Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 40. stav 2. Zakona o pravima i dužnostima saveznih organa u pogledu sredstava u društvenoj svojini koja oni koriste ("Službeni list SFRJ", br. 56/80), Savezno izvršno veće donosi

UREDBU

O USLOVIMA I NAČINU POD KOJIMA SE MOGU VRŠITI PREPRAVKE, ADAPTACIJE ILI DRUGI GRAĐEVINSKI RADOVI NA SLUŽBENIM PROSTORIJAMA SAVEZNIH ORGANA

(Objavljena u "Sl. listu SFRJ" br. 62/81 i 12/82)

Član 1.

Na službenim prostorijama saveznih organa, izuzetno od odredbe člana 40. stav 1. Zakona o pravima i dužnostima saveznih organa u pogledu sredstava u društvenoj svojini koja oni koriste (u daljem tekstu: Zakon), mogu se vršiti prepravke, adaptacije ili drugi građevinski radovi samo ako to doprinosi poboljšanju uslova rada saveznih organa, racionalnijem korišćenju službenih prostorija i poboljšanju njihove funkcionalnosti, kao i kad postojeće prostorije ne zadovoljavaju normative za korišćenje i opremanje, odnosno uslove njihove stabilnosti i bezbednosti.
Prepravke, adaptacije ili drugi građevinski radovi iz stava 1. ovog člana mogu se vršiti pod uslovima utvrđenim ovom uredbom i propisima o izgradnji investicionih objekata na teritoriji na kojoj se službena prostorija nalazi.

Član 2.

Zahtev za vršenje prepravki, adaptacija ili drugih građevinskih radova, saglasno odredbama ove uredbe, podnose organi, organizacije, odnosno službe koji koriste te prostorije.
Odluku o prepravkama, adaptacijama ili drugim građevinskim radovima donose organi iz člana 14. Zakona ili telo koje oni ovlaste.
Pre donošenja odluke o prepravkama, adaptacijama ili drugim građevinskim radovima na službenim prostorijama saveznih organa, organi iz člana 14. Zakona pribavljaju mišljenje stručne komisije.
Stručnu komisiju iz stava 3. ovog člana obrazuje Savezno izvršno veće.

Član 3.

Stručna komisija iz člana 2. ove uredbe sastoji se od predsednika i četiri člana. Predsednik i najmanje jedan član te komisije moraju biti inženjeri arhitekture.
Pri davanju mišljenja stručna komisija iz stava 1. ovog člana uzima u obzir namenu službene prostorije za koju se traži vršenje prepravke, celishodnost i društvenu opravdanost tih radova, dugoročnost rešenja i mogućnost rešenja na drugi način.
Administrativne poslove za stručnu komisiju iz stava 1. ovog člana obavlja Uprava poslovnih zgrada saveznih organa.
U predračunu Uprave poslovnih zgrada saveznih organa obezbeđuju se i sredstva za rad stručne komisije iz stava 1. ovog člana.

Član 4.

Realizacija prepravki, adaptacija ili drugih građevinskih radova vrši se saglasno odluci organa iz člana 14. Zakona.
O vršenju prepravki, adaptacija ili drugih građevinskih radova na službenim prostorijama saveznih organa stara se organ, odnosno stručna služba kojoj je povereno održavanje i obezbeđenje redovnog korišćenja tih prostorija.

Član 5.

Prepravke, adaptacije ili drugi građevinski radovi koji su izvršeni na službenim prostorijama pre dana stupanja na snagu ove uredbe, koji nisu u skladu sa projektom zgrade u kojoj se službene prostorije nalaze, a ne ispunjavaju uslove iz člana 1. ove uredbe, moraju se vratiti u pređašnje stanje, odnosno u stanje saglasno projektu.
Stručna komisija iz člana 2. ove uredbe dužna je da u roku od jedne godine od dana stupanja na snagu ove uredbe, pregleda sve službene prostorije saveznih organa u kojima su izvršene prepravke do dana stupanja na snagu ove uredbe i da da mišljenje koje službene prostorije treba dovesti u stanje saglasno projektu.

Član 6.

Odredbe ove uredbe ne odnose se na Savezni sekretarijat za narodnu odbranu i organizacije u njegovom sastavu, kao i na Jugoslovensku narodnu armiju.

Član 7.

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SFRJ".