Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 35. stav 3. Zakona o metrologiji ("Službeni glasnik RS", broj 30/10),
Vlada donosi

UREDBU

O VISINI I NAČINU PLAĆANjA NAKNADA ZA SPROVOĐENjE OVERAVANjA MERILA, METROLOŠKIH EKSPERTIZA, ISPITIVANjA TIPA MERILA, ISPITIVANjA PRETHODNO UPAKOVANIH PROIZVODA I DRUGIH POSLOVA IZ OBLASTI METROLOGIJE

(Objavljena u "Sl. glasniku RS", br. 68 od 21. septembra 2010, 72/10, 50/13)

Član 1.

Ovom uredbom utvrđuje se visina naknada koje se plaćaju za sprovođenje overavanje merila, metroloških ekspertiza, ispitivanja tipa merila, ispitivanja prethodno upakovanih proizvoda i mernih boca radi provere ispunjenosti metroloških zahteva i drugih poslova (u daljem tekstu: naknada) koje sprovodi Direkcija za mere i dragocene metale (u daljem tekstu: Direkcija) u skladu sa Zakonom o metrologiji, kao i način plaćanja tih naknada.
Visina naknade za sprovođenje overavanja pojedinačnih vrsta merila iz stava 1. ovog člana i šifre tih poslova navedeni su u Prilogu - Visina naknade za sprovođenje overavanja merila koja sprovodi Direkcija ( u daljem tekstu: Prilog), koji je odštampan uz ovu uredbu i čini njen sastavni deo.

Član 2.

Naknade se uplaćuju unapred na odgovarajući račun za uplatu javnih prihoda budžeta Republike Srbije.
U slučaju da su stvarni troškovi veći od procenjenih, podnosilac zahteva dužan je da razliku uplati u roku od sedam dana od dana završetka posla.
U slučaju da su stvarni troškovi manji od procenjenih, Direkcija je dužna da izvrši povraćaj razlike podnosiocu zahteva, u roku od sedam dana.
Izuzetno od stava 2. ovog člana, naknade se mogu uplatiti u roku od sedam dana od dana završetka posla, za podnosioce zahteva koji zahteve podnose redovno, kao i u slučaju vanrednih okolnosti.

Član 3.

Naknada se plaća u iznosu:
1) utvrđenom Prilogom;
2) od 1.400 dinara po započetom radnom času za overavanje merila koja nisu obuhvaćena Prilogom (šifra posla 101).
Naknada utvrđena u Prilogu umanjuje se za:
1) 20 % ako se merila overavaju statističkom metodom, a serije nisu manje od 200 komada (šifra posla 102);
2) 30 % ako se merila overavaju statističkom metodom, a serije su veće od 500 komada ili ako je postupak overavanja automatizovan (šifra posla 103).
Naknada se može umanjiti samo po jednom osnovu iz stava 2. ovog člana.
Naknada utvrđena u Prilogu uvećava se:
1) 100 % ako podnosilac zahteva traži da Direkcija, izda posebno uverenje o overavanju merila sa rezultatima merenja ili sa podacima o merilu koje on naznači (šifra posla 104);
2) za 1.400 dinara po broju časova čekanja državnog službenika Direkcije ako podnosilac zahteva za overavanje merila nije pripremio merilo za overavanje, odnosno nije obezbedio potreban broj radnika ili opremu za overavanje, a državni službenik Direkcije izađe po pozivu na mesto overavanja merila (šifra posla 105);
3) na iznos od 400 dinara ako je ukupna naknada za sprovođenje poslova overavanja merila manja od 400 dinara, a overavanje merila se obavlja u službenim prostorijama Direkcije (šifra posla 106);
4) na iznos od 1.400 dinara ako je ukupna naknada za sprovođenje poslova overavanja merila manja od 1.400 dinara, a overavanje merila se obavlja van službenih prostorija Direkcije u sedištu Direkcije, odnosno u sedištu područne jedinice Direkcije (šifra posla 107);
5) 100 % ako se pri ponovnom overavanju merila utvrdi da je istekao rok važenja žiga, odnosno uverenja o overavanju merila ili je žig uklonjen bez znanja Direkcije (šifra posla 108);
6) za 2.400 dinara za uverenje o overavanju merila koje se overava, a za koje metrološkim uputstvom ili uverenjem o odobrenju tipa nije propisano obavezno izdavanje uverenja (šifra posla 109).

Član 4.

Naknada za sprovođenje metrološke ekspertize plaća se u iznosu od 1.400 dinara po započetom radnom času (šifra posla: 201).

Član 5.

Naknada za sprovođenje ispitivanja i odobrenja tipa merila plaća se u iznosu od 1.400 dinara po započetom radnom času (šifra posla: 301).

Član 6.

Naknada za sprovođenje ispitivanja prethodno upakovanih proizvoda plaća se u iznosu od 1.400 dinara po započetom radnom času (šifra posla: 401).

Član 7.

Naknada za sprovođenje vanrednog pregleda merila u upotrebi plaća se u iznosu od 1.400 dinara po započetom radnom času (šifra posla: 501).

Član 8.

Naknada za sprovođenje etaloniranja etalona i merila plaća se u iznosu od 1.400 dinara po započetom radnom času (šifra posla 601).

Član 9.

Naknada za sprovođenje etaloniranja referentnih materijala iznosi 1.400 dinara po započetom radnom času (šifra posla 602).
Ako podnosilac zahteva za etaloniranje referentnih materijala traži da Direkcija izda posebno uverenje sa specifičnim podacima o referentnom materijalu, vreme utrošeno za etaloniranje referentnog materijala povećava se za jedan radni čas.

Član 10.

Naknada za obavljanje sledećih poslova iznosi:
1) za podešavanje tegova koje upotrebljavaju proizvođači i popravljači vaga i tegova, i to:
a) 120 dinara za svaki teg klase tačnosti M1 čija masa nije veća od 50 kg (šifra posla: 701),
b) 180 dinara za svaki teg klase tačnosti M1 čija je masa veća od 50 kg (šifra posla: 702),
v) 120 dinara za svaki teg klase tačnosti F1 i F2 (šifra posla 703).
2) 10.000 dinara po vagi za čije se overavanje koristi specijalno vozilo Direkcije za overavanje vaga (šifra posla 704);
3) 40 dinara po komadu za žigove u obliku nalepnice za ovlašćena tela (šifra posla 705).

Član 11.

Naknada za sprovođenje utvrđivanja ispunjenosti tehničkih i funkcijskih karakteristika fiskalne kase, terminala za daljinsko očitavanje i softverske aplikacije iznosi 1.400 dinara po započetom radnom času (šifra posla 901).

Član 12.

Ako se poslovi overavanja merila, metrološke ekspertize, ispitivanja tipa merila, ispitivanja prethodno upakovanih proizvoda i mernih boca i drugi poslovi koje obavlja Direkcija vrše van sedišta Direkcije, odnosno van sedišta područne jedinice Direkcije, naknada za sprovođenje tih poslova povećava se za iznos sredstava za pokriće troškova prevoza i dnevnica na službenom putovanju, u skladu sa propisom kojim se uređuje naknada troškova državnih službenika za vreme službenog putovanja.

Član 13.

Podnosioci zahteva sa sedištem u inostranstvu, naknade utvrđene ovom uredbom plaćaju u evrima, u visini dinarske protivvrednosti obračunate po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan plaćanja.

Član 14.

Danom stupanja na snagu ove uredbe prestaje da važi Odluka o visini i načinu plaćanja naknada za pokriće troškova u vezi sa ispitivanjem tipa merila i pregledom etalona, merila i uzoraka referentnih materijala (,,Službeni list SCG", broj