredi nadležna komanda vojnog okruga ili oficir - lekar iz rezervnog sastava.
Regrutna komisija u svom nazivu ima ime nadležnog vojnog okruga koji ju je obrazovao, a ako je taj organ obrazovao više komisija za svoju teritoriju, svakoj komisiji određuje redni broj i određuje komisiju koja će stalno raditi.

Član 13.

: