hor001


Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


hor002
Na osnovu člana 13. Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju ("Službeni glasnik RS", broj 41/09), a u vezi sa članom 7. Zakona o budžetu Republike Srbije za 2012. godinu ("Službeni glasnik RS", broj 101/11) i člana 42. stav 1. Zakona o Vladi ("Službeni glasnik RS", br. 55/05, 71/05 - ispravka, 101/07, 65/08 i 16/11),
Vlada donosi

UREDBU

O UTVRđIVANjU PROGRAMA KREDITNE PODRŠKE ZA RAZVOJ STOČARSTVA U 2012. GODINI KROZ SUBVENCIONISANjE DELA KAMATE

(Objavljena u "Sl. glasniku RS", br. 17 od 7. marta 2012, 22/12, 55/12)

Član 1.

Ovom uredbom utvrđuje se Program kreditne podrške za razvoj stočarstva u 2012. godini kroz subvencionisanje dela kamate, koji je odštampan uz ovu uredbu i čini njen sastavni deo.

Član 2.

Kreditna podrška kroz subvencionisanje dela kamate koju banke naplaćuju korisnicima kredita koristi se radi podsticanja poljoprivredne proizvodnje, u skladu sa Uredbom o podsticanju poljoprivredne proizvodnje putem kreditne podrške kroz subvencionisanje dela kamate u 2012. godini ("Službeni glasnik RS", broj 17/12) i uslovima utvrđenim ovom uredbom.

Član 3.

Sredstva za sprovođenje ove uredbe za 2012. godinu obezbeđena su Zakonom o budžetu Republike Srbije za 2012. godinu ("Službeni glasnik RS", broj 101/11) u iznosu određenom posebnim aktom Vlade.
Sredstva za obaveze nastale sprovođenjem ove uredbe obezbeđuju se u budžetu Republike Srbije za godinu u kojoj te obaveze dospevaju, a u zavisnosti od raspoloživih sredstava u budžetu i iz sredstava Fonda za podsticanje razvoja poljoprivredne proizvodnje u Republici po osnovu otplata kredita.

Član 4.

Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".
05 broj 110-1620/2012-1
U Beogradu, 7. marta 2012. godine
Vlada
Predsednik, dr Mirko Cvetković, s.r.
PROGRAM
KREDITNE PODRŠKE ZA RAZVOJ STOČARSTVA U 2012. GODINI KROZ SUBVENCIONISANjE DELA KAMATE
1. Ciljevi programa
Programom kreditne podrške za razvoj stočarstva u 2012. godini kroz subvencionisanje dela kamate (u daljem tekstu: Program) utvrđuju se posebni uslovi za ostvarivanje prava na kreditnu podršku kroz subvencionisanje dela kamate koju banke naplaćuju korisnicima kredita za razvoj stočarstva u 2012. godini (u daljem tekstu: kreditna podrška za razvoj stočarstva).
Kreditna podrška za razvoj stočarstva sprovodi se radi obezbeđivanja povoljnijih uslova za korišćenje kredita namenjenih razvoju stočarstva u 2012. godini u odnosu na tržišne, a u cilju unapređenja stočarske proizvodnje, unapređenja rasnog sastava stoke i radi povećanja konkurentnosti, obima i kvaliteta proizvodnje mleka, mesa, jaja, ribe i meda.
2. Korišćenje sredstava
Pravo na kreditnu podršku za razvoj stočarstva pod uslovima utvrđenim Uredbom o podsticanju poljoprivredne proizvodnje putem kreditne podrške kroz subvencionisanje dela kamate u 2012. godini imaju:
1) fizičko lice;
2) preduzetnik;
3) pravno lice.
Fizičko lice, preduzetnik, pravno lice koje je razvrstano u malo pravno lice u skladu sa zakonom kojim se uređuje računovodstvo i revizija i zemljoradnička zadruga ostvaruju pravo na kreditnu podršku za razvoj stočarstva za nabavku:
1) kvalitetnih priplodnih junica;
2) kvalitetnih priplodnih krava;
3) teladi za tov telesne mase do 300 kg;
4) kvalitetnih priplodnih dviski, ovaca i ovnova;
5) kvalitetne priplodne jagnjadi;
6) jagnjad za tov telesne mase do 20 kg;
7) kvalitetnih priplodnih koza i jarčeva;
8) kvalitetnih priplodnih jaradi;
9) jarad za tov telesne mase do 15 kg;
10) kvalitetnih priplodnih nazimica i nerastova;
11) prasadi za tov telesne mase do 50 kg;
12) kvalitetnih roditeljskih jata živine (kokoške, ćurke, guske, patke, biserke);
13) jednodnevnih pilića za tov;
14) rojeva pčela standardno formiranih na pet ramova i pčelinje matice;
15) riblje mlađi za tov;
16) hrane za životinje.
Pravno lice ostvaruje pravo na kreditnu podršku za razvoj stočarstva za nabavku životinja za tov (teladi za tov telesne mase do 300 kg, jagnjadi za tov telesne mase do 20 kg, jaradi za tov telesne mase do 15 kg, prasadi za tov telesne mase do 50 kg, jednodnevnih pilića za tov i riblje mlađi za tov) u kom slučaju ostvaruju i pravo na kreditnu podršku za nabavku hrane za te životinje najviše u vrednosti nabavne cene životinja za tov.
Uz zahtev za korišćenje kreditne podrške za razvoj stočarstva podnosi se predračun za nabavku iz stava 3. ovog odeljka ili predugovor o kupoprodaji.
Izuzetno, ako su prodavac i kupac predmeta kredita fizička lica, kreditna podrška za razvoj stočarstva za nabavku iz stava 2. tač. 1) - 15) ovog odeljka može se odobriti na osnovu zahteva i izjave podnosioca zahteva date pod punom materijalnom i krivičnom odgovornošću da će sredstva iskoristiti za namene navedene u zahtevu, a u skladu sa poslovnom politike banke.
Izuzetno, ako je prodavac predmeta kredita fizičko lice, a kupac pravno lice iz stava 3. ovog odeljka, kreditna podrška za razvoj stočarstva za nabavku iz stava 3. ovog odeljka može se odobriti na osnovu zahteva i izjave podnosioca zahteva date pod punom materijalnom i krivičnom odgovornošću da će sredstva

hor002