Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:

Na osnovu člana 13. Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju ("Službeni glasnik RS", broj 41/09), člana 7. Zakona o budžetu Republike Srbije za 2011. godinu ("Službeni glasnik RS", broj 101/10) i člana 42. stav 1. Zakona o Vladi ("Službeni glasnik RS", br. 55/05, 71/05 - ispravka, 101/07, 65/08 i 16/11),
Vlada donosi

UREDBU

O USLOVIMA I NAČINU KORIŠĆENjA SREDSTAVA ZA REGRESIRANjE REPROMATERIJALA ZA RATARSKU I POVRTARSKU PROIZVODNjU U 2011. GODINI

(Objavljena u "Sl. glasniku RS", br. 39 od 3. juna 2011, 42/11, 58/11)

Član 1.

Ovom uredbom uređuju se uslovi i način korišćenja sredstava za regresiranje repromaterijala za ratarsku i povrtarsku proizvodnju u 2011. godini (u daljem tekstu: regresiranje repromaterijala).
Repromaterijalom, u smislu ove uredbe, smatra se dizel gorivo, evro dizel, odnosno biodizel, mineralno đubrivo i deklarisano seme.

Član 2.

Pravo na regresiranje repromaterijala ima fizičko lice - nosilac komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva koje je upisano u Registar poljoprivrednih gazdinstava (u daljem tekstu: Registar) i nalazi se u aktivnom statusu, pod sledećim uslovima:
1) da je izmirilo dospele preuzete obaveze po osnovu propisa kojima se uređuju mere za podsticanje razvoja poljoprivredne proizvodnje;
2) da ima utvrđeno svojstvo osiguranika poljoprivrednika kod Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (u daljem tekstu: Fond), kao i da je od 14. avgusta 2010. godine do 19. avgusta 2011. godine platilo 42.818 dinara po osnovu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje poljoprivrednika.
Pravo na regresiranje repromaterijala ima i fizičko lice - nosilac komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva koje je upisano u Registar, nalazi se u aktivnom statusu, koje je izmirilo dospele preuzete obaveze po osnovu propisa kojima se uređuju mere za podsticanje razvoja poljoprivredne proizvodnje, ima utvrđeno svojstvo osiguranika poljoprivrednika kod Fonda i koje je do 19. avgusta 2011. godine izmirilo sve dospele obaveze po osnovu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje poljoprivrednika za 2011. godinu.
Podnosilac zahteva nema pravo na regresiranje repromaterijala za zemljište uzeto u zakup od pravnog lica.
Izuzetno od stava 3. ovog člana podnosilac zahteva ima pravo na regresiranje repromaterijala ako je ugovor o zakupu zemljišta zaključen sa Ministarstvom poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede (u daljem tekstu: Ministarstvo) ili sa crkvama i verskim zajednicama.

Član 3.

Odredbe člana 2. stav 1. tačka 2) i člana 2. stav 2. ove uredbe ne primenjuju se na fizičko lice - nosioca komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva (u daljem tekstu: nosilac) koje od 31. decembra 2009. godine ima prebivalište i površine za ratarsku i povrtarsku proizvodnju do 5 ha, na teritoriji opštine koja pripada području sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi u skladu sa Pravilnikom o određivanju područja sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi ("Službeni glasnik RS", br. 3/10, 6/10 i 13/10).

Član 4.

Pravo na regresiranje repromaterijala ima fizičko lice - nosilac komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, pod uslovima utvrđenim ovom uredbom, koje od 31. decembra 2010. godine ima prebivalište i površine za ratarsku i povrtarsku proizvodnju na teritoriji sledećih opština: Leposavić, Kosovska Mitrovica, Zubin Potok, Zvečan, Đakovica, Dečani, Peć, Prizren, Istok, Orahovac, Suva Reka, Klina, Srbica, Vučitrn, Obilić, Kosovo Polje, Lipljan, Priština (sa sedištem u Gračanici), Uroševac, Štrpce, Vitina, Gora, Gnjilane, Kosovska Kamenica, Podujevo i Novo Brdo.
Odredbe člana 2. stav 1. tačka 2) i člana 2. stav 2. ove uredbe ne primenjuju se na lice iz stava 1. ovog člana.

Član 5.

Lice koje ispunjava uslove iz ove uredbe i koje je prijavilo površine za ratarsku i povrtarsku proizvodnju od 0,5 do 100 ha ima pravo na regresiranje repromaterijala po hektaru prijavljene površine, i to najviše do:
1) 6.000 dinara po hektaru za mineralno đubrivo;
2) 4.000 dinara po hektaru za deklarisano seme;
3) 4.000 dinara po hektaru za dizel gorivo, odnosno evrodizel, odnosno biodizel.
Lice iz stava 1. ovog člana za površine za ratarsku i povrtarsku proizvodnju prijavljene do 30. aprila 2011. godine ima pravo na regresiranje repromaterijala po hektaru prijavljene površine u iznosu iz stava 1. ovog člana najviše do 30 ha, a za preostale prijavljene površine do 100 ha isplata će se izvršiti do 31. januara 2012. godine.
Fizičko lice - nosilac komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva koje ispunjava uslove iz ove uredbe, za prijavljene površine pod duvanom u 2009. godini, pored sredstava iz stava 1. ovog člana ima pravo i na sredstva u iznosu od 20.000 dinara po hektaru.
Odredba člana 2. stav 1. tačka 2) ove uredbe ne primenjuje se na fizičko lice - nosioca komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva iz stava 2. ovog člana koje je podnelo zahtev za regresiranje repromaterijala za prijavljene površine pod duvanom do 5 ha.
Zahtev za ostvarivanje prava za korišćenje sredstava za duvan podnosi se u dva primerka Ministarstvu finansija - Uprava za trezor (u daljem tekstu: Uprava) od 1. jula do 31. jula 2011. godine, na Obrascu 1 - Zahtev za isplatu sredstava za duvan za 2011. godinu, koji je odštampan uz ovu uredbu i čini njen sastavni deo.

Član 6.

Zahtev za regresiranje repromaterijala nosilac podnosi u dva primerka Upravi prema mestu upisa poljoprivrednog