Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


NAPOMENA:
Odlukom Ustavnog suda brojIUo-872/2010 ("Sl. glasnik RS", br. 67 od 31. jula 2013), utvrđuje se da odredbe člana 8a Uredbe o visini naknade za korišćenje podataka premera i katastra i pružanje usluga Republičkog geodetskog zavoda ("Službeni glasnik RS", br. 45/02 i 15/10) nisu u saglasnosti sa Ustavom i odredbe prestaju da važe danom objavljivanja Odluke Ustavnog suda u "Službenom glasniku Republike Srbije".
--------------------------
Na osnovu člana 132. Zakona o državnom premeru i katastru i upisima prava na nepokretnostima ("Službeni glasnik RS", br. 83/92, 53/93, 67/93, 48/94, 12/96, 15/96, 34/2001 i 25/2002),
Vlada Republike Srbije donosi

UREDBU

O VISINI NAKNADE ZA KORIŠĆENjE PODATAKA PREMERA I KATASTRA I PRUŽANjE USLUGA REPUBLIČKOG GEODETSKOG ZAVODA

(Objavljena u "Sl. glasniku RS", br. 45 od 2. avgusta 2002, 15/10, 9/11, 67/13)

Član 1.

Ovom uredbom uređuje se visina naknade za korišćenje podataka premera i katastra i pružanje usluga Republičkog geodetskog zavoda.
Pod uslugom u smislu ove uredbe smatra se uviđaj na terenu i provođenje promena na katastarskom planu i u katastarskom operatu.

Član 2.

Visina naknade utvrđuje se Tarifom naknade za korišćenje podataka i pružanje usluga (u daljem tekstu: Tarifa), koja je sastavni deo ove uredbe i izražena je u bodovima.
Vrednost boda iznosi 10 dinara i usklađuje se počev od 2003. godine sa porastom cena na malo, prema zvanično objavljenim podacima republičkog organa za poslove statistike za prethodnu godinu.

Član 3.

Obveznik naknade za korišćenje podataka i pružanje usluga je podnosilac zahteva.
Naknada se plaća istovremeno sa podnošenjem zahteva nadležnoj organizacionoj jedinici Republičkog geodetskog zavoda, odnosno pre izdavanja podataka i pre izvršenja usluge.
Kad je obveznik naknade pravno lice, odnosno preduzetnik način plaćanja naknade može se urediti posebnim ugovorom zaključenim između nadležne organizacione jedinice Republičkog geodetskog zavoda i pravnog lica, odnosno preduzetnika.
Naknada se plaća u određenom novčanom iznosu preko ovlašćene organizacije platnog prometa.

Član 4.

Za utvrđivanje i provođenje promena u katastru, po službenoj dužnosti, kada je zakonom propisana obaveza prijavljivanja nastalih promena, obveznik naknade je korisnik, odnosno držalac nepokretnosti, investitor objekata ili vodova, odnosno lice u čiju korist se vrši upis.
Obveznik plaćanja je dužan da naknadu plati u roku koji rešenjem o provođenju promene odredi organizaciona jedinica Republičkog geodetskog zavoda koja utvrđuje i provodi promene po službenoj dužnosti.

Član 5.

Oslobađa se plaćanja naknade za korišćenje podataka:
1) državni organ i organizacija i organ i organizacija jedinice teritorijalne autonomije i lokalne samouprave, za izveštaje o podacima premera i katastra koji su neophodni za vođenje postupka iz okvira njihove nadležnosti;
2) sud za prepise ili izvode iz posedovnog lista, odnosno lista nepokretnosti u svrhu vođenja postupka pokrenutog po službenoj dužnosti;
3) naučna ili obrazovna ustanova kada podatke koristi za potrebe edukacije, naučna i eksperimentalna istraživanja.
Oslobađa se plaćanja naknade za provođenje promena iz tarifnog broja 16. tačka 6) i tarifnog broja 17. tač. 8), 9), 11) i 12) Tarife:
1) Republika Srbija za upis prava na nepokretnosti;
2) podnosilac zahteva za upise u katastar po osnovu rešenja o nasleđivanju;
3) podnosilac zahteva za upis opravdanja predbeležbe u katastru nepokretnosti;
4) podnosilac zahteva za upise u katastar u korist učesnika komasacije;
5) lice kojem je vraćeno poljoprivredno zemljište u postupku sprovođenja Zakona o načinu i uslovima priznavanja prava i vraćanju zemljišta koje je prešlo u društvenu svojinu po osnovu poljoprivrednog zemljišnog fonda i konfiskacijom zbog neizvršenih obaveza iz obaveznog otkupa poljoprivrednih proizvoda ("Službeni glasnik RS", br. 18/91 i 20/92) za utvrđivanje i provođenje promena nastalih u tom postupku;
6) lica kojima je vraćeno zemljište u postupku sprovođenja Zakona o vraćanju utrina i pašnjaka selima na korišćenje ("Službeni glasnik RS", broj 16/92) za utvrđivanje i provođenje promena nastalih u tom postupku;
7) lice kojem je u skladu sa zakonom vraćena nepokretnost oduzeta po ranijim propisima - za utvrđivanje i provođenje promena u tom postupku;
8) lice za upise u postupku izlaganja na javni uvid podataka o nepokretnostima i pravima na njima, koje je u zemljišnoj knjizi bilo upisano za vlasnika nepokretnosti.

Član 6.

Za korišćenje podataka iz tarifnog broja 4, 5, 6, 7, 9. i 10. Tarife visina utvrđene naknade za pojedini podatak umanjuje se do 50% suinvestitoru radova na obnovi premera i izradi katastra nepokretnosti, što se uređuje posebnim ugovorom zaključenim sa Republičkim geodetskim zavodom.
Za korišćenje podataka iz tarifnog broja 4, 5, 6, 7, 9. i 10. Tarife visina utvrđene naknade za pojedini podatak umanjuje se 50% obvezniku naknade ako koristi podatke koji nisu potvrđeni u postupku obnove premera i izrade katastra nepokretnosti, uz obavezu konstatovanja da podaci premera nisu potvrđeni.

Član 7.

Ukoliko se usluge obavljaju u postupku izrade katastra nepokretnosti, visina naknade utvrđena Tarifom za uslugu umanjuje se 30%.
Za usluge koje se po zahtevu stranaka obavljaju na terenu u periodu od 16. novembra tekuće do 15. marta naredne godine, visina naknade utvrđena Tarifom uvećava se 50%.
U postupku održavanja katastra nepokretnosti i katastra zemljišta visina naknade utvrđena Tarifom umanjuje se 70% ukoliko je predmet upisa porodična stambena zgrada površine do 300 m2, odnosno stan površine do 100 m2 za koje je u postupku legalizacije objekata izdata građevinska i upotrebna dozvola.

Član 8.

Za usluge za koje Tarifom nije utvrđena visina naknade, naknada se obračunava prema broju radnih sati angažovanog stručnjaka.
Izuzetno od odredbe člana 3. stav 2. ove uredbe, naknada za utrošene radne sate angažovanog stručnjaka obračunava se i naplaćuje posle izvođenja radova.
Visina naknade prema radnom satu iznosi:
1) za usluge koje se obavljaju na terenu 25 bodova po utrošenom satu;
2) za usluge koje se obavljaju u kancelariji 10 bodova po utrošenom satu.

Član 8a

(Prestao da važi)

Član 8b

Kada se podaci iz Tarife ne koriste za sopstvene potrebe, već za potrebe umnožavanja i dalje distribucije (izradu novog proizvoda ili za potrebe marketinga), naknada se utvrđuje posebnim ugovorom u zavisnosti od vrednosti podataka i očekivane dobiti korisnika podataka.
U slučaju iz stava 1. ovog člana, podnosilac zahteva obavezno stavlja na podacima oznaku za zaštićena prava (copyright), navodi izvor podataka i link prema internet stranici.

Član 8v

Kad je Republički geodetski zavod izdavač publikacije čiji je autor lice koje nije u radnom odnosu u Republičkom geodetskom zavodu, visina naknade za publikaciju utvrđuje se kao zbir stvarnih troškova izdavanja publikacije i visine autorskog honorara.

Član 9.

Sredstva koja se ostvare od naknada iz tarifnog broja 17. Tarife koriste se za finansiranje poslova na izradi i u vezi sa izradom katastra nepokretnosti.
Direktor Republičkog geodetskog zavoda utvrđuje kriterijume i vrši raspodelu sredstava za namene iz stava 1. ovog člana.

Član 10.

Danom stupanja na snagu ove uredbe prestaje da važi Uredba o visini naknade za korišćenje podataka premera i katastra i pružanje usluga Republičkog geodetskog zavoda ("Službeni glasnik RS", br. 23/2001 i 24/2001).

Član 11.

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".
05 broj 110-11265/2002, U Beogradu, 1. avgusta 2002. godine

Vlada Republike Srbije

Potpredsednik, Dušan Mihajlović, s.r.

TARIFA

NAKNADE ZA KORIŠĆENjE PODATAKA I PRUŽANjE USLUGA
I. KORIŠĆENjE PODATAKA PREMERA I KATASTRA

1. PODACI O TAČKAMA GEODETSKE OSNOVE

Tarifni broj 1.

Bodova
Za korišćenje podataka o tačkama geodetske osnove utvrđuje se
naknada po jednoj tački, i to:
1) astronomsko-geodetska, trigonometrijska i tačka referentne mreže:
(1) za koordinate 170
(2) za nadmorsku visinu 42
(3) za opis položaja 21
2) tačka gravimetrijske mreže 234
3) orijentaciona (vezna) tačka:
(1) za koordinate 42
(2) za nadmorsku visinu 21
(3) za opis položaja 21
4) poligonska, poligonometrijska i linijska tačka:
(1) za koordinate 11
(2) za nadmorsku visinu 6
(3) za opis položaja 4
5) reper nivelmana visoke tačnosti:
(1) za nadmorsku visinu 106
(2) za opis položaja 9
6) reper gradske nivelmanske mreže:
(1) za nadmorsku visinu 42
(2) za opis položaja 9
7) reper generalnog nivelmana:
(1) za nadmorsku visinu 13
(2) za opis položaja 9
8) undulacija geoida približne tačnosti 10 cm 12

NAPOMENA:
Ukoliko se tačke navedene pod rednim brojem 1) i 3) ovog tarifnog broja koriste u postupku snimanja detalja ili za obnovu granice parcele, odnosno voda, naknada se utvrđuje u iznosu utvrđenom tačkom 4) ovog tarifnog broja.
Ukoliko se geodetska osnova koristi za snimanje, odnosno utvrđivanje promena iz tarifnog broja 14. i 18. Tarife naknada utvrđena