Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu čl. 5. i 23. Zakona o budžetu Republike Srbije za 2008. godinu ("Službeni glasnik RS", broj 123/07) i člana 42. stav 1. Zakona o Vladi ("Službeni glasnik RS", br. 55/05, 71/05 - ispravka i 101/07),
Vlada donosi

UREDBU

O UTVRĐIVANjU PROGRAMA O RASPODELI I KORIŠĆENjU PODSTICAJNIH SREDSTAVA ZA OČUVANjE I ODRŽIVO KORIŠĆENjE BILjNIH GENETIČKIH RESURSA ZA HRANU I POLjOPRIVREDU ZA 2008. GODINU

(Objavljena u "Sl. glasniku RS", br. 12 od 31. januara 2008, 93/08)

Član 1.

Ovom uredbom utvrđuje se Program o raspodeli i korišćenju podsticajnih sredstava za očuvanje i održivo korišćenje biljnih genetičkih resursa za hranu i poljoprivredu za 2008. godinu, koji je odštampan uz ovu uredbu i čini njen sastavni deo.

Član 2.

Mere za očuvanje i održivo korišćenje biljnih genetičkih resursa za hranu i poljoprivredu (očuvanje i održavanje nacionalne i rezervne kolekcije u semenu, koje obuhvata čuvanje uzoraka nacionalne kolekcije u komorama i održavanje baze podataka nacionalne kolekcije, čuvanje uzoraka rezervne kolekcije u komorama, kontrola kvaliteta i umnožavanje uzoraka nacionalne kolekcije, priprema novih uzoraka za deponovanje u nacionalnu kolekciju), kao i očuvanje i održivo korišćenje biljnih genetičkih resursa za hranu i poljoprivredu, koje obuhvata čuvanje i održivo korišćenje genetičkih resursa kolekcija hortikulturnog bilja (voćnih vrsta, vinove loze, povrća, lekovitog, aromatičnog i ukrasnog bilja) i čuvanje i održivo korišćenje genetičkih resursa kolekcija poljoprivrednog bilja (žitarica, industrijskog i krmnog bilja), uslovi i način korišćenja podsticajnih sredstava za očuvanje i održivo korišćenje biljnih genetičkih resursa za hranu i poljoprivredu utvrđeni su programom iz člana 1. ove uredbe.

Član 3.

Pravo na korišćenje podsticajnih sredstava za očuvanje i održivo korišćenje biljnih genetičkih resursa za hranu i poljoprivredu imaju:
1) pravna i fizička lica koja se bave očuvanjem biljnih genetičkih resursa i koja su upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava u skladu sa Uredbom o Registru poljoprivrednih gazdinstava ("Službeni glasnik RS", br. 113/07 i 9/08);
2) naučnoistraživačke i obrazovne institucije;
3) druga pravna lica koja se bave poslovima očuvanja biljnih genetičkih resursa.

Član 4.

Pravo na korišćenje podsticajnih sredstava za očuvanje i održivo korišćenje biljnih genetičkih resursa za hranu i poljoprivredu pravna i fizička lica ostvaruju podnošenjem zahteva na Obrascu - Zahtev za podsticajna sredstva za očuvanje i održivo korišćenje biljnih genetičkih resursa za hranu i poljoprivredu za 2008. godinu, koji je odštampan uz ovu uredbu i čini njen sastavni deo.
Zahtev iz stava 1. ovog člana podnosi se Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (u daljem tekstu: Ministarstvo), najkasnije do 31. oktobra 2008. godine.

Član 5.

Na osnovu zahteva iz člana 4. ove uredbe inspektor nadležan za poslove poljoprivrede na licu mesta sačinjava zapisnik.
Zapisnik iz stava 1. ovog člana je osnov za isplatu podsticajnih sredstava za očuvanje i održivo korišćenje biljnih genetičkih resursa za hranu i poljoprivredu.

Član 6.

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".
05 broj 110-390/2008
U Beogradu, 31. januara 2008. godine
Vlada
Potpredsednik, Božidar Đelić, s.r.
PROGRAM
O RASPODELI I KORIŠĆENjU SREDSTAVA ZA OČUVANjE I ODRŽIVO KORIŠĆENjE BILjNIH GENETIČKIH RESURSA ZA HRANU I POLjOPRIVREDU ZA 2008. GODINU
IU 2008. godini izvršiće se mere za očuvanje i održivo korišćenje biljnih genetičkih resursa za hranu i poljoprivredu, i to: očuvanje i održavanje nacionalne i rezervne kolekcije u semenu i očuvanje i održivo korišćenje biljnih genetičkih resursa za hranu i poljoprivredu.
IIMere za očuvanje i održivo korišćenje biljnih genetičkih resursa za hranu i poljoprivredu, obaviće se po sledećim aktivnostima, a prema dinamici priliva sredstava obezbeđenim za te namene, i to:
Vrste mera
I. Očuvanje i održavanje nacionalne i rezervne kolekcije u semenu
1. Čuvanje uzoraka nacionalne kolekcije u komorama i održavanje baze podataka nacionalne kolekcije
2. Čuvanje uzoraka rezervne kolekcije u komorama
3. Kontrola kvaliteta i umnožavanje uzoraka nacionalne kolekcije
4. Priprema novih uzoraka za deponovanje u nacionalnu kolekciju
Ukupno za ove namene: 4.000.000
II. Očuvanje i održivo korišćenje biljnih genetičkih resursa za hranu i poljoprivredu
1. Čuvanje i održivo korišćenje genetičkih resursa kolekcija(*) hortikulturnog bilja - voćnih vrsta, vinove loze, povrća, lekovitog i aromatičnog bilja i ukrasnog bilja
2. Čuvanje i održivo korišćenje genetičkih resursa kolekcija(*) poljoprivrednog bilja - žitarica, industrijskog i krmnog bilja.
(*) Pod kolekcijom se podrazumeva usev ili zasad koji se ne koristi u komercijalne svrhe
Ukupno za ove namene: 13.000.000
Ukupno: (I+II) 17.000.000