hor001


Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


hor002
Na osnovu člana 49. stav 12. Zakona o javnim nabavkama ("Službeni glasnik RS", broj 124/12) i člana 42. stav 1. Zakona o Vladi ("Službeni glasnik RS", br. 55/05, 71/05 - ispravka, 101/07, 65/08, 16/11, 68/12 - US i 72/12),
Vlada donosi

UREDBU

O USLOVIMA I NAČINU SPROVOĐENjA POSTUPKA JAVNE NABAVKE OD STRANE UPRAVE ZA ZAJEDNIČKE POSLOVE REPUBLIČKIH ORGANA I UTVRĐIVANjU SPISKA PREDMETA JAVNE NABAVKE

(Objavljena u "Sl. glasniku RS", br. 110 od 13. decembra 2013, 13/14)

I. OSNOVNA ODREDBA

Član 1.

Ovom uredbom bliže se uređuju uslovi i način sprovođenja postupka javne nabavke od strane Uprave za zajedničke poslove republičkih organa (u daljem tekstu: Uprava za zajedničke poslove) i utvrđuje Spisak predmeta javne nabavke koje sprovodi Uprava za zajedničke poslove.

II. USLOVI

Član 2.

Uprava za zajedničke poslove može da pokrene postupak centralizovane javne nabavke ako su ispunjeni sledeći uslovi:
1) da je nabavka predviđena u Planu centralizovanih javnih nabavki za tekuću godinu;
2) da su za tu nabavku predviđena sredstva u budžetu Republike Srbije i u finansijskom planu naručioca i
3) da su naručioci, za čije potrebe Uprava za zajedničke poslove sprovodi postupak javne nabavke, državni organi i organizacije, uključujući i pravosudne organe, koji su određeni u spisku naručilaca, koji donosi Vlada (u daljem tekstu: naručioci).

Član 3.

Plan centralizovanih javnih nabavki priprema Uprava za zajedničke poslove na osnovu planova nabavki svih naručilaca.
Plan centralizovanih javnih nabavki sadrži sve nabavke za koje je u planovima naručilaca navedeno da se sprovode preko tela za centralizovane nabavke. Naručioci su dužni da planove nabavki dostave u elektronskom obliku Upravi za zajedničke poslove najkasnije do 31. januara.
Uprava za zajedničke poslove, najkasnije do 15. februara, dostavlja Vladi na saglasnost Predlog plana centralizovanih javnih nabavki za tekuću godinu.
U roku od deset dana od davanja saglasnosti Vlade, Uprava za zajedničke poslove dostavlja Plan centralizovanih javnih nabavki, u elektronskom obliku, Upravi za javne nabavke i Državnoj revizorskoj instituciji. Uprava za zajedničke poslove objavljuje na svojoj internet stranici izvod iz Plana centralizovanih javnih nabavki, koji obuhvata predmet javne nabavke i okvirni datum pokretanja postupka.
Planom centralizovanih javnih nabavki izuzetno za određenu godinu za koju se plan donosi može biti obuhvaćen manji obim dobara, usluga ili radova koji se u toj godini mogu sprovoditi kao centralizovane javne nabavke, ako na to upućuju opravdani razlozi na koje Uprava za zajedničke poslove nije mogla da utiče.
U slučaju iz stava 5. ovog člana Uprava za zajedničke poslove će u Predlogu plana centralizovanih javnih nabavki za tekuću godinu dati posebno obrazloženje o opravdanim razlozima.

Član 3a

Ako određena javna nabavka koju je naručilac planirao kao centralizovanu javnu nabavku ne bude obuhvaćena Planom centralizovanih javnih nabavki, naručilac će tu javnu nabavku da sprovede samostalno u odgovarajućem postupku ili zajednički sa drugim naručiocima, u skladu sa zakonom.

Član 4.

Sredstva za centralizovanu javnu nabavku moraju biti opredeljena u budžetu Republike Srbije:
1) na razdelu Uprave za zajedničke poslove ili
2) na razdelu Uprave za zajedničke poslove i razdelima, odnosno u okviru glava naručilaca.

III. NAČIN SPROVOĐENjA POSTUPKA

Član 5.

Uprava za zajedničke poslove sprovodi isključivo otvoreni i restriktivni postupak i dužna je da javne nabavke oblikuje po partijama kada su predmet nabavke istovrsna dobra, usluge ili radovi, čiji predmet može biti oblikovan u više posebnih istovrsnih celina.
Uprava za zajedničke poslove može sprovesti pregovarački postupak ako u otvorenom ili restriktivnom dobije sve neprihvatljive ponude, pod uslovom da se prvobitno određeni uslovi za učešće u postupku, tehničke specifikacije i kriterijumi za dodelu ugovora ne menjaju. Ako naručilac odluči da u pregovarački postupak pozove samo i sve ponuđače koji su učestvovali u otvorenom ili restriktivnom postupku da dopune svoje ponude, tako da ih učine prihvatljivim, nije dužan da objavi poziv za podnošenje ponuda. Ponuđena cena u ovom pregovaračkom postupku ne može biti veća od ponuđene cene u otvorenom, ili restriktivnom postupku.

Član 6.

Kada su u budžetu Republike Srbije sredstva za centralizovanu javnu nabavku opredeljena na razdelu Uprave za zajedničke poslove, Uprava za zajedničke poslove vrši dodelu ugovora u otvorenom ili restriktivnom postupku, kao i u pregovaračkom postupku, ako su za to ispunjeni uslovi propisani članom 35. stav 1. tačka 1) Zakona o javnim nabavkama (u daljem tekstu: Zakon).

Član 7.

Ukoliko su u budžetu Republike Srbije sredstva za centralizovanu javnu nabavku opredeljena, kako na razdelu Uprave za zajedničke poslove, tako i razdelima, odnosno u okviru glava naručilaca, Uprava za zajedničke poslove, u skladu sa članom 40. Zakona, može nakon sprovedenog otvorenog ili restriktivnog postupka zaključiti okvirni

hor002