Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 51. stav 3. Zakona o Vojsci Srbije ("Službeni glasnik RS", br. 116/07 i 88/09) i člana 42. stav 1. Zakona o Vladi ("Službeni glasnik RS", br. 55/05, 71/05 - ispravka, 101/07 i 65/08),
Vlada donosi

UREDBU

O VOJNOJ LEGITIMACIJI

(Objavljena u "Sl. glasniku RS", br. 97 od 27. novembra 2009, 93/10)

I. OSNOVNE ODREDBE

Član 1.

Ovom uredbom uređuju se izgled, izdavanje i korišćenje vojne legitimacije profesionalnog vojnog lica (u daljem tekstu: vojna legitimacija).

Član 2.

Vojna legitimacija je javna isprava kojom profesionalno vojno lice dokazuje svoj identitet i svojstvo profesionalnog vojnog lica.

Član 3.

Pripadnici Vojske Srbije za vreme učešća u multinacionalnim operacijama i drugim aktivnostima u inostranstvu koriste posebne legitimacije koje izdaje nadležni organ multinacionalne operacije ili nadležni organ organizatora drugih aktivnosti u inostranstvu.

II. IZGLED VOJNE LEGITIMACIJE

Član 4.

Obrazac vojne legitimacije je dvostran, pravougaonog oblika, u vidu kartice, veličine 54x86,6 mm, u tri izvedene boje sa dominantnim sivomaslinastim tonovima.
Obrazac vojne legitimacije sadrži:
1) Na prednjoj strani, u gornjem levom delu, odštampan znak Vojske Srbije koji predstavlja mali štit polukružnog oblika crvene boje, podeljen belim krstom na četiri polja sa po jednim ocilom u svakom polju. Ocila su bele boje i okrenuta su ka spoljnim stranama štita. Desno od znaka Vojske Srbije je tekst: "Republika Srbija - Vojska Srbije" i tekst: "VOJNA LEGITIMACIJA", ispisani u dva reda. Ispod teksta nalaze se rubrike za upisivanje podataka o imaocu vojne legitimacije: prezime; ime; jedinstveni matični broj građana (JMBG); svojstvo (general, oficir, podoficir ili profesionalni vojnik); datum izdavanja i rok važenja vojne legitimacije. Na levoj strani ispod znaka Vojske Srbije je mesto za fotografiju u boji imaoca vojne legitimacije, dimenzija 22,5x28,5 mm, a ispod mesta za fotografiju nalazi se rubrika za upisivanje broja vojne legitimacije. Na desnoj strani nalazi se dvoglavi orao iscrtan linijama u tonovima sivomaslinaste boje sa ukrštenim sabljama, krinovima, krunom i malim štitom na grudima, a ispod je mesto za umanjenu crno-belu fotografiju imaoca vojne legitimacije. U središnjem delu nalazi se kinegram okruglog oblika sa malim štitom polukružnog oblika, podeljen krstom na četiri polja sa po jednim ocilom u svakom polju. Ocila su okrenuta ka spoljnim stranama štita. U donjem desnom uglu nalazi se stilizovani grb sa krstom i ocilima crvene boje.
2) Na poleđini, u sredini, nalazi se dvoglavi orao iscrtan linijama u tonovima sivomaslinaste boje sa ukrštenim sabljama, krinovima, krunom i malim štitom na grudima. U gornjem levom uglu nalazi se prostor za simbolizovanu oznaku dokumenta, a ispod toga strelica koja pokazuje smer ubacivanja vojne legitimacije u čitač dokumenta i mesto za kontaktni mikrokontroler. Desno od prostora za simbolizovanu oznaku dokumenta ispisan je tekst: "U slučaju pronalaska ove legitimacije dostavite je na prijavnicu najbliže kasarne, vojnog objekta ili organa unutrašnjih poslova.", a ispod je tekst: "ZABRANjENA JE SVAKA ZLOUPOTREBA VOJNE LEGITIMACIJE.". Pored ispisanog teksta, u desnom gornjem delu, nalazi se reljefni prikaz znaka Vojske Srbije. Ispod ispisanog teksta u desnom središnjem delu nalazi se mesto za upisivanje krvne grupe imaoca vojne legitimacije. U donjem delu je prostor za mašinski čitljivu zonu koja sadrži sve podatke o imaocu vojne legitimacije unete na prednjoj strani obrasca vojne legitimacije ispisane u tri reda sa po 30 karaktera. Ispod mašinski čitljive zone, u donjem desnom uglu, nalazi se stilizovani grb sa krstom i ocilima crvene boje.
Podaci iz stava 2. ovog člana unose se velikim slovima.
Obrazac vojne legitimacije dat je u Prilogu 1 ove uredbe i čini njen sastavni deo.

Član 5.

Obrazac vojne legitimacije sadrži beskontaktni mikrokontroler i kontaktni mikrokontroler.
Vojna legitimacija sadrži i zaštitne elemente.

Član 6.

Kontaktni mikrokontroler, pored podataka iz člana 4. stav 2. ove uredbe, koji se upisuju u obrazac vojne legitimacije, sadrži: datum rođenja; ime jednog od roditelja; identifikacioni broj za lice koje pruža zdravstvene usluge; podatke sadržane u elektronskim sertifikatima i podatke o službi profesionalnog vojnog lica kome je izdata vojna legitimacija (čin; matični broj i broj vojne pošte, odnosno naziv komande, jedinice i ustanove Vojske Srbije ili organizacione jedinice Ministarstva odbrane u kojoj je na službi; mesto službovanja; od kada je na službi u komandi, jedinici i ustanovi Vojske Srbije, odnosno organizacionoj jedinici Ministarstva odbrane i do kada, ako je profesionalni vojnik ili oficir, odnosno podoficir u radnom odnosu na određeno vreme).
Beskontaktni mikrokontroler sadrži sledeće podatke o profesionalnom vojnom licu kome je izdata vojna legitimacija: prezime; ime jednog od roditelja; ime; jedinstveni matični broj građana (JMBG); svojstvo; čin; mesto službovanja; broj vojne legitimacije i broj vojne pošte, odnosno naziv komande, jedinice i ustanove Vojske Srbije ili organizacione jedinice Ministarstva odbrane u kojoj je na službi.
Podaci profesionalnog vojnog lica menjaju se u kontaktnom mikrokontroleru i beskontaktnom mikrokontroleru kada dođe do promene bilo kojeg od podataka iz stava 1. ovog člana.

Član 7.

Podaci u vojnu legitimaciju u kontaktni mikrokontroler i beskontaktni mikrokontroler upisuju se na srpskom jeziku, ćiriličkim pismom.

Član 8.

Za potrebe izdavanja vojne legitimacije koristi se fotografija lica kome se izdaje vojna legitimacija.
Fotografija