Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 7. Zakona o budžetu Republike Srbije za 2013. godinu ("Službeni glasnik RS", broj 114/12) i člana 42. stav 1. Zakona o Vladi ("Službeni glasnik RS", br. 55/ 05, 71/05 - ispravka, 101/07, 65/08, 16/11, 68/12 - US i 72/12),
Vlada donosi

UREDBU

O UTVRĐIVANjU PROGRAMA PODRŠKE AKTIVNOSTIMA UDRUŽENjA ZA PODSTICANjE RAZVOJA PREDUZETNIŠTVA U 2013. GODINI

(Objavljena u "Sl. glasniku RS", br. 39 od 30. aprila 2013, 75/13)

Član 1.

Ovom uredbom utvrđuje se raspodela i korišćenje sredstava Programa podrške aktivnostima udruženja za podsticanje razvoja preduzetništva u 2013. godini, koji je odštampan uz ovu uredbu i čini njen sastavni deo.

Član 2.

Sredstva za sprovođenje ove uredbe obezbeđena su članom 7. Zakona o budžetu Republike Srbije za 2013. godinu ("Službeni glasnik RS", broj 114/2012).

Član 3.

Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

05 broj 110-3335/2013-1

U Beogradu, 30. aprila 2013. godine

Vlada

Predsednik, Ivica Dačić, s.r.

PROGRAM PODRŠKE AKTIVNOSTIMA UDRUŽENjA ZA PODSTICANjE RAZVOJA PREDUZETNIŠTVA U 2013. GODINI

1. PREDMET

Zakonom o budžetu Republike Srbije za 2013. godinu ("Službeni glasnik RS", br. 114/12 i 59/13) član 7, u okviru Razdela 16 - Ministarstvo finansija i privrede, Funkcija 410 - Opšti ekonomski i komercijalni poslovi i poslovi po pitanju rada, Ekonomska klasifikacija 481 - Dotacije nevladinim organizacijama, predviđena su sredstva u iznosu od 20.000.000,00 dinara. Od navedenog iznosa opredeljena su sredstva za realizaciju Programa podrške aktivnostima udruženja za podsticanje razvoja preduzetništva u 2013. godini (u daljem tekstu: Program) u iznosu od 19.000.000,00 dinara.
Programom se utvrđuju ciljevi, finansijski okvir, uslovi za podnošenje predloga projekata, način prijavljivanja i procedure koje treba poštovati, način realizacije programa, komisija za ocenjivanje i selekciju zahteva, ocenjivanje i selekcija prijava, zaključivanje ugovora i praćenja realizacije Programa.
Prilozi od 1 do 9 su sastavni deo ovog programa.
Program sprovodi Ministarstvo finansija i privrede (u daljem tekstu: Ministarstvo).

2. CILjEVI

2.1 Opšti cilj programa je da podstakne razvoj sektora malih i srednjih preduzeća - MSP, tako što će poboljšati delotvornost vladine politike i instrumenata za razvoj sektora malih i srednjih preduzeća - MSP, koji za cilj imaju podsticanje preduzetništva kod posebno osetljivih ciljnih grupa.
2.2 Program se sastoji iz tri specifična cilja:
1. Promovisanje pozitivnih stavova prema preduzetništvu, uključujući razvoj veština, znanja i aktivnog odnosa mladih ljudi prema svom okruženju kao i podrška za realizaciju poslovne ideje kroz konkretne aktivnosti.
2. Promovisanje ženskog preduzetništva, uključujući razvoj veština, znanja i aktivnog odnosa prema svom okruženju, kao i podrška za realizaciju poslovne ideje kroz konkretne aktivnosti.
3. Promovisanje pozitivnih stavova zainteresovanih lica i grupa prema socijalnom preduzetništvu uključujući razvoj veština, znanja i aktivnog odnosa prema svom okruženju, kao i podrška za realizaciju poslovne ideje kroz konkretne aktivnosti.
2.2.1 Podciljevi u okviru prvog specifičnog cilja su:
- razvijanje svesti o značaju kreativnih, inovativnih i preduzetničkih aktivnosti kod mladih na svim nivoima obrazovanja;
- unapređenje znanja i veština studenata na visoko školskim institucijama u oblasti razvoja preduzetništva;
- unapređenje znanja i veština učenika u srednjim školama u kojima nije uvedeno preduzetništvo kao izborni predmet;
- upoznavanje učenika u osnovnim školama sa svetom biznisa;
- unapređenje znanja i veština nastavnika i profesora u sistemu formalnog obrazovanja u oblasti razvoja preduzetništva;
- razmena znanja i iskustva između potencijalnih i postojećih mladih preduzetnika;
- formiranje većeg broja omladinskih preduzeća kroz realizaciju poslovne ideje.
2.2.2 Podciljevi u okviru drugog specifičnog cilja su:
- unapređenje znanja i veština kod žena u oblasti razvoja preduzetništva;
- razvijanje svesti kod žena o prednostima kreativnih, inovativnih i preduzetničkih aktivnosti;
- formiranje većeg broja ženskih preduzeća kroz realizaciju poslovne ideje;
- bolje korišćenje raspoloživih programa za podršku ženskom preduzetništvu;
- razvijanje svesti kod žena zaposlenih kod poslodavaca o prednostima kreativnih, inovativnih i preduzetničkih aktivnosti;
- razmena znanja i iskustva između potencijalnih i postojećih žena preduzetnica.
2.2.3 Podciljevi u okviru trećeg specifičnog cilja su:
- unapređenje znanja i veština osetljivih grupa (Roma/Romkinje, osobe sa invaliditetom, izbegla, raseljena lica, korisnici socijalne pomoći i dr.) u oblasti razvoja socijalnog preduzetništva;
- razvijanje svesti osetljivih grupa o prednostima kreativnih, inovativnih i preduzetničkih aktivnosti;
- zadovoljenje potreba osetljivih grupa kroz udruživanje u zadruge i podršku unapređenju poslovanja postojećih socijalnih zadruga;
- širenje svesti kod preduzeća o konceptu društveno odgovornog poslovanja i inkluzivnih modela poslovanja.

3. FINANSIJSKI OKVIR

Ukupan iznos koji stoji na raspolaganju za ovaj poziv za podnošenje predloga projekata je 19.000.000,00 RSD. Ministarstvo zadržava pravo da ne dodeli sva raspoloživa sredstva.
Bespovratna sredstva se mogu dodeliti samo za projekte čiji je cilj nekomercijalan.
Iznos bespovratnih sredstava ne sme da pređe 50% ukupnih opravdanih troškova projekta.
Razliku mora finansirati podnosilac prijave ili partner (jedan ili više) iz vlastitih izvora ili iz drugih izvora koji ne potiču direktno iz budžeta Republike Srbije.
Sredstva sufinansiranja s kojima učestvuje podnosilac prijave ili partner se moraju obezbediti u gotovini.
Iznos bespovratnih sredstava koji će se dodeliti preko Programa mora ostati unutar maksimalnog ograničenja:
1. za realizaciju 1. specifičnog cilja - Projekti za razvoj omladinskog preduzetništva maksimalni iznos je 8.000.000,00 RSD;
2. za realizaciju 2. specifičnog cilja - Projekti za razvoj ženskog preduzetništva maksimalni iznos je 6.000.000,00 RSD;
3. za realizaciju 3. specifičnog cilja - Projekti za razvoj socijalnog preduzetništva maksimalni iznos je 5.000.000,00 RSD.
Iznos, odobrenih bespovratnih sredstava po projektu, ne može biti manji od 500.000,00 RSD niti veći od 3.000.000,00 RSD.
Ukoliko sredstva predviđena za realizaciju određenog specifičnog cilja ne budu iskorišćena, automatski će biti preraspodeljena za realizaciju drugih specifičnih ciljeva.
Potrebno je da u prijavama stoje celokupni troškovi predloženih projekata. Iznosi bespovratnih sredstava će činiti odgovarajući procenat celokupnih opravdanih troškova projekta.
Komisija zadržava pravo da pojedinačne, tražene iznose sredstava umanji ukoliko su prikazani troškovi aktivnosti nerealni, kao i ukoliko neki od navedenih troškova nisu u skladu sa opravdanim troškovima, navedenim u pododeljku 4.3. Programa.

4. USLOVI ZA PODNOŠENjE PREDLOGA PROJEKATA

4.1.1. Ko ima pravo da se prijavi
Podnosilac prijave na Javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava, je udruženje, registrovano u skladu sa članom 2. stav 1. Zakona o udruženjima ("Službeni glasnik RS", br. 51/09 i 99/11 - dr. zakon) ili udruženje u okviru privrednih komora, u skladu sa Zakonom o privrednim komorama ("Službeni glasnik RS", br. 65/01, 36/09 i 99/11 - dr. zakon), (u daljem tekstu: Glavni partner) čiji su ciljevi definisani u osnivačkom aktu i/ili statutu u skladu sa ciljevima iz odeljka 2. Programa.
Udruženja moraju da realizuju projekte u partnerstvu sa neprofitnim organizacijama koje ispunjavaju uslove iz Programa (tačka 4.1.3.). Maksimalni broj partnera ne sme da pređe pet, uključujući i Glavnog partnera.
Pre podnošenja prijave, partneri treba da zaključe Ugovor o partnerstvu, kojim će biti jasno definisane uloge partnera kao i eventualno sufinansiranje projekta (Prilog 4 - Ugovor o partnerstvu - Preporučena forma), koji se prilaže uz Formular za prijavu.
Podržaće se (nosiće više bodova), složeniji projekti sa većim brojem partnera i koji doprinose realizaciji većeg broja podciljeva Programa.
4.1.2 Uslovi koje mora da ispuni Glavni partner
Pravo da se prijave na Javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava, kao Glavni partner imaju udruženja:
1. koja su registrovana kao udruženja u Registru udruženja, pri Agenciji za privredne registre, odnosno u skladu sa Zakonom o privrednim komorama, najkasnije do 31. decembra 2010. godine;
2. koja imaju sedište u Republici Srbiji;
3. čiji su ciljevi definisani u osnivačkom aktu i/ili statutu udruženja, u skladu sa ciljevima iz odeljka 2. Programa;
4. koja se prijavljuju u partnerstvu sa