Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 123. tačka 3. Ustava Republike Srbije, a u vezi sa Zakonom o uslovima za obavljanje prometa robe, vršenju usluga u prometu robe i inspekcijskom nadzoru ("Službeni glasnik RS", br. 39/96, 20/97, 46/98, 34/01 - dr. zakon, 80/02 - dr. zakon i 101/05 - dr. zakon),
Vlada donosi

UREDBU

O USLOVIMA I NAČINU UVOZA I PRERADE NAFTE, ODNOSNO DERIVATA NAFTE

(Objavljena u "Sl. glasniku RS", br. 92 od 9. oktobra 2007, 93/07)

I. OSNOVNE ODREDBE

Član 1.

Ovom uredbom uređuju se uslovi i način uvoza i prerade nafte, odnosno derivata nafte.

Član 2.

Izrazi upotrebljeni u ovoj uredbi imaju sledeća značenja:
1) "derivati nafte" jesu proizvodi dobijeni preradom nafte;
2) "osnovni derivati nafte" jesu sve vrste motornog benzina, sve vrste dizel goriva, ulje za loženje EL, ulje za loženje LS i sve vrste mazuta;
3) "proizvođači derivata nafte" jesu Društvo za istraživanje, proizvodnju, preradu, distribuciju i promet nafte i naftnih derivata i istraživanje i proizvodnju prirodnog gasa "Naftna industrija Srbije" a.d. Novi Sad (u daljem tekstu: NIS) i lica koja prerađuju naftu u skladu sa ovom uredbom;
4) "naftovodi" jesu cevovodi sa uređajima, postrojenjima i objektima koji služe za transport nafte i derivata nafte;
5) "licencirani skladištar" je pravno lice ili preduzetnik koji ima licencu za obavljanje delatnosti skladištenja nafte i derivata nafte.

II. UVOZ NAFTE

Član 3.

Naftu mogu da uvoze NIS, druga pravna lica i preduzetnici.
Druga pravna lica i preduzetnici iz stava 1. ovog člana mogu da uvoze naftu ako imaju zaključen ugovor o preradi nafte sa NIS-om i ako imaju licencu za obavljanje delatnosti trgovine naftom i derivatima nafte.
NIS je dužan da se pridržava opšteg principa nediskriminacije u primeni propisa u vezi sa izvozom i uvozom, u skladu sa obavezama iz međunarodnih sporazuma koje je zaključila Republika Srbija.
U spoljnotrgovinskom prometu naftom NIS će se rukovoditi principom slobodne konkurencije, tržišnim uslovima, a naročito u pogledu cene, kvaliteta, troškova transporta i drugih uslova kupovine ili prodaje, i omogućiće svim zainteresovanim licima, domaćim i stranim, da pod jednakim uslovima učestvuju u spoljnoj trgovini, u skladu sa uobičajenim trgovinskim uzansama.
Transport uvezene nafte vrši se naftovodom i plovnim putem.

III. PRERADA NAFTE

Član 4.

NIS je dužan da zainteresovanim pravnim licima i preduzetnicima omogući korišćenje svojih kapaciteta za preradu nafte, pod tržišnim uslovima, transparentno i bez diskriminacije, u skladu sa Opštim uslovima o preradi sirove nafte (u daljem tekstu: Opšti uslovi).
Opšte uslove donosi Skupština NIS-a.
NIS i lica iz stava 1. ovog člana zaključuju pojedinačni ugovor o preradi nafte, u skladu sa Opštim uslovima.

Član 5.

Osnovni derivati nafte kao i ostali derivati nafte propisani Pravilnikom o Listi ostalih derivata nafte koji se dobijaju od frakcija nafte koje imaju raspon destilacije do 380řC ("Službeni glasnik RS", broj 63/07), ne mogu se izneti iz prostorija NIS-a pre nego što proizvođač derivata nafte na njih ne uplati propisane dažbine (akcize, PDV i posebne takse).
Ako se derivati nafte iz stava 1. ovog člana iznesu iz prostorija NIS-a bez plaćenih dažbina, NIS je dužan da naknadi sve