Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 7. Zakona o budžetu Republike Srbije za 2013. godinu ("Službeni glasnik RS", broj 114/12) i člana 42. stav 1. Zakona o Vladi ("Službeni glasnik RS", br. 55/ 05, 71/05 - ispravka, 101/07, 65/08, 16/11, 68/12 - US i 72/12),
Vlada donosi

UREDBU

O UTVRĐIVANjU PROGRAMA STANDARDIZOVANOG SETA USLUGA ZA MALA I SREDNjA PREDUZEĆA I PREDUZETNIKE U 2013. GODINI KOJI SE REALIZUJE PREKO AKREDITOVANIH REGIONALNIH RAZVOJNIH AGENCIJA

(Objavljena u "Sl. glasniku RS", br. 8 od 25. januara 2013, 75/13)

Član 1.

Ovom uredbom utvrđuje se Program standardizovanog seta usluga za mala i srednja preduzeća i preduzetnike u 2013. godini koji se realizuje preko akreditovanih regionalnih razvojnih agencija, koji je odštampan uz ovu uredbu i čini njen sastavni deo.

Član 2.

Sredstva za sprovođenje ove uredbe obezbeđena su članom 7. Zakona o budžetu Republike Srbije za 2013. godinu ("Službeni glasnik RS", broj 114/12).

Član 3.

Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".
05 broj 110-493/2013
U Beogradu, 24. januara 2013. godine
Vlada
Predsednik, Ivica Dačić, s.r.
PROGRAM STANDARDIZOVANOG SETA USLUGA ZA MALA I SREDNjA PREDUZEĆA I PREDUZETNIKE U 2013. GODINI KOJI SE REALIZUJE PREKO AKREDITOVANIH REGIONALNIH RAZVOJNIH AGENCIJA
I. PREDMET
Zakonom o budžetu Republike Srbije za 2013. godinu ("Službeni glasnik RS", br. 114/12 i 59/13) član 7, u okviru Razdela 16 - Ministarstvo finansija i privrede, Funkcija - 410 Opšti ekonomski i komercijalni poslovi i poslovi po pitanju rada, Ekonomska klasifikacija - 424 Specijalizovane usluge, predviđena su sredstva u iznosu od 919.000.000,00 dinara. Od navedenog iznosa opredeljena su sredstva u iznosu od 40.976.000,00 dinara, namenjena za realizaciju Programa standardizovanog seta usluga za mala i srednja preduzeća i preduzetnike u 2013. godini koji se realizuje preko akreditovanih regionalnih razvojnih agencija (u daljem tekstu: Program).
Programom se utvrđuju ciljevi, namena sredstava, način korišćenja sredstava i praćenje realizacije Programa.
Standardizovani set usluga koji se realizuje preko akreditovanih regionalnih razvojnih agencija, u smislu ovog programa, predstavlja četiri grupe standardizovanih usluga, i to:
1) informacije;
2) obuke;
3) konsalting;
4) promociju.
Neposredni korisnici sredstava mogu biti isključivo akreditovane regionalne razvojne agencije (u daljem tekstu: ARRA), koje je akreditovala Nacionalna agencija za regionalni razvoj (u daljem tekstu: Nacionalna agencija) u skladu sa Zakonom o regionalnom razvoju ("Službeni glasnik RS", br. 51/09 i 30/10) i Uredbom o utvrđivanju uslova, kriterijuma i načina akreditacije za obavljanje poslova regionalnog razvoja i oduzimanja akreditacije pre isteka roka na koji je izdata ("Službeni glasnik RS", br. 74/10 i 4/12). Izuzetno, u regionima u kojima ne postoji ARRA, Nacionalna agencija će obezbediti realizaciju ovog programa.
Usluge iz ovog programa su besplatne za potencijalna i postojeća mala i srednja preduzeća, preduzetnike i zadruge, odnosno ARRA moraju da ih pruže bez nadoknade.
Program sprovodi Ministarstvo finansija i privrede (u daljem tekstu: Ministarstvo) u saradnji sa Nacionalnom agencijom. Realizacija programa će započeti stupanjem ove uredbe na snagu, a najkasnije 1. februara 2013. godine.
II. CILj
Opšti cilj je podrška rastu i razvoju malih i srednjih preduzeća, preduzetnika i zadruga (u daljem tekstu: MSPP) kroz unapređenje dostupnosti, obima i kvaliteta usluga podrške za njihovo poslovanje.
III. NAMENA SREDSTAVA
Sredstva iz Programa namenjena su za realizaciju sledećih usluga ARRA:
1. Pružanje informacija postojećim i potencijalnim MSPP u vezi sa:
1) start up, odnosno svim neophodnim informacijama vezanim za započinjanje poslovanja;
2) nacionalnim programima za podršku MSPP;
3) dostupnim izvorima finansiranja (domaćim i stranim) za MSPP;
4) pravnim propisima i obavezama MSPP, porezima i taksama, kao i obaveznim formularima;
5) informacijama koje se mogu dobiti kroz Projekat "Evropska mreža preduzetništva" (EEN mrežu) - uslovi za izvoz na inostrano tržište, tehnička pravila i tehnički standardi, transfer tehnologija i znanja i dr.;
6) udruživanjem MSPP - formiranje i rad klastera, udruženja i zadruga;
7) inovacijama, zaštitom intelektualne svojine;
8) standardima kvaliteta;
9) mogućnostima stvaranja poslovnih partnerstava;
10) informacijama o specijalizovanim uslugama - upućivanje na specijalizovane pružaoce usluga;
11) informacijama o poslovnim i inovativnim inkubatorima;
12) drugim informacijama od značaja za poslovanje sektora MSPP.
Za realizaciju usluga pružanja informacija opredeljeno je do 16.000,00 dinara mesečno za svaku ARRA u bruto iznosu, odnosno do 144.000,00 dinara u bruto iznosu na godišnjem nivou. Ukupan bruto godišnji budžet za ovu vrstu usluga iznosi 1.728.000,00 dinara.
2. Obuke
Obuke koje će ARRA pružati postojećim i potencijalnim MSPP su:
1) kako započeti sopstveni biznis - start up paket (u trajanju od tri dana);
2) priprema biznis plana i poslovanje sa bankama (u trajanju od dva dana);
3) pregled standarda kvaliteta i zaštite životne sredine (u trajanju od dva dan);
4) finansijsko upravljanje (u trajanju od dva dana);
5) inovacije - uvod (u trajanju od jedan dan);
6) izvoz - za one koji prvi put izvoze (u trajanju od dva dana);
7) priprema za Jedinstveno evropsko tržište (u trajanju od jedan dan);
8) marketing i prodaja (u trajanju od dva dana);
9) informacione tehnologije i poslovanje (u trajanju od jedan dan).
Obuke iz tač. 1) - 9) stava 1. ovog odeljka vršiće se po unapred utvrđenoj metodologiji Nacionalne agencije.
Svaka ARRA ima obavezu da sprovede najmanje 22 obuke godišnje, odnosno minimum jednu obuku mesečno. Za realizaciju navedenih obuka opredeljena su sredstva u bruto iznosu na sledeći način:
1) jednodnevna obuka 30.000,00 dinara;
2) dvodnevna obuka 40.000,00 dinara;
3) trodnevna obuka 60.000,00 dinara.
Za realizaciju usluga obuke opredeljeno je do 130.000,00 dinara mesečno za svaku ARRA u bruto iznosu, odnosno do 1.170.000,00 dinara u bruto iznosu na godišnjem nivou. Ukupan godišnji budžet za ovu vrstu usluga iznosi 14.040.000,00 dinara bruto.
U slučaju da ARRA nije u mogućnosti da mesečno opredeljeni iznos u potpunosti realizuje, preostala sredstva se, u visini do 30.000,00 dinara, mogu iskoristiti za realizaciju obuka u sledećem mesecu.
Svaka ARRA je u obavezi da održi najmanje po jednu od obuka iz stava 1. ovog odeljka i da ima bar jedno zaposleno lice u radnom odnosu na neodređeno vreme koje je obučeno za pružanje navedenih usluga u okviru pripremnih obuka koje su organizovali Nacionalna agencija i/ili Projekat Unapređenje konkurentnosti i inovativnosti malih i srednjih preduzeća - ICIP. Sve obuke moraju držati zaposlena lica u radnom odnosu na neodređeno vreme u toj ARRA, koja su prošla navedene obuke za tu oblast. Izuzetno, obuke iz najviše tri oblasti može držati i drugo fizičko lice koje je prošlo navedene obuke, odnosno iz pet oblasti za ARRA koje su akreditovane u 2012. godini.
Obuke novih trenera/zaposlenih u ARRA za pojedine module organizovaće Ministarstvo i Nacionalna agencija, a prema utvrđenim metodologijama.
Ukoliko se, nakon podnošenja svih mesečnih izveštaja, a zaključno sa izveštajem za decembar mesec, utvrdi da ARRA nije ispunila preuzetu obavezu izvršenja propisanog minimuma (po jedna obuka iz