Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 123. tačka 3. Ustava Republike Srbije, a u vezi sa Zakonom o budžetskom sistemu ("Službeni glasnik RS", broj 54/09) i člana 42. stav 1. Zakona o Vladi ("Službeni glasnik RS", br. 55/05, 71/05 - ispravka, 101/07 i 65/08),
Vlada donosi

UREDBU

O UTVRĐIVANjU PROGRAMA MERA ZA DUGOROČNO KREDITIRANjE POLjOPRIVREDNE PROIZVODNjE U 2010. I 2011. GODINI

(Objavljena u "Sl. glasniku RS", br. 6 od 12. februara 2010, 15/10)

Član 1.

Ovom uredbom utvrđuje se Program mera za dugoročno kreditiranje poljoprivredne proizvodnje u 2010. i 2011. godini (u daljem tekstu: Program), koji je odštampan uz ovu uredbu i čini njen sastavni deo.

Član 2.

Mere za kreditiranje poljoprivredne proizvodnje odnose se na poljoprivredna gazdinstva koja su upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava (u daljem tekstu: Registar) i sprovode se prema Programu.

Član 3.

Program sprovodi Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (u daljem tekstu: Ministarstvo) preko podračuna Ministarstva - Fonda za podsticanje razvoja poljoprivredne proizvodnje u Republici, banaka i Ministarstva finansija - Uprava za trezor (u daljem tekstu: Uprava).
Međusobna prava i obaveze subjekata iz stava 1. ovog člana uređuju se ugovorom koji zaključuju ministar nadležan za poslove poljoprivrede sa ovlašćenim licima Uprave i banaka.

Član 4.

Sredstva za sprovođenje ove uredbe obezbeđena su sa podračuna Ministarstva - Fonda za podsticanje razvoja poljoprivredne proizvodnje u Republici po osnovu kredita odobrenih po Uredbi o utvrđivanju Programa mera za podsticanje razvoja poljoprivredne proizvodnje za 2004. godinu ("Službeni glasnik RS", br. 45/04, 70/04 i 83/04), Uredbi o utvrđivanju Programa mera za podsticanje razvoja poljoprivredne proizvodnje za 2005. godinu ("Službeni glasnik RS", br. 139/04, 10/05, 51/05 i 60/05), Uredbi o utvrđivanju Programa mera za podsticanje razvoja poljoprivredne proizvodnje za 2006. godinu ("Službeni glasnik RS", broj 3/06), Uredbi o utvrđivanju Programa mera za podsticanje razvoja poljoprivredne proizvodnje za 2007. godinu ("Službeni glasnik RS", br. 73/07 i 113/07) i Uredbi o utvrđivanju Programa mera za kreditiranje poljoprivredne proizvodnje u 2009. godini ("Službeni glasnik RS", br. 18/09, 21/09, 43/09, 49/09 i 77/09) osim sredstava utvrđenih članom 1. Uredbe o dopuni Uredbe o utvrđivanju Programa mera za podsticanje razvoja poljoprivredne proizvodnje za 2004. godinu ("Službeni glasnik RS", broj 70/04), a koja će Fond za razvoj Republike Srbije i banke uplaćivati u korist računa Fonda za podsticanje razvoja poljoprivredne proizvodnje u Republici i to narednog dana od dana uplate.

Član 5.

Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

05 broj 110-953/2010

U Beogradu, 11. februara 2010. godine

Vlada

Prvi potpredsednik Vlade - zamenik predsednika Vlade, Ivica Dačić, s.r.

PROGRAM

MERA ZA DUGOROČNO KREDITIRANjE POLjOPRIVREDNE PROIZVODNjE U 2010. I 2011. GODINI

I. OSNOVNI CILjEVI MERA

Mere za dugoročno kreditiranje poljoprivredne proizvodnje u 2010. i 2011. godini sprovodiće se tako što će se sredstva koristiti za dugoročno kreditiranje registrovanih poljoprivrednih gazdinstava - fizičkih i pravnih lica.
Kreditiranje registrovanih poljoprivrednih gazdinstava po Programu sprovodiće se preko banaka kao administratora u delu sredstava koje obezbeđuje Republika Srbija - Ministarstvo.
Sredstva za ostvarivanje mera za kreditiranje poljoprivredne proizvodnje po Programu obezbeđena su na podračunu Ministarstva - Fond za podsticanje razvoja poljoprivredne proizvodnje u Republici (u daljem tekstu: Fond) obrazovanog za ovu namenu i koristiće se u skladu sa Programom i Odlukom o obrazovanju Fonda za podsticanje razvoja poljoprivredne proizvodnje u Republici ("Službeni glasnik RS", broj 115/05).
Ministarstvo u saradnji sa Upravom prati ostvarivanje Programa, administrira i kontroliše plasmane sa računa Fonda.
Dugoročni krediti za poljoprivrednu i prehrambenu proizvodnju odobravaju se poljoprivrednim gazdinstvima - pravnim i fizičkim licima.
Privremeni nosioci poljoprivrednih gazdinstava nemaju pravo podnošenja zahteva za kredit.
Registrovana poljoprivredna gazdinstva koja se nalaze u pasivnom statusu nemaju pravo podnošenja zahteva za kredit.

II. PLANIRANI RASPORED SREDSTAVA


-----------------------------------------------------------
Namena                                     Iznos u dinarima
-----------------------------------------------------------
Dugoročni krediti - podračun Ministarstva    3.500.000.000
-----------------------------------------------------------

III. KORIŠĆENjE SREDSTAVA
Mere za dugoročno kreditiranje poljoprivredno-prehrambene proizvodnje u 2010. i 2011. godini sprovode se radi unapređenja uslova na tržištu kredita koje odobravaju banke korisnicima kredita namenjenih podsticaju razvoja poljoprivredno-prehrambene proizvodnje.
Dugoročni krediti iz sredstava koja obezbeđuje Ministarstvo odobravaju se poljoprivrednim gazdinstvima - fizičkim i pravnim licima (privredna društva, preduzetnici, zemljoradničke zadruge i naučnoistraživačke organizacije) upisanim u Registar preko banaka kod kojih imaju otvorene namenske tekuće račune.
Sredstva za učešće u skladu sa Programom odobravaju se korisnicima kredita po odobrenim dugoročnim kreditima banaka ukoliko su krediti namenjeni poljoprivrednoj, odnosno prehrambenoj proizvodnji (za investicije u nova osnovna sredstva i objekte u primarnoj, prehrambenoj proizvodnji osim kupovine zemljišta).
Ministarstvo za ove namene obezbeđuje 40% sredstava, a banke obezbeđuju 60% sredstava iz potencijala banke, u ukupnim izvorima finansiranja po svakom odobrenom zahtevu.
Ministarstvo u saradnji sa Upravom odobrava ostvarivanje sredstava iz Programa, administrira i kontroliše plasmane sredstava iz ovog poglavlja.
Zahtev za odobrenje sredstava o dugoročnom kreditiranju poljoprivredne i prehrambene proizvodnje podnosi korisnik kredita preko banke koja odobrava kredit. Uz zahtev banka podnosi Ministarstvu original ugovora o odobrenom dugoročnom kreditu parafiran od ugovornih strana.
Ministarstvo i Uprava utvrđuju ispunjenost uslova propisanih Programom i o tome se elektronskim putem obaveštava banka i prebacuju sredstva po odobrenim zahtevima sa podračuna Ministarstva - Fonda na račun banaka.
Dugoročni krediti odobravaće se pod sledećim uslovima:
1) rok otplate glavnice kredita je pet godina posle isteka grejs perioda, osim za izgradnju