Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 7. Zakona o budžetu Republike Srbije za 2012. godinu ("Službeni glasnik RS", broj 101/11) i člana 42. stav 1. Zakona o Vladi ("Službeni glasnik RS", br. 55/05, 71/05 - ispravka, 101/07, 65/08 i 16/11), a u vezi sa članom 88. stav 4. Zakona o šumama ("Službeni glasnik RS", broj 30/10),
Vlada donosi

UREDBU

O UTVRĐIVANjU PROGRAMA NACIONALNE INVENTURE ŠUMA U SVOJINI FIZIČKIH LICA KROZ PROJEKAT ANGAŽOVANjA STRUČNIH LICA ZA POSLOVE PREMERA ŠUMA U 2012. GODINI

(Objavljena u "Sl. glasniku RS", br. 9 od 5. februara 2012, 31/12)

Član 1.

Ovom uredbom utvrđuje se Program nacionalne inventure šuma u svojini fizičkih lica kroz Projekat angažovanja stručnih lica za poslove premera šuma u 2012. godini (u daljem tekstu: Program), koji je odštampan uz ovu uredbu i čini njen sastavni deo.
Programom se utvrđuju ciljevi, način sprovođenja i kontrola sprovođenja Projekta angažovanja stručnih lica za poslove premera šuma u 2012. godini (u daljem tekstu: Projekat), raspored i način korišćenja sredstava, kao i način isplate sredstava po osnovu Programa.

Član 2.

Projekat sprovodi Ministarstvo poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede - Uprava za šume (u daljem tekstu: Ministarstvo) u saradnji sa organizacijom koja je ovlašćena za obavljanje poslova nacionalne inventure šuma i izabrana za sprovođenje Projekta (u daljem tekstu: Nosilac projekta).
Ministarstvo raspisuje konkurs za izbor Nosioca projekta.
Pravo učešća na konkursu imaju organizacije iz stava 1. ovog člana, koje prilikom konkurisanja dostavljaju rešenje o ovlašćenju za obavljanje poslova nacionalne inventure šuma i Plan rada na sprovođenju Projekta (u daljem tekstu: Plan rada).
Plan rada naročito sadrži: detaljan opis, obim i dinamiku izvršenja poslova na mesečnom, kvartalnom i godišnjem nivou (gantogram); organizaciju rada na terenu; način dolaska i odlaska na teren; metodologiju rada, način obuke fizičkih lica za rad na terenu; podatke o broju i stručnoj spremi lica za poslove koordinacije rada na terenu sa kojima Nosilac projekta zaključuje poseban ugovor i strukturu sredstava potrebnih za sprovođenje Plana rada.
Ispunjenost uslova iz konkursa utvrđuje komisija koju obrazuje ministar nadležan za poslove šumarstva (u daljem tekstu: ministar).
Na predlog komisije iz stava 5. ovog člana ministar određuje Nosioca projekta.

Član 3.

Ministarstvo sa Nosiocem projekta zaključuje ugovor o sprovođenju Projekta u 2012. godini.
Ugovorom iz stava 1. ovog člana bliže se uređuju međusobna prava i obaveze u sprovođenju Projekta, a naročito vrsta i obim poslova predviđenih Planom rada, broj lica koja će biti angažovana za poslove premera šuma i broj koordinatora rada tih lica, ukupan iznos naknada (za obavljanje poslova premera, koordinacije i dr. naknade) i ukupan iznos troškova.

Član 4.

Kontrolu sprovođenja Projekta obavlja organizacija koja je ovlašćena za obavljanje poslova nacionalne inventure šuma i koja je za te poslove izabrana na osnovu konkursa (u daljem tekstu: Kontrolna organizacija) i Ministarstvo.
Ministarstvo raspisuje konkurs za izbor Kontrolne organizacije.
Pravo učešća na konkursu imaju organizacije iz stava 1. ovog člana koje dostave rešenje o ovlašćenju za obavljanje poslova nacionalne inventure šuma i dokaze o broju istraživača iz oblasti gazdovanja šumama i o broju urađenih planova gazdovanja šumama u poslednjih pet godina.
Ispunjenost uslova iz konkursa utvrđuje komisija koju obrazuje ministar.
Na predlog komisije iz stava 4. ovog člana ministar određuje Kontrolnu organizaciju.
Ministarstvo sa Kontrolnom organizacijom zaključuje ugovor o obavljanju kontrole sprovođenja Projekta u 2012. godini.
Ugovorom iz stava 6. ovog člana bliže se uređuju međusobna prava i obaveze u vezi sa kontrolom sprovođenja Projekta, a naročito način obavljanja kontrole i izveštavanja o realizaciji Projekta, ukupan iznos naknada za obavljanje kontrole i ukupan iznos troškova.
Nosilac projekta ne može istovremeno biti i Kontrolna organizacija.

Član 5.

Sredstava za sprovođenje ove uredbe obezbeđena su Zakonom o budžetu Republike Srbije za 2012. godinu ("Službeni glasnik RS", broj 101/11), u Budžetskom fondu za šume do iznosa određenog posebnim aktom Vlade, odnosno u budžetu Uprave za šume.

Član 6.

Sprovođenje ove uredbe nadzire Ministarstvo.

Član 7.

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

05 broj 110-681/2012-1

U Beogradu, 2. februara 2012. godine

Vlada

Predsednik, dr Mirko Cvetković, s.r.

PROGRAM

NACIONALNE INVENTURE ŠUMA U SVOJINI FIZIČKIH LICA KROZ PROJEKAT ANGAŽOVANjA STRUČNIH LICA ZA POSLOVE PREMERA ŠUMA U 2012. GODINI

I. CILjEVI PROGRAMA

Programom se obezbeđuje sprovođenje sledećih ciljeva: utvrđivanje stanja, funkcija i potencijala šuma u svojini fizičkih lica u cilju izrade planskih dokumenata gazdovanja šumama; obezbeđivanje informisanosti fizičkih lica - vlasnika šuma o ekonomskim, ekološkim i drugim potencijalima njihovih šuma i mogućnostima održivog gazdovanja šumama; uspostavljanje registra sopstvenika šuma; unapređenje stanja šuma u svojini fizičkih lica.

II. NAČIN SPROVOĐENjA I KONTROLA SPROVOĐENjA PROJEKTA

1. Način sprovođenja Projekta
U okviru pripremnih radnji za sprovođenje Projekta u periodu od 13. do 17. decembra 2011. godine sprovedena je obuka nezaposlenih diplomiranih inženjera šumarstva radi sticanja znanja i veština neophodnih za obavljanje poslova premera i utvrđivanja stanja šuma u svojini fizičkih lica u oblastima:
1) stanje i strateški značaj šuma sopstvenika u Republici Srbiji;
2) planiranje gazdovanja šumama sopstvenika;
3) uzgojni aspekt gazdovanja šumama sopstvenika;
4) korišćenje šuma, prinosa u drvetu, tehnologija seče i izrade;
5) organizacija i ekonomski aspekt korišćenja šuma sopstvenika;
6) zaštita šuma od biotičkih i abiotičkih faktora;
7) ocena stanja šuma sopstvenika;
8) informacioni sistem u šumarstvu i raspoloživi alati.
Diplomirani inženjer šumarstva iz stava 1. ovog odeljka jeste lice koje je steklo visoko obrazovanje na studijama drugog stepena (diplomske akademske studije - master, specijalističke akademske studije, specijalističke strukovne studije, odnosno na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godine iz oblasti šumarstva), i to: inženjer šumarstva - oblast šumarstvo, diplomirani inženjer šumarstva - oblast šumarstvo i diplomirani inženjer šumarstva - master - oblast šumarstvo, koje se nalazi na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje Republike Srbije.
: