Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 123. tačka 3. Ustava Republike Srbije, a u vezi sa članom 96. Zakona o planiranju i izgradnji ("Službeni glasnik RS", br. 72/09, 81/09 - ispravka, 64/10 - US i 24/11),
Vlada donosi

UREDBU

O USLOVIMA, NAČINU I POSTUPKU OTUĐENjA ILI DAVANjA U ZAKUP GRAĐEVINSKOG ZEMLjIŠTA U JAVNOJ SVOJINI REPUBLIKE SRBIJE, ODNOSNO AUTONOMNE POKRAJINE

(Objavljena u "Sl. glasniku RS", br. 67 od 13. septembra 2011, 85/11, 23/12, 55/12)

Član 1.

Ovom uredbom uređuju se postupak, uslovi i način otuđenja i davanja u zakup građevinskog zemljišta u javnoj svojini Republike Srbije, odnosno autonomne pokrajine i uslovi za utvrđivanje cene građevinskog zemljišta koje se otuđuje, odnosno zakupnine građevinskog zemljišta, kao i uslovi pod kojima vlasnici građevinskog zemljišta u javnoj svojini građevinsko zemljište mogu otuđiti ili dati u zakup po ceni, odnosno zakupnini koja je manja od tržišne cene, odnosno zakupnine ili otuđiti ili dati u zakup bez naknade kada se radi o ispunjavanju ugovornih obaveza nastalih do dana stupanja na snagu Zakona o planiranju i izgradnji ("Službeni glasnik RS", br. 72/09, 81/09 - ispravka, 64/10 - US i 24/11, u daljem tekstu: Zakon), po osnovu ugovora u kome je Republika Srbija jedna od ugovornih strana ili kada se radi o međusobnom raspolaganju između vlasnika građevinskog zemljišta u javnoj svojini.

Član 2.

Otuđenje ili davanje u zakup građevinskog zemljišta u javnoj svojini na kome je vlasnik Republika Srbija, odnosno autonomna pokrajina, sprovodi Republička direkcija za imovinu Republike Srbije (u daljem tekstu: Direkcija), odnosno organ koga odredi autonomna pokrajina (u daljem tekstu: nadležni organ), u skladu sa Zakonom i ovom uredbom.

Član 3.

Građevinsko zemljište u javnoj svojini Republike Srbije, odnosno autonomne pokrajine otuđuje se ili se daje u zakup radi izgradnje objekata, u skladu sa planskim dokumentom na osnovu koga se može izdati informacija o lokaciji, odnosno lokacijska dozvola, u skladu sa Zakonom.

Član 4.

Građevinsko zemljište u javnoj svojini Republike Srbije, odnosno autonomne pokrajine otuđuje se ili se daje u zakup po tržišnim uslovima, u skladu sa Zakonom i ovom uredbom.
Izuzetno, građevinsko zemljište u javnoj svojini Republike Srbije, autonomne pokrajine ili jedinice lokalne samouprave može se dati u zakup bez naknade, ako je predmet zakupa građevinsko zemljište na kome je po važećem planskom dokumentu planirana izgradnja objekata sportske infrastrukture (sportski tereni, atletske staze i sl.), osim objekata visokogradnje.

Član 5.

Građevinsko zemljište u javnoj svojini otuđuje se ili se daje u zakup javnim nadmetanjem ili prikupljanjem ponuda javnim oglasom, u skladu sa članom 96. stav 10. Zakona.

Član 6.

Izuzetno, građevinsko zemljište u javnoj svojini može se otuđiti ili dati u zakup bez naknade, kada se radi o ispunjavanju ugovornih obaveza nastalih do dana stupanja na snagu Zakona, po osnovu ugovora u kome je Republika Srbija jedna od ugovornih strana ili kada se radi o međusobnom raspolaganju između vlasnika građevinskog zemljišta u javnoj svojini, odnosno između Republike Srbije, autonomne pokrajine i jedinice lokalne samouprave, u skladu sa Zakonom, o čemu, na predlog Direkcije, odnosno nadležnog organa, odlučuje Vlada.
Akt Vlade iz stava 1. ovog člana je osnov za provođenje promene u javnoj knjizi o evidenciji nepokretnosti i prava.

Član 7.

Rok na koji se građevinsko zemljište u javnoj svojini daje u zakup ne može biti duži od 99 godina.

Član 8.

Građevinsko zemljište u javnoj svojini otuđuje se ili se daje u zakup licu koje ponudi najvišu cenu ili najviši iznos zakupnine za to zemljište, koja se ne može naknadno umanjivati, u skladu sa Zakonom.

Član 9.

Zahtev za otuđenje ili davanje u zakup