Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 7. Zakona o budžetu Republike Srbije za 2012. godinu ("Službeni glasnik RS", broj 101/11) i člana 42. stav 1. Zakona o Vladi ("Službeni glasnik RS", br. 55/05, 71/05 - ispravka, 101/07, 65/08 i 16/11),
Vlada donosi

UREDBU

O USLOVIMA I NAČINU PRIVLAČENjA DIREKTNIH INVESTICIJA

(Objavljena u "Sl. glasniku RS", br. 20 od 16. marta 2012, 123/12, 14/13, 60/13)

Sadržina uredbe

Član 1.

Ovom uredbom uređuju se uslovi i načini privlačenja direktnih investicija na teritoriju Republike Srbije, kriterijumi za dodelu sredstava, dinamika isplate dodeljenih sredstava, kao i druga pitanja od značaja za povećanje konkurentnosti privrede Republike Srbije kroz priliv direktnih investicija koje imaju povoljan uticaj na otvaranje novih radnih mesta, transfer novih znanja i tehnologija, ravnomeran regionalni razvoj Republike Srbije, kao i privlačenje investicija u turizam.

Pojmovi

Član 2.

Pojedini izrazi upotrebljeni u ovoj uredbi imaju sledeće značenje:
1) direktne investicije jesu nova ulaganja u osnovna sredstva privrednog društva u proizvodnom sektoru ili sektoru usluga koje mogu biti predmet međunarodne trgovine ili sektoru turizma, a kojima se obezbeđuje otvaranje novih radnih mesta i to u slučaju:
(1) započinjanja obavljanja nove poslovne delatnosti,
(2) proširenja postojeće delatnosti,
(3) diversifikacije postojećeg proizvodnog programa u nove dodatne proizvode,
(4) bitne promene u celokupnom proizvodnom procesu postojeće delatnosti.
Direktne investicije u proizvodnom sektoru mogu biti:
(a) investicije kojim se grade novi proizvodni kapaciteti (greenfield),
(b) investicije koje koriste postojeće kapacitete (bronjnfield);
2) investitor je domaće ili strano privredno društvo koje podnosi prijavu u postupku dodele sredstava;
3) korisnik sredstava jeste privredno društvo registrovano u skladu sa propisima Republike Srbije kojem su dodeljena sredstva u skladu sa ovom uredbom;
4) usluge koje mogu biti predmet međunarodne trgovine su usluge u oblasti informaciono komunikacionih tehnologija koje jesu ili mogu biti predmet izvoza, objedinjeno i/ili ustupljeno obavljanje administrativnih procesa korporacija, kao i korisnički centri, logistički i distributivni centri, projektni i dizajn centri;
5) ulaganje od posebnog značaja jeste ulaganje u vrednosti od najmanje 200 miliona evra kojim se obezbeđuje otvaranje najmanje 1000 novih radnih mesta u roku predviđenom ugovorom o dodeli sredstava, koji ni u kom slučaju ne može biti duži od deset godina od dana zaključenja ugovora o dodeli sredstava, a koje doprinosi rešavanju pitanja nezaposlenosti, povećanju izvoza ili supstituciji uvoza, kao i razvoju privrede Republike Srbije;
6) investitor koji vrši ulaganje od posebnog značaja jeste renomirano privredno društvo ili konzorcijum povezanih privrednih društava koji zajedno čine jedinstvenu i neodvojivu proizvodno-tehnološku celinu, a koji ispunjava visoke standarde u delatnosti kojom se bavi, u smislu finansijskih, poslovnih i tehničko-tehnoloških kapaciteta;
7) zajedničko privredno društvo jeste privredno društvo u koje, pored investitora koji vrši ulaganje od posebnog značaja, ulaže i Republika Srbija;
8) veliki investicioni projekat jeste ulaganje u vrednosti od najmanje 50 miliona evra kojim se obezbeđuje otvaranje najmanje 300 novih radnih mesta u roku predviđenom ugovorom o dodeli sredstava, koji ni u kom slučaju ne može biti duži od deset godina od dana zaključenja ugovora o dodeli sredstava, a koji doprinosi razvoju privrede Republike Srbije;
9) srednji investicioni projekat jeste ulaganje u vrednosti od najmanje 30 miliona evra kojim se obezbeđuje otvaranje najmanje 150 novih radnih mesta u roku predviđenom ugovorom o dodeli sredstava, koji ni u kom slučaju ne može biti duži od deset godina od dana zaključenja ugovora o dodeli sredstava, a koji doprinosi razvoju privrede Republike Srbije;
10) strateški projekat iz oblasti turizma predstavlja projekat iz oblasti turizma kojim se sprovodi Strategijski master plan ili Program razvoja turističkog proizvoda ili Program razvoja turizma.

Izvori i namena sredstava za privlačenje direktnih investicija

Član 3.

Sredstva za privlačenje direktnih investicija (u daljem tekstu: sredstva) obezbeđuju se u budžetu Republike Srbije, u zavisnosti od raspoloživih sredstava.
Sredstva se mogu koristiti za finansiranje investicionih projekata u proizvodnom sektoru, turizmu i sektoru usluga koje mogu biti predmet međunarodne trgovine.
Sredstva se ne mogu koristiti za finansiranje investicionih projekata u sektoru primarne poljoprivredne proizvodnje, ugostiteljstva, trgovine i proizvodnje sintetičkih vlakana i uglja, kao ni privrednih subjekata u teškoćama iz člana 7. tač. 1)-3) ove uredbe.

Visina sredstava koja mogu biti dodeljena

Član 4.

Ukupna sredstva koja mogu biti dodeljena određuju se u zavisnosti od oblika investiranja, prema broju novih radnih mesta, a na osnovi ukupnog broja bodova koje investitor po sprovedenom postupku dobije po novom radnom mestu i to:
a) 4.000 evra za broj bodova od 101 do 120,
b) 5.000 evra za broj bodova od 121 do 140,
v) 6.000 evra za broj bodova od 141 do 160,
g) 7.000 evra za broj bodova od 161 do 170,
d) 8.000 evra za broj bodova od 171 do 180,
đ) 9.000 evra za broj bodova od 181 do 190,
e) 10.000 evra za broj bodova od 191 do 200.
Novim radnim mestima iz stava 1. ovog člana smatraju se radna mesta na kojima se zasniva radni odnos na neodređeno vreme kod korisnika sredstava koji je određen ugovorom o dodeli sredstava, a koja su otvorena najkasnije u roku od tri godine od dana zaključenja ugovora o dodeli sredstava.
Izuzetno od stava 2. ovog člana, u slučaju promenjenih okolnosti, u smislu zakona kojim se uređuju obligacioni odnosi, koje u bitnoj meri otežavaju ispunjenje ugovornih obaveza, rok za ispunjenje obaveza može biti produžen, a ni u kom slučaju ne može biti duži od pet godina od dana zaključenja ugovora o dodeli sredstava.
U slučaju produženja roka iz stava 3. ovog člana, rok važenja bankarske garancije i drugih sredstava obezbeđenja, produžava se srazmerno novougovorenom roku.

Član 5.

Izuzetno od člana 4. ove uredbe, za velike i srednje investicione projekte, visina sredstava koja mogu biti dodeljena određuje se procentualno u odnosu na ukupnu vrednost ulaganja.
Kriterijumi za dodelu sredstava iz člana 16. ove uredbe primenjuju se kod velikih i srednjih investicionih projekata bez primene kriterijuma za bodovanje.
Ukupan iznos dodeljenih sredstava za ulaganje za velike investicione projekte ne može biti veći od 20% od ukupne vrednosti ulaganja, za ulaganja preko 100 miliona evra taj procenat ne može biti veći od 17%, a za srednje investicione projekte ne može biti veći od 17% od ukupne vrednosti ulaganja.
Za ulaganje od posebnog značaja i za velike i srednje investicione projekte, novim radnim mestima se smatraju radna mesta na kojima se zasniva radni odnos na neodređeno vreme kod korisnika sredstava u roku predviđenom ugovorom o dodeli sredstava, koji ni u kom slučaju ne može biti duži od deset godina od dana zaključenja ugovora o dodeli sredstava.

Pravo na učestvovanje u postupku dodele sredstava

Član 6.

Pravo na učestvovanje u postupku dodele sredstava imaju investitori koji imaju investicione projekte u sektorima za koje se u skladu sa ovom uredbom dodeljuju sredstva.

Izuzimanje od prava na dodelu sredstava

Član 7.

Od prava na dodelu sredstava izuzimaju se sledeći investitori, odnosno korisnici sredstava:
1) kojima je u prethodnih 12 meseci iznos upisanog kapitala smanjen za više