Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 5. Zakona o budžetu Republike Srbije za 2009. godinu ("Službeni glasnik RS", broj 120/08) i člana 42. stav 1. Zakona o Vladi ("Službeni glasnik RS", br. 55/05 i 71/05 - ispravka, 101/07 i 65/08),
Vlada donosi

UREDBU

O UTVRIVANjU PROGRAMA MERA ZA KREDITIRANjE POLjOPRIVREDNE PROIZVODNjE U 2009. GODINI

(Objavljena u "Sl. glasniku RS", br. 18 od 16. marta 2009, 21/09, 43/09, 49/09)

Član 1.

Ovom uredbom utvrđuje se Program mera za kreditiranje poljoprivredne proizvodnje u 2009. godini (u daljem tekstu: Program), koji je odštampan uz ovu uredbu i čini njen sastavni deo.

Član 2.

Mere za kreditiranje poljoprivredne proizvodnje odnose se na poljoprivredna gazdinstva koja su upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava (u daljem tekstu: Registar), u skladu sa Uredbom o Registru poljoprivrednih gazdinstava ("Službeni glasnik RS", broj 119/08 - u daljem tekstu: Uredba) i sprovode se prema Programu.

Član 3.

Program sprovode Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (u daljem tekstu: Ministarstvo) preko Podračuna Ministarstva - Fonda za podsticanje razvoja poljoprivredne proizvodnje u Republici, poslovnih banaka i Ministarstva finansija - Uprava za trezor (u daljem tekstu: Uprava).
Sredstva za namene iz člana 1. ove uredbe odobravaju se pod uslovima iz Uredbe i Programa, a koriste se na način koji se bliže uređuje ugovorom koji zaključuje ministar nadležan za poslove poljoprivrede sa Upravom i poslovnim bankama.
Sa bankama i Upravom ministar nadležan za poslove poljoprivrede zaključiće ugovor o međusobnim pravima i obavezama.

Član 4.

Sredstva za sprovođenje ove uredbe obezbeđena su u budžetu Republike Srbije za 2009. godinu i sa Podračuna Ministarstva - Fonda za podsticanje razvoja poljoprivredne proizvodnje u Republici ("Službeni glasnik RS", broj 115/05), po osnovu vraćanja prethodno odobrenih kredita.

Član 5.

Zahtevi za dugoročne kredite koji su podneti u skladu sa Uredbom o utvrđivanju Programa mera za podsticanje razvoja poljoprivredne proizvodnje za 2008. godinu ("Službeni glasnik RS", br. 31/08 i 44/08) i zahtevi za kratkoročne kredite koji su podneti u skladu sa Uredbom o utvrđivanju Programa mera za subvencionisanje kamate za kratkoročno kreditiranje poljoprivredno prehrambene proizvodnje za 2008. godinu ("Službeni glasnik RS", br. 23/08 i 84/08), a koji nisu rešeni, rešavaće se do 31. marta 2009. godine.

Član 6.

Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

05 broj 110-1440/2009-1

U Beogradu, 13. marta 2009. godine

Vlada

Prvi potpredsednik Vlade - zamenik predsednika Vlade, Ivica Dačić, s.r.

PROGRAM MERA ZA KREDITIRANjE POLjOPRIVREDNE PROIZVODNjE U 2009. GODINI

I. OSNOVNI CILjEVI MERA

Mere za kreditiranje poljoprivredne proizvodnje u 2009. godini sprovodiće se tako što će se sredstva koristiti za kratkoročno i dugoročno kreditiranje registrovanih poljoprivrednih gazdinstava - fizičkih i pravnih lica.
Privremeni nosilac poljoprivrednog gazdinstva nema pravo podnošenja zahteva za kredit.
Kreditiranje registrovanih poljoprivrednih gazdinstava po ovom programu sprovodiće se preko poslovnih banaka kao administratora u delu sredstava koje obezbeđuje Republika Srbija - Ministarstvo.
Sredstva za ostvarivanje mera za kreditiranje poljoprivredne proizvodnje po ovom programu obezbeđena su u budžetu Republike Srbije za 2009. godinu i na Podračunu Ministarstva - Fonda za podsticanje razvoja poljoprivredne proizvodnje u Republici (u daljem tekstu: Fond) obrazovanog za ovu namenu i koristiće se u skladu sa Programom i Odlukom o obrazovanju Fonda za podsticanje razvoja poljoprivredne proizvodnje u Republici ("Službeni glasnik RS", broj 115/05).
Sredstva doznačena Fondu za razvoj Republike Srbije i poslovnim bankama po osnovu otplate kredita odobrenih u skladu sa Uredbom o utvrđivanju Programa mera za podsticanje razvoja poljoprivredne proizvodnje za 2004. godinu ("Službeni glasnik RS", br. 45/04, 70/04 i 83/04), Uredbom o utvrđivanju Programa mera za podsticanje razvoja poljoprivredne proizvodnje za 2005. godinu ("Službeni glasnik RS", br. 139/04, 10/05, 51/05 i 60/05), Uredbom o utvrđivanju Programa mera za podsticanje razvoja poljoprivredne proizvodnje za 2006. godinu ("Službeni glasnik RS", broj 3/06) i Uredbom o utvrđivanju Programa mera za podsticanje razvoja poljoprivredne proizvodnje za 2007. godinu ("Službeni glasnik RS", broj 73/07), osim sredstava utvrđenih članom 1. Uredbe o dopuni Uredbe o utvrđivanju Programa mera za podsticanje razvoja poljoprivredne proizvodnje za 2004. godinu ("Službeni glasnik RS", broj 70/04), Fond za razvoj Republike Srbije i poslovne banke uplaćivaće u korist računa Fonda i to narednog dana od dana uplate.
Ministarstvo u saradnji sa Upravom pratiće ostvarivanje Programa, administrirati i kontrolisati plasmane sa računa Fonda.
Utvrđuju se dva modela korišćenja sredstava za kreditiranje poljoprivrednih gazdinstava, a u cilju podsticanja razvoja poljoprivredne proizvodnje:
1) 1) subvencionisanje kamate kod kratkoročnog kreditiranja poljoprivrednih gazdinstava:
- fizičkih lica;
- fizičkih lica i zemljoradničkih zadruga imaoca robnih zapisa koji su izdati u skladu sa Zakonom o javnim skladištima za poljoprivredne proizvode (’Službeni glasnik RS’, broj 41/09 - u daljem tekstu: Zakon), koji koriste uskladištene poljoprivredne proizvode po robnom zapisu kao predmet zaloge za obezbeđenje potraživanja banaka po odobrenim kreditima po osnovu ove uredbe;
2) dugoročno kreditiranje poljoprivredne i prehrambene proizvodnje i to poljoprivrednih gazdinstava - pravnih i fizičkih lica.

II. PLANIRANI RASPORED SREDSTAVA


----------------------------------------------------------------
Namena Iznos u dinarima
----------------------------------------------------------------
Kratkoročni krediti - budžet Republike Srbije 300.000.000
Dugoročni krediti - Podračun Ministarstva 3.000.000.000
----------------------------------------------------------------

III. KORIŠĆENjE SREDSTAVA
1. Kratkoročno kreditiranje
Mere za subvencionisanje kamate za kratkoročno kreditiranje poljoprivredno-prehrambene proizvodnje za 2009. godinu sprovodi se radi unapređenja uslova na tržištu kredita koje odobravaju poslovne banke korisnicima kredita namenjenih podsticaju razvoja poljoprivrede, odnosno realizaciji tekućih i sezonskih poslova u poljoprivredno-prehrambenoj proizvodnji.
Sredstva za subvenciju kamate u skladu sa Programom odobravaju se korisnicima kredita po odobrenim kratkoročnim dinarskim kreditima poslovnih banaka, ukoliko su krediti namenjeni poljoprivrednoj, odnosno prehrambenoj proizvodnji, i to:
1) sa rokom vraćanja od tri, šest, devet i 12 meseci;
2) sa maksimalnom efektivnom kamatnom stopom:
- za fizička lica referentna kamatna stopa Narodne banke Srbije (u daljem tekstu: NBS) +5 (pet) % na godišnjem nivou, bez valutne klauzule;
- za