Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 123. tačka 3. Ustava Republike Srbije, a u vezi sa članom 7. Zakona o budžetu Republike Srbije za 2011. godinu ("Službeni glasnik RS", broj 101/10) i Zakonom o Fondu za razvoj Republike Srbije ("Službeni glasnik RS", br. 36/09 i 88/10),
Vlada donosi

UREDBU

O USLOVIMA ZA PODSTICANjE PROIZVODNjE I ZAPOŠLjAVANjA U DEVASTIRANIM PODRUČJIMA U 2011. GODINI

(Objavljena u "Sl. glasniku RS", br. 3 od 24. januara 2011, 48/11, 84/11)

Član 1.

Ovom uredbom uređuju se uslovi i način podsticanja proizvodnje i zapošljavanja u devastiranim područjima Republike Srbije u 2011. godini, radi stvaranja uslova za podsticanje i privlačenje novih investicija, kao i rehabilitovanje privrednih društava koja imaju probleme u poslovanju, a čije se sedište i organizovana proizvodnja nalazi na devastiranom području (u daljem tekstu: Privredno društvo).

Član 2.

Sredstva za namene iz člana 1. ove uredbe obezbeđuju se: iz budžeta Republike Srbije za 2011. godinu; iz sopstvenih sredstava Fonda za razvoj Republike Srbije (u daljem tekstu: Fond); iz povraćaja odobrenih kredita od strane Fonda i iz sredstava privrednog društva, odnosno drugog pravnog lica zainteresovanog za dugoročnu saradnju sa Privrednim društvom koje se rehabilituje.

Član 3.

Devastiranim područjima, u smislu ove uredbe, smatraju se jedinice lokalne samouprave čiji je stepen razvijenosti ispod 50% republičkog proseka prema zvaničnim podacima nadležnog organa za poslove statistike.
Devastirana područja iz stava 1. ovog člana su područja koja obuhvataju sledeće jedinice lokalne samouprave: Merošina; Bojnik; Trgovište; Tutin; Bela Palanka; Svrljig; Bosilegrad; Golubac; Kuršumlija; Ražanj; Gadžin Han; Sjenica; Žagubica; Medveđa; Crna Trava; Žitorađa; Vladičin Han; Mali Zvornik; Preševo; Bujanovac; Kučevo; Babušnica; Vlasotince; Lebane; Prijepolje; Ljubovija; Surdulica.

Član 4.

Sredstva iz člana 2. ove uredbe usmeravaju se odobravanjem kredita preko Fonda u vidu dugoročnih investicionih kredita za izgradnju novih objekata, proširenje kapaciteta postojećih objekata (rekonstrukciju i modernizaciju), nabavku opreme, odnosno delova i opreme za remont postojeće opreme i kredite za trajna obrtna sredstva za programe ulaganja na devastiranim područjima.
Sredstva iz člana 2. ove uredbe mogu se koristiti za kreditiranje primarne poljoprivredne proizvodnje pravnih lica.

Član 5.

Privredno društvo, odnosno drugo pravno lice iz člana 2. ove uredbe, kao nosilac investicije, budući strateški partner, može biti korisnik kredita ako ispunjava sledeće uslove:
1) da je veliko ili srednje Privredno društvo, koje se bavi proizvodnjom;
2) da posluje duže od pet godina;
3) da ima najmanje 50 stalno zaposlenih;
4) da redovno isplaćuje zarade zaposlenima;
5) da ima "pismo o namerama" u kome daje prikaz mogućnosti učešća u rehabilitovanju Privrednog društva;
6) da ima poslovni plan.

Član 6.

Korisnik kredita može biti i novoformirano privredno društvo čiji su osnivači:
1) privredno društvo koje ima proizvodnju u devastiranom području i/ili
2) privredno društvo koje je zainteresovano za ulaganje, a koje ispunjava uslove iz člana 5. ove uredbe.

Član 7.

Korisnik kredita može biti Privredno društvo koje je reorganizovano u postupku stečaja, a u čijem programu je:
1) predviđena saradnja sa strateškim partnerom pod uslovom da strateški partner ispunjava uslove iz člana 5. ove uredbe;
2) predviđeno da je jedna od mera i uzimanje kredita u skladu sa ovom uredbom;
3) sadržan poslovni plan i spisak poverilaca.

Član 8.

Osnovni kriterijum za odobravanje kredita je tržišna opravdanost investicija koja se proverava ocenom mogućnosti revitalizacije postojećih kapaciteta, kao i ocenom uspešnosti novih investicija.
Pored kriterijuma iz stava 1. ovog člana pri odobravanju kredita primenjivaće se i sledeći kriterijumi:
1) ocena finansijskog stanja i kreditne sposobnosti korisnika kredita, odnosno osnivača novoformiranog Privrednog društva za